Είναι συγκρίσιμα μεγέθη, αλήθεια;


     Ένας από τους χαρακτηριστικότερους πίνακες τής μάχης τής Κρήτης είναι και ο παραπάνω πίνακας τού Πέτρου Βλαχάκη (που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, απ' όπου και τον φωτογράφισα), που απεικονίζει μια πραγματική στιγμή από την μάχη τού Γαλατά και τον  Αντώνη Φυντικάκη να επιτίθεται με πέτρα σε έναν Γερμανό που μόλις είχε σκοτώσει έναν συναγωνιστή του (http://www.exitnews.gr).

        Είναι συγκρίσιμα μεγέθη, αλήθεια;
                            Απάντηση στην κ. Μαρίνα Χειλά

Κύριε Διευθυντά,

Σε σημείωμά της στην «Κρητική Επιθεώρηση» και τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» (2/6/2014), με τον τίτλο: «Κι αν το ανακαλούσαμε;», η κ. Μαρίνα Χειλά, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης τού Πανεπιστημίου Κρήτης, ολοκληρώνει το κείμενο, μιας καθόλου πειστικής επιχειρηματολογίας, σχετικά με το θέμα τής ανάκλησης τής αναγόρευσης τού Γερμανού Καθηγητή κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα τού Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ακόλουθη, θεωρώ, προκλητική για τον αγώνα τού Κρητικού Λαού παράγραφο: «Το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση υποχρηματοδότησης από την ίδρυσή του για την οποία κάποιοι φοιτητές διαμαρτύρονται εδώ και τρεις βδομάδες, χωρίς κανένας να ασχολείται με αυτούς. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια. Ας ασχοληθούμε με τα υπαρκτά προβλήματα τού Πανεπιστημίου και τις τεράστιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει». 
      Και ερωτάται η κ. Χειλά. τα «υπαρκτά προβλήματα τού Πανεπιστημίου» (απόρροια τής γενικότερης μιζέριας και κακομοιριάς που βιώνουμε παντού, σήμερα, στη Χώρα μας), όσο σπουδαία κι αν είναι- αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς- είναι σε θέση να συγκριθούν και να μπουν στην ίδια ζυγαριά με την επική Μάχη τής Κρήτης, την Εθνική Αντίσταση και την αξιοθαύμαστη αυτοθυσία τού κρητικού Λαού, ώστε να μιλήσει τόσο περιφρονητικά και με τόση απαξίωση γι’ αυτά, σημειώνοντας αυτό το: «δεν έχουμε κανένα περιθώριο για ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια. Ας ασχοληθούμε με τα υπαρκτά προβλήματα τού Πανεπιστημίου» και όλα τα άλλα, δηλαδή (μαζί και ο επικός και ηρωικός αγώνας τού Κρητικού Λαού, που γνώρισε τόση διαστρέβλωση από την γραφίδα τού κ. Ρίχτερ), ως άνευ σημασίας, ας πάνε περίπατο;;;…. (ταύτα δε έδει ποιήσαι κακείνα μη αφιέναι).


                                 Κωστής Ηλ. Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: