ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΛΕΔΑΚΗ * * * Του Αρκαδίου το Ολοκαύτωμα



ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΛΕΛΕΔΑΚΗ

Του Αρκαδίου το Ολοκαύτωμα
[Εκδόσεις Έαρ, Αθήνα 2018, σχ. 4ο (21 Χ 29), σσ. 32]


   ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Η νέα γενιά παίρνει στα χέρια της την Ιστορία του τόπου μας, για να τη διδάξει με τον πιο ξεχωριστό τρόπο στους συνομήλικούς της! Για πρώτη φορά η αληθινή ιστορία για το ολοκαύτωμα του Αρκαδιού, γραμμένη από έναν δεκαπεντάχρονο μαθητή, τον Γεώργιο Λελεδάκη, βγαίνει προς τα έξω, ανά το πανελλήνιο, από τις εκδόσεις «΄Εαρ», για να δώσει στα μικρά παιδιά και τους νέους μαθήματα πίστης προς την Πατρίδα και την Ορθοδοξία. Και με την πράξη του αυτήν ο μαθητής Γιώργος Λελεδάκης αναδεικνύεται ένας πραγματικά «αριστούχος» στο μάθημα της Ιστορίας και μάλιστα της σχετικής με την Αρκαδική Εθελοθυσία, αφού όχι μόνο τη γνωρίζει πολύ καλά για τον εαυτό του, αλλά, όπως απέδειξε, μπορεί και να τη διδάξει, να τη μεταφέρει στους συμμαθητές του, στα παιδιά της ηλικίας του και μάλιστα όλης της Ελλάδας. Και αυτό, ασφαλώς, είναι το άριστα του μαθητή σε όλη του την πληρότητα!
    Τι ωραίο, αλήθεια, ένα παιδί, ένας μαθητής να βρίσκει τρόπους να διδάξει τα άλλα παιδιά, που εξ ιδίας πείρας και πεποίθησης γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν και τι τους αρέσει να μαθαίνουν! Αυτό ακριβώς έκαμε και ο δεκαπεντάχρονος συγγραφέας που, με το παρόν σημείωμά μας, παρουσιάζομε το πρωτότυπο βιβλίο του με τίτλο: «Του Αρκαδίου το Ολοκαύτωμα», σε μορφή κόμικς, που συνοδεύεται και από ομόθεμη ταινία μικρού μήκους. Η ταινία έλαβε τον Ιανουάριο του 2017, σε πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας, το 1ο Βραβείο ταινίας μικρού μήκους. Και το ενδιαφέρον εδώ- σύμφωνα με τα παραπάνω- είναι ότι αν στο βιβλίο έχουμε κόμικ, το προσφιλές ανάγνωσμα των μικρών παιδιών, στην ταινία πρωταγωνιστούν playmobil, το, επίσης, αγαπημένο παιγνίδι των μικρών παιδιών, πράγματα, λοιπόν, και τα δυο, που έχουν να κάνουν με τη χαρά και τον κόσμο των παιδιών.
    Να σημειώσουμε με τη ευκαιρία αυτήν ότι στην εν λόγω βραβευθείσα ταινία χρησιμοποιήθηκε από τον Γιώργο Λελεδάκη μέρος από το σενάριο της θεατρικής παράστασης «Αρκάδι», του ρεθεμνιώτη σκηνοθέτη Γιώργου Καλογεράκη, σε καθάρια κρητική διάλεκτο και σε στίχο δεκαπεντασύλλαβο. Η σκηνοθεσία ανήκει στον ίδιο, τον Γιώργο Λελεδάκη, καθώς και οι υπότιτλοι, προκειμένου να μεταφέρουν τη γνήσια αυτήν κρητική λαλιά των ηρώων στην ομιλούμενη ελληνική, ώστε να είναι κατανοητή από τα παιδιά των άλλων περιοχών της Χώρας μας που θα την παρακολουθήσουν. Για τη δημιουργία της ταινίας χρειάστηκαν, περαιτέρω, είκοσι πέντε φιγούρες playmobil, με χειροποίητες φορεσιές από γκοφρέ χαρτί και αρκετές ώρες δουλειάς και επεξεργασίας, δεδομένου ότι από τον δεκαπεντάχρονο σκηνοθέτη τραβήχτηκαν πάνω από 1100 (!) φωτογραφίες, προκειμένου, ασφαλώς, να επιτευχθεί η κίνηση των playmobil ηρώων.
    Με πρόταση της συγγραφέως Ιωάννας Σκαρλάτου, η ταινία έγινε, στη συνέχεια, και ένα μικρό εικονογραφημένο βιβλίο, στο οποίο τα playmobil «μεταφράστηκαν» σε θαυμάσια σκίτσα, εικόνες, με τη βοήθεια του εικονογράφου Σπυρίδωνος Ζαχαροπούλου. Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι ένα υπέροχο και διδακτικό κόμικ, από αυτά που λατρεύουν να διαβάζουν τα μικρά παιδιά.
     Η όλη δόμηση του υλικού στο βιβλίο- πολύ σωστά και έξυπνα σχεδιασμένη από το νεαρό συγγραφέα- ξεκινά με έναν γερο- Κρητικό που συλλογάται και προλογίζει τη δόξα του Αρκαδιού, απευθυνόμενος στους μικρούς αναγνώστες του βιβλίου σαν να τους διηγιέται ένα παραμύθι, το μεγαλύτερο της Κρήτης παραμύθι για το Αρκάδι, με τη γνωστή αριστουργηματική στροφή του Αχιλλέα Παράσχου, διασκευασμένη και αρκετά συντομευμένη:


                     Το Αρκάδι!... Ξέρετε, παιδιά
                     Τι είναι το Αρκάδι;
                     Είναι της Κρήτης η ζωή

          Το άγιο φυλακτό της ,

          Είναι η Ελλάδα ολόκληρη
                    Μαζί με τ’ όνειρό της!


     Να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι στη στροφή αυτήν, κάτω από τη λέξη «Αρκάδι» δεν εννοείται το μέγα και ηρωικό της Κρήτης Μοναστήρι, αλλά το καταδρομικό πλοίο «Αρκάδι», που γινόταν, πραγματικά- με τις τροφοδοσίες του προς τον Κρητικό λαό που σε κάθε ταξίδι του πραγματοποιούσε- το γλυκοχάραγμα, το «φυλακτό» της επαναστατημένης Κρήτης. Ωστόσο, το απόσπασμα αυτό επιτυχέστατα, μέχρι σήμερα, κυριολεκτείται και πιστεύεται από πολλούς ότι υμνεί και τραγουδά το θρυλικό Μοναστήρι του Ρεθύμνου και έτσι όλοι μας από μικρά παιδιά το νιώθαμε, όταν το απαγγέλναμε στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Αρκάδι στο σχολείο [βλ. Κ.Η.Παπαδάκη, «Η αρκαδική εποποιία στη ρομαντική ποίηση του ΙΘ΄ αι.», Κρητολογικά Γράμματα 12 (1996), 188].

Ακολουθεί, στη συνέχεια, μια καλογραμμένη περιληπτική διήγηση με τα βασικότερα για την Ι. Μονή του Αρκαδίου ιστορικά στοιχεία, που βοηθά εξαιρετικά τον νεαρό αναγνώστη του κόμικ να μπει στο νόημα και να παρακολουθήσει πιο εύκολα την Ιστορία του Αρκαδιού που θα ακολουθήσει. Την περίληψη συμπληρώνουν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των ηρώων του Αρκαδικού Ολοκαυτώματος με τις φωτογραφίες τους, αντιμετρικά των οποίων υπάρχει και η «εικονογραφική», σε σκίτσο, απεικόνισή τους, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο κόμικ, ώστε να είναι αναγνωρίσιμοι κατά την ανάγνωσή του από τους μικρούς αναγνώστες.
    Και τώρα πια είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε την ιστορία της Αρκαδικής Εποποιίας μέσα από το πρωτότυπο και μοναδικό αυτό κόμικ με την οποία ολοκληρώνεται το βιβλίο. Στη σύντομη διήγησή του ο συγγραφέας έχει επιλέξει εύστοχα στοιχεία από τα σπουδαιότερα γεγονότα της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, που του συγκίνησαν και τη δική του παιδική ψυχή, όπως τα κατορθώματα της λιονταρόψυχης εκείνης μάνας, της Δασκαλοχαρίκλειας (που του θύμιζε και τη δική του στοργική και πολύτεκνη μάνα), αλλά και του ηρωικού παπά Κρανιώτη, από την Κράνα, καθώς και του άλλου, του ηρωικότερου των ηρώων του Αρκαδικού Δράματος, του Αδάμ Παπαδάκη, από το Πίκρι (που και μένα ο βίος και η πολιτεία του απεριόριστα με συγκινούν), γιατί καίτοι απέδρασε από το Αρκάδι με κίνδυνο της ζωής του έξω, στην ελευθερία, προκειμένου να μεταφέρει μήνυμα στον Πάνο Κορωναίο, όμως με τη θέλησή του ο Αδάμ Παπαδάκης, μετά την εκτέλεση της αποστολής του, επιστρέφει και πάλι την ίδια βραδιά στο Μοναστήρι- Ηφαίστειο, γνωρίζοντας ότι εκεί μέσα μετά από λίγο θα ακολουθούσε ο βέβαιος θάνατός του. Αυτοί οι ήρωες, μαζί με τον Γούμενο Γαβριήλ και τον Γιαμπουδοκωστή συγκίνησαν (και δίκαια), απ’ ό,τι φαίνεται, περισσότερο τον νεαρό συγγραφέα.

Και μετά από όλα αυτά, σαν κατακλείδα, σημειώνουμε ότι στόχος του συγγραφέα είναι να διδάξει στους συνομήλικούς του με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο τα γεγονότα του Αρκαδίου και να τους βοηθήσει να αγαπήσουν την τοπική, και όχι μόνον, Ιστορία. Και, ακόμα, να διατρανώσει παντού ότι οι ήρωες δεν χάνονται ποτέ. Οι ήρωες του Αρκαδίου θα είναι πάντοτε κοντά μας, δίπλα μας και θα μας εμπνέουν σε κάθε στιγμή. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον νεαρό συγγραφέα! Είναι άξιος του «δικαίου επαίνου» αλλά και της αγάπης όλων μας για την προσφορά του αυτήν στα παιδιά και τους εφήβους της πατρίδας μας αλλά και προς τον τόπο που τον γέννησε και για πρώτη φορά αντίκρισε το φως της ζωής.                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: