ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΩΝ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


      ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

               http://ret-anadromes.blogspot.com

 

     Θαυμάσια υπήρξε η εντύπωση που έδωσε το Σύνολο Κλαρινέτων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, στη χριστουγεννιάτική του συναυλία, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, στο Κέντρο Νέων της πόλεώς μας. Και δεν είναι, βέβαια, αυτή η πρώτη δημόσια εμφάνιση τού εν λόγω συνόλου, αφού δείγματα της δουλειάς του μάς έχει παρουσιάσει επανειλημμένα και σε πολλές άλλες ευκαιρίες στο παρελθόν και, μάλιστα, έξω, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του τουριστικού Ρεθύμνου.

Το Σύνολο Κλαρινέτων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου αποτελεί μια προσπάθεια των τελευταίων έξι χρόνων και ξεκίνησε με πρωτοβουλία αποκλειστικά και μόνο των μαθητών του, της τάξης Κλαρινέτου του Βαγγέλη Παπαδάκη. Σκοπό του έχει θέσει την ανάπτυξη της μουσικής επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και την επίτευξη μιας βαθύτερης και ουσιαστικότερης γνωριμίας τους με τη μουσική. Μάλιστα, είναι αυτοί οι ίδιοι οι μαθητές που- ανάλογα προς το μουσικό επίπεδο στο οποίο ευρίσκονται και τις μουσικές ικανότητές τους- αναλαμβάνουν και την ευθύνη επιλογής των κομματιών, καθώς και αρκετές ενορχηστρώσεις αυτών. 

Έτσι, και η προχτεσινή χριστουγεννιάτικη συναυλία του Συνόλου υπήρξε- όπως και οι παλαιότερες- απόλυτα επιτυχής κι έπεισε με τη φυσικότητα και τη βεβαιότητα των επιλογών του ότι έχει και μπορεί πολλά να προσφέρει στο μουσικό "γίγνεσθαι" του τόπου. Όλοι οι νεαροί μουσικοί με μιαν ιδιαίτερα απαιτητική, σε ορισμένα σημεία, παρτιτούρα, είχαν την ευκαιρία να αποκαλύψουν στο μουσικόφιλο κοινό το πλήρες καλλιτεχνικό διαμέτρημά τους, χαρίζοντάς του μιαν ερμηνεία λαμπερή, δυναμική και ανεπιφύλακτα δεξιοτεχνική. Μιαν ερμηνεία όπου ο κάθε σολίστας και η κάθε νότα βρέθηκαν στη σωστή τους θέση, αποδίδοντας την παρτιτούρα στο μέγιστο δυνατό.

Στην ερμηνεία του, περαιτέρω, το μουσικό σύνολο φάνηκε καθαρά ότι δεν ζήτησε να καταφύγει στη λάμψη της ματαιότητας και τον κενό εντυπωσιασμό. Απέφυγε επιμελώς κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης, προσεγγίζοντας περισσότερο την εσωτερική διαδρομή των ήχων, σε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης του πνεύματος και τού ήθους των Αγίων Ημερών. Συχνά εντυπωσίασε το ηχόχρωμα των μουσικών οργάνων, σε ένα εξαιρετικά όμορφο και ρυθμικό τέμπο, που το διέκριναν χαρακτηριστική δύναμη και ζωντάνια. Τα παιδιά έπαιξαν με καλή τεχνική, σωστό έλεγχο της αναπνοής και των χρωμάτων, προτείνοντάς μας μια φωνή εύηχη, μεστή και γενικά ομοιογενή.    

Η συγκινησιακή φόρτιση που το Σύνολο μετέδωσε στο μουσικόφιλο κοινό ήταν ανυπόκριτη και ιδιαίτερα δυνατή. Ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια που ακούστηκαν στο Α΄ Μέρος του Προγράμματος ήταν και τα πασίγνωστα και πολύ αγαπημένα: Ω Έλατο, Άγια Νύχτα, Μικρός Τυμπανιστής, καθώς και η Ρουμανική Χριστουγεννιάτικη σουίτα, Christmas Medley κ.α, ενώ στο Β΄ Μέρος ακούστηκαν υπέροχα θέματα από γνωστές χριστουγεννιάτικες ταινίες όπως Home Alone, Polar Express, You are a mean One Mr. Grinch κ.ά., ενώ στο τέλος της η συναυλία ήρθε να «απογειώσει» το κοινό με τη γνωστή χριστουγεννιάτικη μελωδία Jingle Bells, στην οποία ένωσε τη φωνή του με τη Μουσική και τραγούδησε από κοινού με τους μουσικούς.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους εκλεκτούς φίλους του Συνόλου Κλαρινέτων της Δημοτικής μας Φιλαρμονικής και τον δάσκαλό τους Βαγγέλη Παπαδάκη, που με τις προχτεσινές θαυμάσιες μελωδικές ερμηνείες τους μάς έδωσαν τη δυνατότητα να περπατήσουμε μαζί τους στον χώρο της Μουσικής, να γνωρίσουμε, να αισθανθούμε, να χαρούμε τις ομορφιές της και να ζήσουμε μια ανεπανάληπτα όμορφη χριστουγεννιάτικη βραδιά.

Τα θερμά συγχαρητήριά μας ξεχωριστά στη Μαργαρίτα Άντη, στη μαθήτριά μας Κλειώ Χριστοδουλάκη, στον Κωνσταντίνο Ευ. Παπαδάκη, στον Αντώνη Σαμωνάκη, στον Κωνσταντίνο Ηλ. Παπαδάκη, στον Αλέξανδρο Σαμωνάκη, στην Τόνια Τσικινά, στον Μάνο Πίτερη, στην Ελευθερία Ευ. Παπαδάκη και, φυσικά, στον μαέστρο και δάσκαλό τους Βαγγέλη Παπαδάκη.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: