Θεατρική Ομάδα Νοσοκομείου Ρεθύμνου ΑΝΤΙ - ΣΩΜΑΤΑ * * * Τ ο Ρ ο ζ Φ ο υ λ ά ρ ι

Θεατρική Ομάδα Νοσοκομείου Ρεθύμνου

ΑΝΤΙ - ΣΩΜΑΤΑ


Τ ο   Ρ ο ζ   Φ ο υ λ ά ρ ι


  ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ


        Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου «Αντι-Σώματα», σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΙ Κρήτης, παρουσίασε το Σάββατο 1 & την Κυριακή 2 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Περιβολίων Ρεθύμνου, την πρώτη ολοκληρωμένη της δουλειά, με την αστυνομική κωμωδία Το  Ροζ Φουλάρι», της Γεωργίας Χιόνη.
            Η Θεατρική Ομάδα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τον αλληγορικό και συμβολικό τής νοσηλευτικής των ηθοποιών της ιδιότητας τίτλο ΑΝΤΙ- ΣΩΜΑΤΑ, προσπαθεί να παρουσιάζει επιτυχίες γνωστών θεατρικών συγγραφέων, με έργα κοινωνικού βάθους, που αντλούν τη θεματική τους από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα προβλήματά της, μεταφέρουν εμπειρίες ζωής και θίγουν, με επίκαιρο και ευχάριστο, πάντα, τρόπο, το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων. Αυτό αποδείχθηκε σταθερά και με την τελευταία επιλογή της ανανεωμένης εξαιρετικά με νέα ταλέντα θεατρικής ομάδας, αλλά και με τον κόσμο που σταδιακά αυξάνεται, πράγμα που τους ανάγκασε, φέτος, στην αναζήτηση ακόμα μεγαλύτερης αίθουσας.

       Έτσι, η πολυμελής Θεατρική Ομάδα του Νοσοκομείου μας ευτύχησε, τη χρονιά αυτή, να δουλέψει με μια δυνατή, έξυπνη και πολύ ζωντανή αστυνομική κωμωδία, με τίτλο «Το Ρόζ Φουλάρι». Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο της Γεωργίας Χιόνη, που έχει παιχτεί στο παρελθόν και από πολλούς άλλους θιάσους σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ένα έργο εντυπωσιακό για τους ευφυέστατους διαλόγους που αναπτύσσει, την ευρηματικότητα και την επικαιρότητά του, με πολλά απρόοπτα, μπερδεμένες καταστάσεις, που όλα μαζί προκαλούν αβίαστα το γέλιο των θεατών, είτε μέσω της πλοκής, είτε μέσω της καταπληκτικής απόδοσης των ηθοποιών, που έπαιξαν κυριολεκτικά συνεπαρμένοι σαν αληθινοί επαγγελματίες ηθοποιοί!

           Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Δυο κλέφτες, η Μάχη και ο Περικλής (Πέρι), πηγαίνουν να κλέψουν τη βίλα του μακαρίτη ναυάρχου Επαμεινώνδα Κομνηνού. Η χήρα γυναίκα του έχει φύγει για εκδρομή. Ανενόχλητοι, λοιπόν, και χαλαροί οι δυο κλέφτες ανεβαίνουν μέχρι και στη σοφίτα του σπιτιού για να κλέψουν. Εκεί, όμως, που ετοιμάζονται, με τα τελευταία κλοπιμαία, να κατέβουν, επιστρέφει αιφνιδιαστικά η χήρα, μαζί με τις φίλες της και το γνωστό μέντιουμ Σαπφώ, για να καλέσουν το…. πνεύμα του μακαρίτη. Ανεβαίνουν, μάλιστα, στη σοφίτα, γιατί εκεί- όπως λέει το μέντιουμ Σαπφώ- είναι πιο δυνατό το «ενεργειακό πεδίο». Οι δυο κλέφτες κρύβονται. Κατά τη διάρκεια της πνευματιστικής συγκέντρωσης συμβαίνουν πολλά και παράξενα πράγματα. Το φως σβήνει ξαφνικά και ακούγεται ένας θόρυβος. Όταν το φως επανέρχεται, το μέντιουμ βρίσκεται «νεκρό», οι κλέφτες αποκαλύπτονται και πανικόβλητη η χήρα καλεί την αστυνομία. Καταφθάνει ο αστυνόμος Ζαχαρίας Δαγκλής, για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Θα τα καταφέρει, άραγε; Ποια μυστικά θα αποκαλυφθούν από δω και πέρα; Γιατί, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ό ου μη φανερόν γενήσεται». Κάποια στιγμή στη ζωή όλα γίνονται φανερά, όλα αποκαλύπτονται… Έτσι και στο έργο μας,  η αλήθεια, τελικά, μέσα από κάποιες απρόσμενες εξελίξεις στη διάρκεια της ανάκρισης, θα βγει, θα λάμψει στην επιφάνεια, καλυμμένη κάτω από το θεατρικό «Ροζ Φουλάρι». Το θέατρο, πάντα, αντιγράφει πιστά τη ζωή και μας δίνει τη δυνατότητα να νιώσουμε την καθημερινότητα έτσι ξεκάθαρα, ζωντανά, με τις χαρές και τις λύπες της. Η ζωή και η φύση είναι πηγή έμπνευσης για την τέχνη. Ο καλλιτέχνης επιλέγει στοιχεία από τη ζωή και τη φύση, τα ανασυνθέτει και δημιουργεί στο έργο του τη δική του ζωή και φύση. Μας επιτρέπει, έτσι, να γελάσουμε και να κλάψουμε, να βιώσουμε πώς πάνω στη σκηνή ζωντανεύουν τα όνειρα και οι επιθυμίες μας, αυτή η ίδια η ζωή μας.

      Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μας και φίλοι τους συνεργάτες, φάνηκε ότι αγάπησαν το έργο βαθιά και ότι του έδωσαν ζωή από τη ζωή τους, πνοή και συναισθήματα από το συναισθήματά τους. Το έκαναν κυριολεκτικά κομμάτι του εαυτού τους. Κάθε ηθοποιός είναι μια προσωπικότητα με τις εμπειρίες του και τα βιώματά του. Κάθε ρόλος φανερώνει ένα κομμάτι τού εαυτού μας, ξεκλειδώνει πράγματα από την ψυχή μας και τα φέρνει έξω στο φως. Και αυτό έκαναν και οι ηθοποιοί του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου μας, που μετείχαν «ψυχή τε και σώματι» στα διαδραματιζόμενα, με μια σωστή όσο και εντυπωσιακά περίπλοκη και ρεαλιστική ανασύνταξη μέσα στον σκηνικό χώρο, μέσα από σόλο, ντουέτα, τρίο και ομαδικά μέρη σε μίαν αδιάκοπη διαδοχή κίνησης και ακινησίας, που μαζί με τα πλούσια σκηνικά, θύμιζε μιαν εξακολουθητική ροή οπτικο- ακουστικο- κινητικής ενέργειας. Το παίξιμο τους ιδιαίτερα τεχνικό, χαριτωμένο, με έντονα παιγνιώδη διάθεση, χάρισε στο πολυπληθές  θεατρόφιλο της πόλης μας κοινό μιαν ιδιαίτερα ευχάριστη και ευφρόσυνη ατμόσφαιρα, κατά τις δύο παραστάσεις που έδωσαν στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Περιβολίων, με πλούσιο προβληματισμό.

         Η παράσταση χωρίζεται σε δυο μέρη με το δεύτερο σαφώς να υπερτερεί, αφού εδώ έγιναν όλες οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές (με τη "τζογαδόρα" σύζυγο, τον "ατακτούλη" μακαρίτη και τη "σιγανοπαπαδιά" φίλη), αλλά και επειδή όλοι τους και στον ρόλο του ο καθένας ήταν με μια λέξη απολαυστικοί!...

         Η Θεατρική Ομάδα του Νοσοκομείου μας, του Νοσοκομείου Ρεθύμνου,  που έχει, πλέον, αποκτήσει αλάνθαστο κριτήριο, ξέρει άριστα ν’ αφουγκράζεται τις επιθυμίες των θεατών. Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη κι όχι μόνο σε επίπεδο θεατρικής έλλειψης, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Μια κωμωδία, ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο και αρκετή δόση γέλιου αποζητά, σήμερα, ο πολύς κόσμος κι αυτό ακριβώς δημιούργησε και τού προσέφερε η «Θεατρική Ομάδα του Νοσοκομείου» μας. Αυτό έδωσε κι αυτό εισπράχθηκε. Και όλα αυτά παρά τις αντίξοες συνθήκες του ωραρίου εργασίας και των υπόλοιπων υποχρεώσεων των νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων του Νοσοκομείου μας. Το έκαναν αυτό με πολλή διάθεση και χαρά και με πολλές θυσίες από τον προσωπικό τους χρόνο, σε γιορτές και αργίες, προσφέροντας γενναιόδωρα από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους ως αληθινοί λειτουργοί της υγείας του ανθρώπου. Είναι, ακριβώς, η διάθεση προσφοράς των νοσηλευτών και εργαζομένων του Νοσοκομείου μας που συχνά επαινείται από μαρτυρίες πολλών ασθενών συμπολιτών μας, που διαπιστώνουν ότι μέσα στις σημερινές δυσκολίες που βιώνει η Ελλάδα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι, γενικά, του Νοσοκομείου μας προσφέρουν μέσα από πολλές αντιξοότητες έργο κοινωνικό και αυτό θέλουμε να επαινέσουμε κι εμείς με το σημείωμά μας αυτό.        Και για την ιστορία ν’ αναφέρουμε, στο σημείο αυτό, τα ονόματα των ηθοποιών και συντελεστών της μεγάλης αυτής παράστασης, σύμφωνα με το θαυμάσιο Πρόγραμμα και να ευχηθούμε σε όλους και στην άλλη με το καλό!

        Ηθοποιοί: Παπαδάκη Νίκη (Μάχη), Μαλιαρίτης Θανάσης (Περικλής), Καραϊσκάκη Μαρία (Ζηνοβία Κομνηνού), Κατριτζιδάκη Ιωάννα (Σαπφώ), Δουρουντάκη Ελένη (Μέλπω Καλούδη), Παλιεράκη Κοραλία (Νάνσυ), Αλεξάκη Καλλιρόη (Έρση Παπασκουφά), Καρούζος Γρηγόρης (Αστυνόμος Ζαχαρίας Δαγκλής), Αντωνιάδης Παναγιώτης (Επαμεινώνδας).
        Σκηνοθεσία –Εμψύχωση (Αντωνιάδης Παναγιώτης), Σκηνικά- Κοστούμια (Όλα τα «Αντισώματα»), Μουσική Επιμέλεια (Αντωνιάδης Παναγιώτης- Τριπολιτάκη Ζαμπία), Χειρισμός Μουσικής (Τριπολιτάκη Ζαμπία), Φωτισμοί (Πιοτογιαννάκης Στέλιος), Υποδοχή (Καστελιανού Αφροδίτη), Μακιγιάζ (Φραγκιαδάκη Μαρία), Κομμώσεις (Αλεξάκη Καλλιρόη), Υποβολείο (Βήττου Όλγα), Σχεδιασμός Αφίσας (Βερύκοκκου Γιώτα), Επιμέλεια Προγράμματος (Αμανατίδης Δημήτριος- Γεώργιος).     

Δεν υπάρχουν σχόλια: