Οι Κωφοί τής πόλεώς μας γιόρτασαν τον προστάτη τους όσιο Μάρκο τον Κωφό και έκοψαν την πίτα τους





Οι Κωφοί τής πόλεώς μας γιόρτασαν τον προστάτη τους όσιο Μάρκο τον Κωφό και έκοψαν την πίτα τους

     Με αρχιερατική θ. Λειτουργία γιόρτασαν οι Κωφοί τού νομού μας, την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015, τον Προστάτη τους όσιο Μάρκο τον Κωφό, στον ι. Ναό τού Οσίου που προς τιμήν του έχουν οικοδομήσει, στον αύλειο χώρο τής Ι. Μονής Αρσανίου. Στη θεία λειτουργία, στην οποία, παρά την βροχή, συμμετείχε πλήθος πιστών Κωφών αλλά και ακουόντων συμμετείχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, με λειτουργό τον Αρχιερατικό Επίτροπο τής Γ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας π. Ευάγγελο Δερμιτζάκη. Τους εορτίους ύμνους απέδωσε η βυζαντινή χορωδία τού Μητροπολιτικού μας ναού υπό τη διεύθυνση τού κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη. Ο λόγος τού Σεβασμιωτάτου, στο τέλος τής Θ. Λειτουργίας, σύντομος, απλός και ουσιαστικός εστιάστηκε στον βίο τού Οσίου Μάρκου τού Κωφού σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή και την ευαίσθητη των Κωφών τάξη.
Η ανέγερση τού ναού τού οσίου Μάρκου τού Κωφού στην Ι. Μονή Αρσανίου υπήρξε έργο πνοής του δραστήριου Συλλόγου Κωφών Ρεθύμνου «Το Αρκάδι» και του Προέδρου του κ. Μανόλη Παπαδάκη και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των πνευματικών και θρησκευτικών αναγκών των Κωφών, που, λόγω τής αναπηρίας τους, αδυνατούν να οδεύσουν στις λυτρωτικές ατραπούς τής Χάριτος μέσα από τους λοιπούς τής πόλης μας ναούς, όπου συχνάζουν οι «ακούοντες» πιστοί. Και αυτό λόγω της έλλειψης σχετικού διερμηνέα που θα αναλάβει να μεταφέρει τα σωτήρια νοήματα τής θείας Λειτουργίας στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών, κάτι που, κατά κανόνα, γίνεται σε όλες τις λειτουργίες για τους Κωφούς στον εν λόγω ιερό ναό. Στη συγκεκριμένη θ. Λειτουργία τους εορτίους ύμνους μετέφραζε ο διερμηνέας τής ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας κ. Στράτος Πατρινός, θεολόγος, από την Αθήνα. 
Ο διερμηνέας τής Ελλ. Νοηματικής Γλώσσας κ. Στράτος Πατρινός, θεολόγος, ενώ μεταφράζει τη θ. Λειτουργία
    Η πατριαρχική επίσκεψη και ευλογία στον συγκεκριμένο ναό στις 20 Ιουνίου 2002 υπήρξε μια καταφανής αναγνώριση και επιβράβευση τού ποικιλόμορφου έργου που οι Κωφοί φίλοι μας επιτελούν στην τοπική μας κοινωνία και με την ανέγερση τού συγκεκριμένου ι. ναού και στον ευρύτερο χώρο τής τοπικής μας Εκκλησίας και της Κρήτης γενικότερα. Ένα έργο που οι φίλοι Κωφοί το έφεραν σε πέρας με άπειρες θυσίες, μόχθο και απεριόριστη αγάπη προς τον κωφό συνάνθρωπο.
Στη συνέχεια και μετά την προχθεσινή θεία λειτουργία, παρουσία των αρχών τού Νομού, έγινε και το κόψιμο τής πρωτοχρονιάτικης αγιοβασιλόπιτας τόσο τής Ι. Μονής Αρσανίου όσο και του Συλλόγου Κωφών, στο Αρχονταρίκι τής Ι. Μονής Αρσανίου. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρός κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, πέραν των άλλων, αναφέρθηκε και στις διάφορες δραστηριότητες τού Συλλόγου κατά το παρελθόν έτος και ευχαρίστησε όλους τους πολυπληθείς φίλους και συνεργάτες του, που τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο από ηθικής όσο και οικονομικής απόψης.
Από το κόψιμο της πίτας τόσο τής Ι. Μονής όσο και του Συλλόγου Κωφών
Ύστερα απ’ όλα αυτά, θέλουμε ειλικρινά να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον Σύλλογο των Κωφών, καθώς και τον εκλεκτό φίλο Πρόεδρό του κ. Μανόλη Παπαδάκη, για τις ανεξάντλητες και επίπονες προσπάθειες που τόσο φιλότιμα καταβάλλουν για την εν γένει προαγωγή, ανάδειξη, προκοπή και καταξίωση των συμπαθών μελών τους. Ευχή μας και το Νέο ΄Ετος 2015 να είναι αίσιο, επωφελές και δημιουργικό, με πολλές δροσοσταλίδες αγάπης και πνευματικής καρποφορίας για τον ίδιο και τις οικογένειες όλων των μελών τού Συλλόγου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: