Σταχυολογήματα από Ημερολόγια τού 2008 τής πόλης μας
ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
• Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»
• Συλλόγου Κεραμιανών τής Αθήνας ο «Άγιος Παντελεήμων»
• Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης «Οι 35 Εθνομάρτυρες»
• Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου
• 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου
• Συλλόγου Κωφών Ρεθύμνου το «Αρκάδι»
• Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης τής Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας
Το Ημερολόγιο 2008 τού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» έχει να υπηρετήσει φέτος διπλό σκοπό, βοηθώντας, αφενός, τον χρήστη του στην καθημερινή παρακολούθηση κύλησης τού ενιαυτού, αλλά προσφέροντάς του, ταυτόχρονα, και την πολύτιμη γνώση γύρω από αυτήν τη «μηχανή» μέτρησης τού χρόνου, που ημερολόγιο ονομάζεται. Συγγραφέας και δημιουργός τού ξεχωριστού αυτού και πρωτότυπου ημερολογίου είναι ο ακούραστος Πρόεδρος τού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής, το «Αρκάδι», κ. Δημήτριος Αετουδάκης, γνωστός ρεθεμνιώτης λογοτέχνης και χαλκέντερος συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και μονογραφιών κρητικού και όχι μόνο περιεχομένου, και, κυρίως, πληθώρας σημειωμάτων στον καθημερινό Τύπο τού Ρεθύμνου.
Το εν λόγω Ημερολόγιο, που στην πραγματικότητα είναι ένα κανονικό βιβλίο μικρού μεγέθους, αναφέρεται αρχικά και «εν προλόγω» με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τις έννοιες «Ημερολόγιο» και «δίσεκτο» έτος και, στη συνέχεια- με εξίσου πλούσια και ενδιαφέροντα στοιχεία- και στον κάθε μήνα τού έτους χωριστά, όπου δίνει:
• τη λαϊκή του ονομασία, όπου και όταν αυτή υπάρχει, και τις ποικίλες ασχολίες και δραστηριότητες τού αγρότη κατά τον μήνα αυτόν (Φλεβάρης, Σπορίτης)
• τη λατινική προέλευση και ερμηνεία τής ονομασίας των μηνών [τα ημερολόγια υπήρξαν, κατά βάση, ρωμαϊκά (αυτοκρατορικά ή παπικά) δημιουργήματα], προχωρώντας, περαιτέρω, και παραθέτοντας ενδιαφέρουσες ιστορικές και φιλολογικές πληροφορίες γύρω από τη σχετική με τους μήνες Ρωμαϊκή Ιστορία και φιλολογία
• ωραίες παροιμίες τού ελληνικού λαού, που ανάγουν την αναφορά τους στον κάθε μήνα τού ενιαυτού
• τα κυριότερα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα που σημαδεύουν τον κάθε μήνα με σύντομη ανάλυση και κριτική επ’ αυτών και, τέλος,
• Διάφορα έθιμα τού ελληνικού μας λαού, προλήψεις και πολλά άλλα στοιχεία, που καθιστούν το εν λόγω ημερολόγιο εξαιρετικά εύχρηστο εργαλείο, που η χρησιμότητά του δεν σταματά με το τέλος τού χρόνου στον οποίο αναφέρεται, αλλά συνεχίζεται και πέρα από αυτόν.
Το Ημερολόγιο περιέχει, περαιτέρω, πλήρες εορτολόγιο, την ανατολή και δύση τού ηλίου, καθώς και αρκετές πρόσφατες και παλαιότερες φωτογραφίες από τη δράση τού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι».
Πιστεύουμε ότι ο εκλεκτός και δημιουργικά ανήσυχος δημιουργός τού παρόντος έργου, επιτέλεσε το καθήκον του στο ακέραιο απέναντι στο Σύλλογο που με τόση αφοσίωση και ευσυνειδησία χρόνια τώρα υπηρετεί.
***************************
Ειδικού ενδιαφέροντος θεωρούμε την «Πολιτισμική Χαρτογράφηση του Κεραμέ», από τον υπερδραστήριο Σύλλογο Κεραμιανών τής Αθήνας, που- με τον δραστήριο Πρόεδρό του φίλο Γιάννη Μιχελακάκη- έχει πολλά προσφέρει στον μικρό και περήφανο τόπο του, τον Κεραμέ. Το ημερολόγιο- που έγινε με πολλήν ομολογουμένως επιτυχία- φρόντισε η συνταξιούχος δασκάλα κ. Ειρήνη Κοπανάκη- Χαμογιωργάκη και απαθανατίζει παλιές όμορφες Κεραμιανές μορφές σε ποικίλες εκφάνσεις τού καθημερινού βίου στο χωριό, καθώς και τα τραγούδια, τις λύρες και τις ωραίες διασκεδάσεις και τα γλέντια στην Πλάκα, τη μαγευτική χορεύτρα τού χωριού.
*****************************
Και η «Πολιτισμική Χαρτογράφηση» συνεχίζεται και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρύας Βρύσης «Οι 35 Εθνομάρτυρες» με το χωριό Κρύα Βρύση και το βουνό Κέδρος, που την επιστέφει αγέρωχα και με περίσσια περηφάνια και κρητική λεβεντιά. Το ημερολόγιο- που επιμελήθηκε με πολύ, ομολογουμένως, μεράκι ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Μαυροτσουπάκης- διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αποτελεί, τώντις, κατάθεση ψυχής για το χωριό από λαογραφική, τοπωνυμική, φυτωνυμική, οικολογική και ιστορική άποψη, με πλούσιες μαρτυρίες πρεσβυγενών κατοίκων τού χωριού γύρω από τη ζωή στο βουνό, το τυροκόμημα, το σάκασμα, την κουρά των προβάτων, αλλά και μια σειρά σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων από τον φακό τού παπά- Γιώργη Φωτάκη, τού οποίου η γενικότερη συμβολή στην έκδοση τού ημερολογίου υπήρξε πολύτιμη.
********************************
Ποιητικό Οδοιπορικό στο Ρέθυμνο τού χθές και τού σήμερα αποτελεί το Ημερολόγιο τού 2008 τού Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, που επιμελήθηκε ο εκλεκτός συνάδελφος, φίλος και συνεργάτης Γιώργος Φρυγανάκης, φιλόλογος τού Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου.
Ο παραπάνω επιμελητής, ως εμψυχωτής, χρόνια τώρα, δεκάδων καταθέσεων ψυχής, καταφέρνει πάντα να μεταγγίζει από τα ζήλο και τον ενθουσιασμό του πνοή και οράματα όχι μόνο στους μαθητές τού, αλλά και σε όλους εμάς τους αποδέλοιπους Ρεθυμνιώτες με τα υπέροχα κείμενά του, που συχνά- πυκνά απευθύνει προς τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό τής πόλης μας.
Η περικαλλέστατη αυτή ημερολογιακή έκδοση- όπως σημειώνεται από τον Επιμελητή της- αφιερώνεται σε όλους εκείνους που απεικόνισαν ποικιλότροπα το Ρέθυμνο και πτυχές από τη ζωή του, βουτώντας τον ποιητικό τους χρωστήρα μέσα στη παλέτα τής ψυχή στους.
Συγχαρητήρια ανήκουν εξίσου και στον ρέκτη Διευθυντή τού Σχολείου κ. Ανδρέα Ταξάκη και τον Σύλλογο Διδασκόντων, που ξέρουν σε ποιον να εμπιστεύονται, κάθε φορά, την εκπόνηση των ποικίλων εκδόσεων τού Σχολείου τους, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να έχουν, ομολογουμένως, τα καλύτερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα.
**********************************
Το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, συνεχίζοντας- με την αποτελεσματική ενθάρρυνση και τού ακούραστου Διευθυντή του κ. Γιώργου Γεωργαλή- τη δυναμική εκδοτική του δραστηριότητα και στον χώρο των Ημερολογίων, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό Ημερολόγιο με θαυμάσιες έγχρωμες φωτογραφίες και πολλές χρήσιμες γενικότερα πληροφορίες γύρω από τα Περιβαλλοντικά Προγράμματα και τις λοιπές Καινοτόμες δράσεις τού παρελθόντος σχολικού έτους, στις οποίες το Γυμνάσιο τα τελευταία χρόνια σταθερά πρωτοπορεί.
******************************
Ο Σύλλογος Κωφών Ρεθύμνου, παρότι ένας μικρός και άσημος σύλλογος τού νομού μας, επανειλημμένα έχει καταστεί πηγή φωτός και πολιτισμού στον τόπο μας με τα πέντε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια που το υπερδραστήριο Δ. Σ., και ο ακούραστος Πρόεδρός του κ. Μαν. Παπαδάκης, τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει στην πόλη μας λίαν επιτυχώς και τις ισάριθμες επ’ αυτών πολύτιμες εκδόσεις του, τον ναό τού οσίου Μάρκου τού Κωφού, που οικοδόμησε για τις θρησκευτικές ανάγκες των μελών και τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις του, που πολύ συχνά μάς παρουσιάζει.
Το ημερολόγιο τού συμπαθούς αυτού φίλου Συλλόγου αναφέρεται σε εικόνες από τη πλούσια δράση του, την επίσκεψη τού Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στον ιερό ναό τού Οσίου Μάρκου τού Κωφού και την εκδήλωση Αδελφοποίησής του με τον Σύλλογο Κωφών Λεμεσού Κύπρου.
*****************************
Μοναδικής καλαισθησίας και ωραιότητας το ημερολόγιο 2008 τού Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης τής Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας- χαίρεσαι, πραγματικά, να το περιδιαβαίνεις- και αυτό λόγω, ασφαλώς, τής αναφοράς του σε ό,τι ωραιότερο έχει να επιδείξει ο πλανήτης Γη και ο νομός μας ειδικότερα, στη σπάνια και αξεπέραστη άγρια ομορφιά των σπηλαίων μας- έτσι όπως τα σμίλεψε μαγικά η φύση στους αιώνες που πέρασαν- παγιδευμένη σε μια απαράμιλλου κάλλους σειρά πολύχρωμων φωτογραφιών.
Την επιμέλεια τού Ημερολογίου είχε ο εκλεκτός φίλος σπηλαιολόγος, δάσκαλος και διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος παραθέτει και ένα ενδιαφέρον κείμενο γύρω από την Ιστορία τού τοπικού Τμήματος- που φέτος κλείνει σαράντα πέντε χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον υπόγειο κόσμο- με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες Ρεθεμνιωτών και ξένων φίλων τού Ρεθύμνου, που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην πρόοδο τής σπηλαιολογίας στον νομό μας (ενδεικτικά ονόματα: Ελ. Πλατάκης, Πώλ Φώρ, Χρίστος Μακρής, Κώστας Ξεξάκης, Βασ. Σιμιτζής κ.λπ.) .