«Τουρισμός για όλους»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


«Τουρισμός για όλους»
(Με την ευκαιρία τής 3  Δεκεμβρίου, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία)


       ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Στα πλαίσια τής 3ης Δεκεμβρίου, «Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία», η «Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία»  διοργανώνει κάθε χρόνο μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προβολή και προώθηση ζητημάτων σχετικών με την αναπηρία, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων άσκησης εξουσίας και λήψης αποφάσεων, αλλά και τού ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Φέτος τα ΑμεΑ, το Σάββατο 1/2/2007, στο Φοιτητικό Κέντρο «Ξενία», σε συνεργασία με την ανώτερη ιδιωτική Σχολή τουρισμού “Hotelier”, που λειτουργεί στο Ρέθυμνο, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Τουρισμός για όλους». Πρόκειται για ένα θέμα δικαιοσύνης και ισότητας στο πνεύμα των κανόνων για την εξίσωση ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία, που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση τού ΟΗΕ, στις 20/10/1993 (48η συνεδρίαση, απόφαση 48/96), σχετικά με την αναψυχή και τον αθλητισμό. Εδώ υπογραμμίζεται αφενός η υποχρέωση των κρατών να διασφαλίζουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στις τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, χώρους εστιάσεως, χώρους συνεδριακούς, εκθεσιακούς, παραλίες κ.λπ) και αφετέρου την υποχρέωση όλων των φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό (κρατικών, ξενοδοχειακών φορέων, τουριστικών πρακτόρων, εθελοντικών οργανώσεων κ.λπ.) να προσφέρουν υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες και των ατόμων αυτών με αναπηρία.
Είναι και αυτό ένα θεμελιώδες δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία- που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους- η δυνατότητά τους να συμμετέχουν και αυτοί σε προγράμματα ψυχαγωγίας και τουρισμού, όπως και οι λοιποί άνθρωποι γύρω τους. Και στην περίπτωση αυτή, δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητο ότι τα οικονομικά οφέλη που έχει να κερδίσει η βιομηχανία τού τουρισμού από τον τουρισμό των ατόμων με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, δεδομένου ότι ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 50.000.000 άτομα (στοιχεία της Eurostat, έκδοση 2001) από τα οποία ένα ποσοστό περίπου 50% ταξιδεύουν συνοδευόμενα από 1,56 άτομο κατά μέσο όρο, πράγμα που, τελικά, ανεβάζει τον αριθμό στα 89.000.000 άτομα. Για την υλοποίηση τού παραπάνω προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», στη σημερινή πραγματικότητα τού σκληρού ανταγωνισμού και στον τομέα αυτόν, απαιτείται αναβάθμιση τού τουριστικού προϊόντος και των προσφερομένων εν γένει υπηρεσιών.
Ειδικότερα, αναγκαία προϋπόθεση στη συγκεκριμένη πρόταση τουρισμού των ΑμεΑ αποτελεί η εκ των προτέρων εξασφάλιση κάλυψης των αναγκών τους με ειδικά διασκευασμένο για τις μετακινήσεις τους όχημα, πλήρη προσπελασιμότητα στα ξενοδοχεία διαμονής τους (να έχουν, δηλαδή, ράμπες, ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες και λουτρά, ελάχιστο εμβαδόν ανελκυστήρα, ώστε να χωρούν τα αμαξίδια, καθώς και άλλες προδιαγραφές, η τήρηση των οποίων αποτελεί και προϋπόθεση για να καταταγούν τα ξενοδοχεία αυτά στο νέο σύστημα «αστέρων»). Κοντά σε αυτά, απαιτείται προσβασιμότητα και στις παραλίες, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό (η παρουσία όλων των σπουδαστών της Σχολής “Hotelier” στην προχτεσινή ημερίδα ήταν ενθαρρυντική στο σημείο αυτό), η ύπαρξη σε κοντινή απόσταση μονάδας αιμοκάθαρσης, μεταγγίσεων κ.λπ., προσβασιμότητα τού φυσικού περιβάλλοντος (πεζοδρομίων, χώρων στάθμευσης, πλατειών κ.λπ.), μουσείων, χώρων διασκέδασης και αναψυχής, ιστορικών και πολιτιστικών χώρων και τόπων φυσικού κάλλους μέσω μαζικής μεταφοράς. Το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον και αποτελεί έκφραση ισότητας ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους.
Η καθολική συμμετοχή όλων, αρχών και κοινού, στην προχθεσινή εκδήλωση, οι υποσχέσεις που έδωσαν οι τοπικοί παράγοντες Δήμου και Νομαρχίας, αλλά και ο υπεύθυνος τού δικτύου Εθελοντών τού Δήμου Ρεθύμνου, γιατρός Μανόλης Καλλέργης, μας δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μπορούμε, τελικά, να περιμένουμε κάτι καλύτερο και στον χώρον αυτόν των ΑμεΑ. Περαιτέρω, η δραστηριότητα των μελών τού Δ.Σ. τού τοπικού ΑμεΑ, που, συχνά, μας αφήνουν έκπληκτους με τη δυναμικότητα των κινήσεων τους, σαν απαιτούν από όλους εμάς αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει και το οποίο εμείς από μια νοσούσα, συχνά, αδιαφορία ελαυνόμενοι παραμελούμε προκλητικά να τους το δώσουμε, η δραστηριότητα, λέγω,  όλων των μελών τού Δ.Σ. και ιδιαίτερα των φίλων Δημήτρη Τσαχάκη, Προέδρου, και Πόπης Κατσιπουλάκη, Γραμματέα, πραγματικά μας συγκινεί και με τις εισηγήσεις τους στην προχθεσινή ημερίδα μάς έκαναν σταθερά να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Και τι άλλο από το να απαλλάξει τα άτομα αυτά από τον κοινωνικό αποκλεισμό που καθημερινά βιώνουν από την αθέτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση της πρόσβασής τους στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, όπως εκπαίδευση, κατάρτιση, απασχόληση, στέγαση υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική και πολιτιστική ζωή.       
Ας έλθουμε για μια μόνο στιγμή στη θέση τους και να βιώσουμε το εχθρικό και όλως αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ζήσουν και δραστηριοποιηθούν και τότε, ίσως, οι αποφάσεις μας για τα ΑμεΑ γίνουν ουσιαστικότερες και βεβαιότερες!! Η ευθύνη όλων μας και ιδιαίτερα τής πολιτείας, είναι μεγάλη και αυτό αποσκοπεί να μας υπενθυμίσει η 3η Δεκεμβρίου, η Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: