ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΚΑΝΟΥ - N O T I E Σ Θ Α Λ Α Σ Σ Ε Σ - σε ποίηση ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΡΗ



Ο Ποιητής Βασίλης Κουρής
       
   ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΚΑΝΟΥ

                    N O T I E Σ  Θ Α Λ Α Σ Σ Ε Σ   
                                                                             
                                                                                σε ποίηση

                                                        ΒΑΣΙΛΗ  ΚΟΥΡΗ 

      ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Σε προηγούμενη μελέτη μας στο ποιητικό έργο τού Βασίλη Α. Κουρή [Κρητική Επιθεώρηση 10/1/2013 και 11/1/2013 (2 συνέχειες)] είχαμε σημειώσει, χαρακτηριστικά, ότι ο ποιητής αυτός αποτελεί σπάνιο για την εποχή μας φαινόμενο πνευματικού δημιουργού, που κατόρθωσε με τρόπο εντυπωσιακό να αγγίξει τις κορυφές τής ελληνικής και οικουμενικής διανόησης, παρότι ο επίγειος βίος του υπήρξε εξαιρετικά σύντομος. Οι κρίσεις του σαφώς κατασταλαγμένες και ξεκάθαρες στρέφονται σε θέματα πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής φύσης, με κλειδί τη βαθιά θεολογική, φιλοσοφική, λογοτεχνική, ιστορική και κοινωνική του κατάρτιση. Και το εντυπωσιακότερο όλων, στην παραπάνω γενική μας αναφορά- προκειμένου να δώσουμε το στίγμα τού εν λόγω πνευματικού δημιουργού- είναι ότι αφορά σε έναν νέο είκοσι ενός, μόλις χρόνων (!), τριτοετή φοιτητή τής Νομικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε φθάσει σε ένα τέτοιο για την ηλικία του θαυμαστό επίπεδο διανόησης, όταν ήλθε ο θάνατος αδυσώπητος- από εγκεφαλικό αιμάτωμα συνεπεία ανευρύσματος- να του αποκόψει το νήμα τής ζωής και να τον μεταφέρει τόσο πρόωρα στην αιωνιότητα. Ναι! ο Βασίλης Κουρής, παρότι ήταν εικοσιενός μόλις ετών, διέθετε έναν δυσανάλογο προς την ηλικία του πνευματικό εξοπλισμό, που θεωρώ ότι πρόκειται για μιαν από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις στον χώρο τού επιστητού.
Από την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
Η ποίηση τού Β. Κουρή είναι τόσο δυνατή που συγκινεί, θέλγει και παντοιοτρόπως παρωθεί προς μελοποίηση και ανάδειξή της. Αυτό έγινε πρόσφατα, για δεύτερη φορά (μετά το συμφωνικό έργο "Ονειρογέννημα», από ομώνυμο έργο τού Β. Κουρή), με την κυκλοφορία, σε πρώτη εκτέλεση, ενός νέου μουσικού CD, με το, επίσης, συμφωνικό ποίημα «Νότιες Θάλασσες»- από ομώνυμο, και πάλι, ποιητικό έργο του Β. Κουρή- δημιουργία, όπως και το πρώτο, του γνωστού μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βούκανου. Το έργο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση- σεμνό αφιέρωμα στο ποιητικό έργο τού Βασίλη Κουρή στα 20 Χρόνια Μνήμης του (1993- 2013)- που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Στην εκδήλωση αυτήν η Καθηγήτρια τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στο ποιητικό έργο τού Βασίλη Κουρή, ενώ την όλη εκδήλωση έκλεισε η μητέρα του ποιητή, κ. Κωστούλα Παράσχου- Κουρή, με μία συγκινητική αναφορά στην οικογένειά της και στο αείμνηστο μοναχοπαίδι της, τον Βασίλη.
Δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω την εκδήλωση αυτήν- συναυλία. Η μητέρα, όμως, του Ποιητή, αξιοσέβαστη δέσποινα κ. Κωστούλα Παράσχου- Κουρή- η οποία και συνέγραψε σπάνιο βιβλίο ήθους και ανθρωπιάς, εκχύλισμα όλο τής μητρικής στοργής και αφοσίωσής της στο τόσο πρόωρα χαμένο μοναχοπαίδι της- είχε την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλει το CD τής βραδιάς που πρόσφατα κυκλοφορήθηκε στο εμπόριο.
Το ακούσαμε προσεκτικά όχι μία αλλά πολλές φορές! Τα σπουδαία έργα απαιτούν προσεκτική και επίμονη μελέτη προς κατανόηση και ουσιαστική κατάκτησή τους. Πρόκειται, πραγματικά, για ένα έργο μαγευτικό, που σε καθηλώνει κυριολεκτικά, τόσο για τη δύναμη τής μελοποιημένης ποίησης τού Βασίλη Κουρή, όσο και για τη δύναμη τής μουσικής επένδυσης των στίχων από τον λαμπρό μουσικοσθυνθέτη Γ. Βούκανο. Η ποίηση τού Β. Κουρή καταξιώθηκε και αναδείχθηκε κατά τρόπο μοναδικό από τη μαγεία τής μουσικής τού Γ. Βούκανου. Μια ποίηση μεγαλοφυής, με βαθιές πνευματικές διαστάσεις, δύναμη λόγου και στοχασμού, χρειαζόταν, ασφαλώς, ένα εφάμιλλο ένδυμα προς προβολή και ανάδειξή της, που το βρήκε, ακριβώς, στις βαθιές πνευματικές ανησυχίες που χαρακτηρίζουν και τις μουσικές δημιουργίες τού Γ. Βούκανου. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε, «ιδίοις όμμασι», με την πρώτη, κιόλας, ματιά στο πλούσιο δισκογραφικό του έργο. Παραθέτουμε δειγματικά, για οικονομία χώρου, ορισμένα, μόνο, από τα μουσικά έργα τού Γ. Βούκανου:
1. "Οι άγγελοι του Αιγαίου" (1997, Μουσική τριλογία σε ποίηση Ι.Μ.Χατζηφώτη), 2. "Ουράνιοι Αντίλαλοι- Το Πέρασμα" (1998, Μουσικό οδοιπορικό στα Μοναστήρια της Ορθοδοξίας). 3. "Τα τραγούδια του Θεού" (1999, διπλό CD αφιερωμένο στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), 4. "Αλτ!...Να τα Πούμε" (2000, με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα) 5. "Θαύμα Αιώνιον" (2001, Λειτουργικό δράμα, Τάκης Χρυσούλης) 6. "Ιωβηλαίον" (2002, σε ποίηση Δ. Ρουμπάνη /Ζωντανή Ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 7. "Ονειρογέννημα» (σε ποίηση, επίσης, Bασίλη Κουρή) 8. «ΑΡΕΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΑ» (2004, 2η έκδοση σε ποίηση Δ. Ρουμπάνη /Ζωντανή Ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αποστολική Διακονία), 9. "Οραματισμοί- Ι. Καποδίστριας" (Αρχείο ΕΡΤ 2000, ποίηση Γ. Κισσούδη) 10. «Ο Ύμνος της Αγάπης - Αποστόλου Παύλου» (2005, Πνύκα)  κ.λπ.
Λοιποί- πέραν τού μουσικοσυνθέτη Γ. Βούκανου- συντελεστές τού παρουσιαζομένου συμφωνικού έργου υπήρξαν και οι κατωτέρω:
  Σενάριο: Μαίρη Βούκανου
                 Τραγούδι: Γεράσιμος Ανδρεάτος Κάτια Πάσχου σοπράνο
  Αφήγηση: Θάνος Χρόνης, Βανέσσα Γούπιου
                 Φιλική συμμετοχή: Άντα Αθανασοπούλο και Δημήτρης Παπαγεωργίου
  Πιάνο: Nevil Jason Fahy
  Συμμετέχει: η Χορωδία του Campion School
  (Διδασκαλία χορωδίας: Susan Norton)
  Melody Chamber Orchestra
Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Αραβίδης 
Υπό την αιγίδα του Δήμου Παπάγου και του Ιστορικού Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ
Διοργάνωση: Melody Spirit
 
Γεράσιμος Ανδρεάτος
 Παραθέτουμε στη συνέχεια δυο, μόνο, γενικές σκέψεις, βγαλμένες- όπως έχουμε ήδη επισημάνει- μέσα από την προσεκτική «ανάγνωση» τού εν λόγω CD. Έτσι, το σημαντικότατο για μας, στην περίπτωση αυτήν, είναι ότι στη μελοποίηση τής ποίησης τού Β. Κουρή από τον Γ. Βούκανο μπορέσαμε να διακρίνουμε την εκπληκτική ευστοχία και ευχέρεια τού συνθέτη στην επιλογή τού κατάλληλου μουσικού ύφους για την κάθε ποιητική δημιουργία, προκειμένου να επιτύχει και εκφράσει συγκεκριμένους συναισθηματικούς- επικοινωνιακούς στόχους με τον «αναγνώστη» τής μουσικής, σύμφωνους, κάθε φορά, προς την προθετικότητα τού Ποιητή και την ουσία του συνειδησιακού του βιώματος
Η υψίφωνος Κάτια Πάσχου
Οι επιλεγμένες, περαιτέρω, φωνές των τραγουδιστών και των μουσικών εκτελεστών εντυπωσιάζουν με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και τη γενναιοδωρία και δροσερότητα των φωνών τους οι πρώτοι και τα πλούσια και εναλλασσόμενα χρωματικά ποικίλματα και μοτίβα οι δεύτεροι. Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν το πλήρες καλλιτεχνικό διαμέτρημά τους, χαρίζοντας στο φιλόμουσο κοινό μιαν ερμηνεία λαμπερή, ανάλαφρη, φωτεινή, ανεπιφύλακτα δυναμική και υπερδεξιοτεχνική, με εντυπωσιακή ευκρίνεια και καθαρότητα, ευέλικτες αρθρώσεις και πλαστικότητα ήχου, αποδεικνύοντας μεγάλη, ασφαλώς, επεξεργασία και εξοικείωση με την ποίηση τού Βασίλη Κουρή και τη μουσική τού Γ.Βούκανου. 
Το CD της εκδήλωσης
Σε όλους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια ότι «έργον καλόν ειργάσαντο» στη μνήμη ενός άξιου εργάτη τού πνεύματος, ο οποίος «τελειωθείς εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς, ενάρεστος γαρ τω Θεώ γενόμενος ηγαπήθη, και ζων μεταξύ αμαρτωλών μετετέθη. ηρπάγη μη κακία αλλάξη σύνεσιν αυτού ή δόλος απατήση ψυχήν αυτού…» (Σοφ. Σολ. 4, 10- 14).

Δεν υπάρχουν σχόλια: