ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ  ΣΤΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013


 ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
          www.ret-anadromes.blogspot.com

Από τα τέλη τού Ιουνίου στην πόλη μας παρουσιάζεται ένα μοναδικό «Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», με ποιοτικές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, χορούς και εκθέσεις. Στην πόλη μας ο πολιτισμός και τούτο το καλοκαίρι- και χωρίς, φυσικά, να υστερεί σ’ αυτό και τον υπόλοιπο χρόνο- καλά «κρατεί» σε πείσμα των άθλιων καιρών που διανύουμε, που φθάνουν να θεωρούν τον πολιτισμό ως δαπάνη περιττή, ως είδος… πολυτελείας, ώστε να τολμούν να τον βάζουν, μαζί με άλλες βασικές ανάγκες τού ανθρώπου, στο στόχαστρο τής απαξίωσης και της καταστροφής. Όμως, είναι γνωστό ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες προάγουν την ατομική και κοινωνική τού ανθρώπου ανάπτυξη και ευεξία, αποτελώντας μορφή πνευματικής μάθησης, μέσω τής πράξης, ιδιαίτερα χρήσιμης και σπουδαίας για τη νεότητα. Πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια διάλυσης και ισοπέδωσης και να στηρίξουμε κάθε τι που δημιουργεί και παράγει πολιτισμό και δίνει ποιότητα και νόημα στη ζωή τού ανθρώπου.
Είναι ευτύχημα ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο πολιτισμός αποτελεί στοίχημα τιμής για τον Δήμο μας και την εντεταλμένη επί τού Πολιτισμού δημοτική Σύμβουλο και Αντιδήμαρχο κ. Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη. Χαιρόμαστε, που για τους φορείς πολιτισμού τού Δήμου μας στόχος και σκοπός γενναιόδωρος και επωφελής είναι η διασφάλιση τού πολιτισμού, πράγμα που με ξεχωριστή επιμέλεια και φροντίδα διακονούν τόσο για τους πολίτες τού Δήμου, όσο και για τους ξένους που τις μέρες αυτές τού καλοκαιριού επισκέπτονται και κατακλύζουν την πόλη μας πληθωρικά. Είναι χαρακτηριστικά όσα σημειώνει, επί του θέματος αυτού, στο έντυπο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι (2013) η κ. Πέπη Μπιρλιράκη, που εκφράζουν, θεωρώ, σαφώς αλλά και ασφαλώς, και τη θέση τού Δήμου μας στο σοβαρό τούτο θέμα τού πολιτισμού: «Ο Πολιτισμός και η ευγένεια τής ψυχής και η έκφραση τού ανθρώπου μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα βρίσκουν πάντα χώρο στο Ρέθυμνο και συναντούν, εδώ, τον Άνθρωπο. Και το Ρέθυμνο, σταυροδρόμι και τόπος συνάντησης λαών και πολιτισμών, αλλάζει τα κουστούμια του, ανανεώνει συνεχώς τα κεράσματά του και φιλοξενεί όλο αρχοντιά και ζεστασιά αυτούς που το επισκέπτονται, για να απολαύσουν τις χάρες του, φυσικές και πνευματικές».  
Συγχαίρουμε τον Δήμο μας γι’ αυτήν τη συνειδητή, φιλοσοφημένη και ψυχολογικά, για τους πολίτες του, ορθήν επιλογή. Και ακόμα, διότι παρά την οικονομική δυσχέρεια που τον πλήττει και παρά τα όσα δεινά προοιωνίζεται τον τελευταίο καιρό για τους δήμους η οικονομική πολιτική τής Πολιτείας, όμως οι εκδηλώσεις και ο Πολιτισμός εδώ στο Ρέθυμνο δεσπόζουν και κυριαρχούν δυναμικά από την αρχή, κιόλας, τού καλοκαιριού που η πόλη μας φαίνεται να ζει ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο πανηγύρι!
Σε όλο το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, απλώνονται πλούσιες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές και θεατρικές, για μικρούς και μεγάλους), στις οποίες παρεμβάλλονται μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, όπως η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» (5- 12 Ιουλίου 2013), με τη σύμπραξη και τής Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Επιμελητηρίου, με σκοπό και στόχο την προβολή και ανάδειξη τής κρητικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εστιάζοντας στην Κρητική διατροφή- το διεθνώς αναγνωρισμένο για την αξία του μεσογειακό διατροφικό μοντέλο- και στην έκθεση και παρουσίαση τοπικών προϊόντων, αλλά και του γενικότερου διατροφικού πολιτισμού τού τόπου μας. Δεύτερη, επίσης, σημαντική παρεμβολή στο πολιτιστικό πανηγύρι τού καλοκαιριού καθίσταται ο θεσμός, πλέον, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, με την καλλιτεχνική επιμέλεια τής Δρος Άρτεμης Παπαδάκι, εμπλουτισμένος φέτος και με τις εντυπωσιακές παραστάσεις των έξι Βενετών (CERS) τυμπανιστών τής αυλής τού Δόγη, με τα μεγαλόπρεπα αυθεντικά κοστούμια τους, που μας μετέφεραν πιστά στην εποχή τής Αναγέννησης. Η επίσημη έναρξη τού Αναγεννησιακού Φεστιβάλ σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου, με τα εγκαίνια τής Β΄ Έκθεσης Αγιογραφίας υπό την επιμέλεια τής Ι. Μητροπόλεως Ρεφθύμνης και Αυλοποτάμου και διήρκεσε μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ τής πόλης μας με τις θαυμάσιες εκδηλώσεις του προωθεί την πολιτιστική ανάπτυξη και κάνει γνωστό το όνομα τού τόπου μας και έξω από τα σύνορα τής Χώρας. Ένας τέτοιος σημαντικός θεσμός, που τη στιγμή αυτή προσμετρά διάρκεια είκοσι πέντε χρόνων, χρειάζεται, νομίζουμε, τη στήριξη και τη συνεχή αγωνία όλων των Ρεθεμνιωτών, για τη μόνιμη καταξίωση, προαγωγή  και ανάδειξή του.  Τον καιρό αυτόν που όλα, δυστυχώς, τρέφονται με την ένοχη ανοχή όλων μας η ατμόσφαιρα θαυμασμού και μυσταγωγίας που προσφέρουν οι ήχοι και οι λόγοι μιας εορτής σαν και αυτήν τού Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, και των λοιπών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, μπορούν, ασφαλώς, να καταστούν το μόνο σοβαρό «αντίδοτο» στη σοβαρή ασθένεια που πλήττει την εποχή μας.  
 Η πόλη τού Ρεθύμνου, ανθρώπινη και προσβάσιμη απ’ όλους (πεζούς και ΑΜΕΑ), που τον τελευταίο καιρό έχει κατακτήσει το πιο όμορφο και ελκυστικό πρόσωπό της, είναι τα βράδια αυτά της καλοκαιρινής πολιτιστικής κορύφωσης μια πραγματικά «Όμορφη Πόλη, πόλη ονειρεμένη», όπως στο παλιό νοσταλγικό τραγούδι, στην οποία ο ντόπιος αλλά και ο καλλιεργημένος μουσοτραφής επισκέπτης δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει και πού να πρωτοβρεθεί. Νότες σκόρπιες, κλασικής μουσικής πανδαισίας και πολιτισμού, ακούς να διαχέονται από κάθε γωνιά τού βενετσιάνικου οικιστικού συγκροτήματος πότε των κλαρινέτων τής τάξης (στη Δημοτική μας Φιλαρμονική), του Βαγγέλη Κ. Παπαδάκη (τέσσερις συναυλίες) και πότε τού Οdd Essemble, με τους Βαγγέλη Παπαδάκη και Σπύρο Ραπτάκη (τρεις συναυλίες), με προσωπική πρωτοβουλία των δύο παραπάνω μουσικών, προσφορά όλες στους δημότες και τους επισκέπτες τής πόλης μας και πότε της Ισπανικής Ορχήστρας Vinculos (= δεσμός), που κυριολεκτικά μάς συνάρπασε με την παρουσία της σε πολλές γωνιές τής πόλης μας (ιδρύματα και οικισμούς) και μάλιστα στη Δημοτική Φιλαρμονική τού Ρεθύμνου, όπου οι Ισπανοί μουσικοί αντάλλαξαν ιδέες και σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα συναντήθηκαν με τους Ρεθεμνιώτες μουσικούς παίζοντας όλοι μαζί ισπανικά και ελληνικά μουσικά κομμάτια. Η εν λόγω Συμφωνική Ορχήστρα, από την πόλη Σιέρα τής Ισπανίας, στο πλαίσιο τού προγράμματος “Vinculos”, που σημαίνει «δεσμός», κατέφθασε στην πόλη μας, το Ρέθυμνο, με στόχο την ανθρώπινη επικοινωνία και την πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών, προσφέροντας γενναιόδωρες και συγκινητικές στιγμές στους παρευρισκόμενους μέσα από δρώμενα με κύριο πρωταγωνιστή την ίδια την μουσική. 
Μέσα στο ίδιο πνεύμα- με τα παραπάνω πολιτιστικά δρώμενα τής πόλης μας- δεν μπορούμε να μην εντάξουμε και επαινέσουμε και την πρωτοβουλία τού Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου και του Προέδρου του κ. Μίνω Αλεφαντινού, που μέσα στον μήνα Αύγουστο κυριολεκτικά μάς… γέννησε τρία θαυμάσια γλυπτά που κοσμούν, ήδη, το παραλιακό μέτωπο τής πόλης μας. Ο λόγος για το Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της μαρίνας τού Ρεθύμνου, για έναν, περίπου, μήνα, με πρωτοβουλία τού Λιμενικού Ταμείου, στο οποίο οι Ρεθυμνιώτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία πολύ δημιουργική καλλιτεχνική διαδικασία από την ομάδα τού Καθηγητή τής Σχολής Καλών Τεχνών, στον τομέα τής Γλυπτικής, κ. Γιώργου Χουλιαρά. Στόχος, μάλιστα, μεγαλόπνοος τού Λιμενικού ταμείου είναι- σύμφωνα με τον Πρόεδρό του- το Συμπόσιο Γλυπτικής να γίνει θεσμός στην πόλη τού Ρεθύμνου. Εκφράζουμε μόνο την αγωνία μας προς το Λεμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο να θέσουν υπό την προστασία τους αυτά τα έργα τέχνης από τη βεβήλωση τυχόν βανδαλιστικών επιθέσεων (από αυτές που μόνιμα δέχονται τα γλυπτά και οι ενεπίγραφες πλάκες τής πόλεώς μας), γιατί φοβούμαστε ότι κάτι τέτοιο άρχισε ήδη να διαφαίνεται… 
   Χαιρόμαστε και παρηγοριόμαστε με την ιδέα ότι δεν χάθηκαν ακόμα η ευαισθησία και το ήθος από τον τόπο αυτό. Συγχαίρουμε τη Δημοτική Αρχή τής πόλης μας, την εντεταλμένη δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη και τον κ. Μίνω Αλεφαντινό, για την επιμονή τους στον Πολιτισμό. Με την παραπάνω πολυειδή παλέτα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πρότεινε και φέτος ο Δήμος μας στους πολίτες του, απέδειξε και επιβεβαίωσε τη δύναμη και την αξία που έχει η μουσική, το θέατρο και η γλυπτική και η εν γένει καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή ως πολιτιστικό μέσο επικοινωνίας, καλλιέργειας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: