«Οι Κωφοί στην Κοινωνία τής Εκπαίδευσης, της Γνώσης και της Συμμετοχής»


«Οι Κωφοί στην Κοινωνία τής Εκπαίδευσης, της Γνώσης και της Συμμετοχής»
[Εκδόσεις «Γραφικές Τέχνες Καραγιαννάκη», Ρέθυμνο 2008, σχ. 8ο (24Χ17), σσ. 64]

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Ο Σύλλογος Κωφών Ν. Ρεθύμνης, «Το Αρκάδι», έχει επάξια κατακτήσει τη γενική παραδοχή και καταξίωση στον τόπο μας με τις συνεχείς και πλούσιες δραστηριότητές του, σε πάρα πολλούς τομείς των ενδιαφερόντων του. Με τις δραστηριότητές του αυτές ο Σύλλογος αποβαίνει χρήσιμος και επωφελής όχι μόνο στα στενά όρια τής κοινότητας των Κωφών τού Νομού μας- τους οποίους, βέβαια, και κατά πρώτο λόγο, οφείλει να υπηρετεί- αλλά, δευτερευόντως, και στα ευρύτερα στρώματα τής ρεθεμνιώτικης κοινωνίας, η οποία με μεγάλο, τώντις, ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ευχαρίστηση από πολύ κοντά και ανελλιπώς παρακολουθεί τις ποικίλες δραστηριότητές του.
Μια από τις τελευταίες δραστηριότητες τού Συλλόγου Κωφών Ρεθύμνου υπήρξε και η Ημερίδα με θέμα: «Οι Κωφοί στην Κοινωνία τής Εκπαίδευσης, της Γνώσης και της Συμμετοχής», που διοργάνωσε ο Σύλλογος στο Φοιτητικό Κέντρο Ξενία, στις 23 Απριλίου 2005. Με το παρόν σημείωμά μας παρουσιάζουμε την έκδοση των Πρακτικών τής Ημερίδας αυτής σε μια θαυμάσια και πολυτελέστατη έκδοση, που έγινε δυνατή με την ευγενική συνδρομή τής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και του Ιδρύματος Αναστασίου Κουταβά και τη φιλολογική επιμέλεια τού υπογράφοντος το σημείωμα τούτο.
Σύνεδροι Έλληνες και ξένοι αναφέρθηκαν σε θέματα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία οι Κωφοί από όλο τον κόσμο μονίμως υφίστανται διακρίσεις, όπως στην Εκπαίδευση, τη Γνώση και τη Συμμετοχή, την πληροφόρηση, την κοινωνική ζωή, τον αθλητισμό και τον εν γένει πολιτισμό.
Ειδικότερα, από τους ομιλητές αναπτύχθηκαν θέματα μεγάλου για τους Κωφούς ενδιαφέροντος, όπως:
«Η κοινωνική διάσταση τής Αναπηρίας», από τον κ. Σκεύο Παπαϊωάννου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας τού Πανεπιστημίου Κρήτης,
«Γενετική τής Βαρηκοΐας» από τον κ. Μιχάλη Πήτερσεν, Ιατρό- ερευνητή τού Ινστιτούτου Υγείας τού Παιδιού,
«Η δίγλωσση προσέγγιση στην εκπαίδευση τού κωφού παιδιού» από την κ. Μαριάννα Χατζοπούλου, διερμηνέα Ε.Ν.Γ., Υποψήφια διδάκτορα Πανεπιστημίων Αθηνών και Στοκχόλμης,
«Πολιτισμός και Αθλητισμός» από την κ. Κλεοπάτρα Κουρμαντζή, Κοινωνιολόγο, Υπάλληλο τού Υπουργείου Εργασίας.
Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκδοση αυτήν θα υπάρξουν καθοριστικά για την πανελλήνια, και όχι μόνο, κοινότητα των Κωφών στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στα θέματα που τέθηκαν και απασχόλησαν την Ημερίδα, συντελώντας, έτσι, σε μια καλύτερη και ουσιαστικότερη πρόσβαση και συμμετοχή των Κωφών σε εκπαιδευτικά και μορφωτικά αγαθά, σε υπηρεσίες, χώρους εργασίας, επαγγελματικής και κοινωνικής αποκατάστασης και γενικά σε όλους τους τομείς τής κοινωνίας και του πολιτισμού.
Με την ευκαιρία τής παραπάνω Ημερίδας το Διοικητικό Συμβούλιο τού Συλλόγου Κωφών Ν. Ρεθύμνου από καρδιάς συγχάρηκε και, για άλλη μια φορά, θερμά ευχαρίστησε τον εκλεκτό συμπολίτη και καλό φίλο κ. Χαρίδημο Ανδρέα Παπαδάκη, Δικηγόρο και τ. Νομαρχιακό Σύμβουλο, για την όλη εργασία του στο ξανακτίσιμο των Κασαπιών τής πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων, με το βιβλίο του ΤΑ ΚΑΣΑΠΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΜΟΝΟΝ και, ακόμα, για την εκχώρηση στον Σύλλογο των Κωφών όλων των εισπράξεων από την πώλησή του. Η πράξη του αυτή αποτελεί πράξη αναγνώρισης και ανθρώπινου μεγαλείου και δείχνει την ευαισθησία που τον διακρίνει προς τα ΑΜΕΑ και τους έχοντας εν γένει ανάγκην βοηθείας. Δεν ξεχνάμε που και πέρυσι είχε κάνει το ίδιο με το βιβλίο του «Νταραμανελίτης», παραχωρώντας και πάλι τις εισπράξεις του στον Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».
Ο Σύλλογος Κωφών που ξέρει να τιμά και ανταποδίδει την ευγνωμοσύνη του προς όποιον τον ευεργετεί τίμησε στα πλαίσια τής παραπάνω Ημερίδας τον εκλεκτό του φίλο και συνεργάτη κ. Χάρη Παπαδάκη απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα.
Στο τέλος τού παρουσιαζόμενου βιβλίου υπάρχει Παράρτημα με φωτογραφικό υλικό από την παραπάνω ημερίδα και την απονομή τής τιμητικής πλακέτας.
Ολοκληρώσαμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συντομία την περιήγησή μας στο νέο πόνημα τού Συλλόγου Κωφών Ν. Ρεθύμνης- και την Ημερίδα από την οποία αυτό προέκυψε- το πέμπτο που ο εν λόγω Σύλλογος εκδίδει μέσα σε διάστημα επτά μόλις ετών! Κάθε χρόνο, περίπου, και από ένα βιβλίο παράγει ο υπερδραστήριος ρεθεμνιώτικος Σύλλογος. Είναι και αυτό- όπως και τα προηγούμενα- ένα βιβλίο, που θα μπορούσα ανενδοιάστως να το αποκαλέσω μικρή "συμβολή" στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει ο κωφός συνάνθρωπός μας και σημείο, από τώρα και στο εξής, αναφοράς τής ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας. Σοβαροί και υπεύθυνοι ερευνητές με τις άκρως εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, μας δίνουν, μέσα από τον παρόντα τόμο, έγκυρες απαντήσεις γύρω από τη Γνώση και τη Συμμετοχή, την κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση των Κωφών και Βαρηκόων συνανθρώπων μας.
Αξίζει, για τον λόγο αυτόν, πολλών συγχαρητηρίων και ευχαριστιών ο Σύλλογος Κωφών και ο Πρόεδρός του κ. Μανόλης Παπαδάκης για την απόφαση του να προβεί στην έκδοση και του παρόντος πολυτίμου συγγράμματος.