Τα τοπωνύμια του
Ρεθύμνου με μία πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή
Βασικοί συντελεστές
οι Κωστής Παπαδάκης και Θόδωρος Πελαντάκης με
τη συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνου και του ΙΜΣ
(Αναδημοσίευση από την
εφημερίδα «Κρητική Επιθεώρηση» της 14-12-2016)
Μία πρωτότυπη και πραγματικά εξαιρετική διαδικτυακή εφαρμογή παρουσίασαν τη Δευτέρα το απόγευμα, στο «Σπίτι του Πολιτισμού», ο Δήμος Ρεθύμνου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, μαζί με τους εμπνευστές και δημιουργούς της.
Πρόκειται για μία εφαρμογή που καταγράφει και παρουσιάζει τις συνοικίες του Ρεθύμνου κατά τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία και τους Σύγχρονους χρόνους και περιλαμβάνει και τοπωνύμια και μνημεία όλων των εποχών του Ρεθύμνου, καλύπτοντας γεωγραφικά την περιοχή από τον Ατσιπουλιανό μέχρι τον Πλατανιά Ποταμό. Η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται, ήδη, αναρτημένη στις ιστοσελίδες Δήμου Ρεθύμνου (www.rethymno.gr) και «Ψηφιακή Κρήτη» (digitalcrete.ims.forth.gr), καθώς και απευθείας στον ιστότοπο historicalcrete.ims.forth.gr.
Ένας εκ των βασικών συντελεστών, ο φιλόλογος, θεολόγος και συγγραφέας, Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, ο οποίος από χρόνια οραματιζόταν αυτήν την εργασία, μίλησε για την προσπάθεια που έγινε, σημειώνοντας: «Πρόκειται για μιαν όλως πρωτότυπη τοπωνυμική εργασία για το Ρέθυμνο, που πιάνει από τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία και φτάνει μέχρι σήμερα. Την εργασία αυτήν την παλεύω για 10 χρόνια τουλάχιστον. Έχει όμως πολύ μέλλον ακόμα. Μέχρι στιγμής έχω συγκεντρώσει στοιχεία μόνο του αστικού χώρου του δήμου Ρεθύμνου, από τον Ατσιπουλιανό ποταμό μέχρι τον ποταμό Πλατανιά. Μένουν ακόμα περιοχές του τέως δήμου Ρεθύμνου όπως Γιαννούδι, Αγία Ειρήνη, Μικρά Ανώγεια, Τρία Μοναστήρια, Γάλλου, τις οποίες, πάντως, έχω, ήδη, επεξεργαστεί αρκετά.
Οι ομιλητές απο αριστερά: Ν. Δασκαλάκης, Κωστής Παπαδάκης, Θ.Πελαντάκης και Ά. Κυδωνάκης |
Στο σημείο αυτό, ζητώ νέους Πληροφορητές και από τους λοιπούς οικισμούς του τέως Δήμου Ρεθύμνου που γνωρίζουν και μπορούν να μου δώσουν νέα τοπωνύμια ή να συμπληρώσουν στοιχεία που απουσιάζουν από την παρούσα καταγραφή. Θα χαρώ πολύ σε μια τέτοια συνεργασία, γι’ αυτό έχω δώσει τα στοιχεία μου στον πρόλογο του χάρτη και θα περιμένω συμπληρώσεις και βελτιώσεις (στα e-mail: papadakk@yahoo.gr ή ret.anadromes@gmail.com). Είναι πολύ εύκολο, στη μορφή που βρίσκεται, να συμπληρώνεται συνεχώς και στο τέλος, μετά από χρόνια, να γίνει ακόμα και βιβλίο.
Μέσα από τις συνοικίες βλέπουμε τη σειρά, πως δηλαδή μία συνοικία μπορεί να διατηρείται από τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα. Μέσα στη μελέτη μου, επίσης, συμπληρώνω και στοιχεία για την κάθε συνοικία, τι οικοδομήματα έχει, τι μνημεία κ.λπ. και γίνεται μια σφαιρική παρουσίαση αυτής. Η εφαρμογή περιλαμβάνει για την ώρα 500 συνοικίες και τοπωνύμια και έχει την προοπτική να γίνει ακόμα πιο πλούσια, με τη βοήθεια και των συμπολιτών μου».
Όπως προσθέτει αναλυτικότερα επί των ανωτέρω ο κ. Παπαδάκης, στον Πρόλογό του στη διαδικτυακή αυτήν εφαρμογή: «Το παρόν «Τοπωνυμικό της πόλης του Ρεθύμνου μετά των οικισμών αυτής (τέως Δήμου Ρεθύμνου)» βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη. Φιλοδοξεί, πάντως, ότι έχει περιλάβει όλες, κατά το δυνατόν, τις συνοικίες της πόλης από τη Βενετοκρατία, Τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα. Φιλοδοξεί, επίσης, να περιλάβει τοπωνύμια και τοπωνυμικές θέσεις, κατά το ίδιο διάστημα, αγροτικών περιοχών της πόλης του Ρεθύμνου, πριν, δηλαδή, ακόμα, αυτές οικοδομηθούν και αστικοποιηθούν (όπως του Μασταμπά, του Κουμπέ, της Καλλιθέας, των Περιβολίων κ.λπ.), που σήμερα παραμένουν παντελώς άγνωστα και εντοπίζονται μόνο σε παλαιά συμβόλαια ιδιοκτησιών των εν λόγω περιοχών. Τέλος, το παρόν «Τοπωνυμικό» φιλοδοξεί να επεκταθεί και να περιλάβει τοπωνύμια και των λοιπών οικισμών της πόλης, μετά των αγροτικών τους περιοχών, που περιλαμβάνονται στα όρια του «τέως Δήμου Ρεθύμνου. Οπότε, συγκεντρωτικά, οι συνοικίες και τα τοπωνύμια της παρούσας καταγραφής αναφέρονται:
α) στην κυρίως πόλη
του Ρεθύμνου μετά των συνοικιών της (Καλλιθέας και Μασταμπά), κατά τη
Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία και τη Σύγχρονη εποχή και
β) στους οικισμούς τού «τέως Δήμου Ρεθύμνου»: Αγία Ειρήνη, Άγιο Μάρκο,
Ανώγεια (Ρεθύμνου), Γάλλο, Γιαννούδι, Καστελλάκια, Κουμπέ, Αλμπάνη Μετόχι,
Μεγάλο Μετόχι (Ρισβάν), Μικρό Μετόχι (Ιρφάν), Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Περιβόλια,
Πλατανιά και Τρία Μοναστήρια».
β) στους οικισμούς τού «τέως Δήμου Ρεθύμνου»: Αγία Ειρήνη, Άγιο Μάρκο, Ανώγεια (Ρεθύμνου), Γάλλο, Γιαννούδι, Καστελλάκια, Κουμπέ, Αλμπάνη Μετόχι, Μεγάλο Μετόχι (Ρισβάν), Μικρό Μετόχι (Ιρφάν), Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Περιβόλια, Πλατανιά και Τρία Μοναστήρια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου