«ΩΣ ΕΥ ΠΑΡΕΣΤΗΤΕ, ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ!»

 

     «ΩΣ ΕΥ ΠΑΡΕΣΤΗΤΕ,     ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ!»

 

             ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

             http://ret-anadromes.blogspot.com

 

Ο επίσκοπος, ως διάδοχος των Αποστόλων, είναι η κορυφαία πνευματική εξουσία στη ζωή τής Εκκλησίας, την οποία στηρίζει, συγκροτεί και κατευθύνει το Πνεύμα το Άγιο. Ο επίσκοπος που τοποθετείται σε μια επισκοπική περιφέρεια καλείται να γίνει «Φῶς Χριστοῦ», «προσφέρων καί προσφερόμενος», κατά τη γνωστή φράση της θείας Λειτουργίας. 

Με αισθήματα εγκαρδιότητας και ακτινοβολίας η Ιερά και ιστορική Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου υποδέχεται και αγκαλιάζει τον νέο επίσκοπό της, στο πρόσωπο τού κ. Προδρόμου Ξενάκη, μέχρι σήμερα επισκόπου Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

        Πεφιλημένε μας Ιεράρχα, Σεβασμιώτατε κ. Πρόδρομε, η ωραία και ανόθευτη ψυχή των Ρεθεμνιωτών σάς καλωσορίζει και σας υποδέχεται ως «ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων της καὶ σὰρκα ἐκ τῆς σαρκός της». Γιατί ναι! έτσι σας αισθάνεται, Σεβασμιώτατε, η νέα Μητρόπολή σας και επαρχία σας γενικότερα. Το απέδειξε, εξάλλου, με τις μαζικές εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπο σας κατά την υποδοχή και ενθρόνισή σας στον ιστορικό θρόνο τής Μητροπόλεώς μας. Αυτός ο πιστός λαός, Σεβασμιώτατε, σας στηρίζει σήμερα, για να φανείτε αντάξιος των μεγάλων ευθυνών που επωμίζεσθε, διαδεχόμενος έναν πανάξιο Ιεράρχη, τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ευγένιο τον Β΄, που τόσον αγάπησε ο πιστός λαός της Μητροπόλεώς μας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι- όπως το δηλώσατε και εσείς ο ίδιος- μοναδικός σκοπός και επιδίωξή σας είναι να υπηρετήσετε τον λαό τής Μητροπόλεώς μας και ότι η ευπρέπεια τού Οίκου τού Κυρίου θα είναι στο εξής το αποκλειστικό μέλημά σας. Ο πιστός λαός τού Ρεθύμνου περιμένει τώρα από σας, τον άριστο και έμπειρο λειτουργό τού Υψίστου, ένα εξίσου προς την αγάπη που σας επέδειξε πολυδιάστατο πνευματικό, λειτουργικό, πολιτιστικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, αντιαιρετικό και παιδαγωγικό έργο. Σας περιμένει, Σεβασμιώτατε, ως τον άριστο οιακοστρόφο και Καλόν Ποιμένα τής Μάνδρας τού Χριστού, που θα εμπνέει, θα διδάσκει, θα κατηχεί, θα νουθετεί, θα συμφιλιώνει, θα μορφώνει, θα μεριμνά για τους πτωχούς, τους ασθενείς και τα ορφανά και θα καθοδηγεί ανά πάσαν στιγμή το ποίμνιό του στον «κατ᾿ ἐπίγνωσιν» ζήλον τής ορθόδοξης χριστιανικής ζωής, δράσης και πνευματικότητας. Και στο βαρύ αυτό έργο σας, μη δειλιάσετε ούτε για μια στιγμή, ότι δεν θα είσαστε ποτέ μόνος, αλλά, μαζί με το πιστό ποίμνιό Σας, «μεθ’ ὑμῶν και Κύριος ὁ Θεός σται εἰς πάσας τάς ἡμέρας τῆς ζωῆς σας».

Σεβασμιώτατε, το ποίμνιό σας Σάς υποδέχεται και σας καλωσορίζει στην πόλη και τη Μητρόπολή μας! Σας εύχεται το «ὡς εὖ παρέστητε» και ευσεβάστως ασπάζεται τη δεξιάν Σας, έχοντας βαθιά την πεποίθηση ότι ένας νέος λαμπρός Ιεράρχης προστίθεται στη χορεία των μέχρι σήμερα εκλεκτών προκαθημένων τής Ιεράς και ιστορικής Μητροπόλεώς μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: