Αντώνη Ζαχαράκη * Μυροβόλια (Δέκα μουσικές συνθέσεις από τον Αντώνη Ζαχαράκη)




Αντώνη Ζαχαράκη

Μυροβόλια
(Δέκα μουσικές συνθέσεις από τον Αντώνη Ζαχαράκη)


                ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Ένας νέος ψηφιακός δίσκος κυκλοφόρησε πρόσφατα με τη σφραγίδα τού ρεθεμνιώτη καλλιτέχνη και δημιουργού Αντώνη Ζαχαράκη, γνωστού και από πολλές άλλες μουσικές συνεργασίες, συμμετοχές και δισκογραφικές δουλειές, όπως Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Θαυμαστή Μπαλωματού, Μύθοι τού Αισώπου, Βασίλισσα τού Χιονιού, Σούσα, Προφητεία, Χρόνος κ.λπ.).
Το όνομα τής νέας δισκογραφικής δουλειάς τού Αντώνη Ζαχαράκη  είναι «Μυροβόλια», μια λέξη πρωτότυπη και εντελώς αμάρτυρη, μπορώ να βεβαιώσω, στα ελληνικά λεξικά, απόλυτα, όμως, κατανοητή και γεμάτη πανέμορφες μυρωδιές, ένα εκπληκτικό μπουκέτο με δεκάδα όλη ευωδιαστών αρωματικών φυτών που πλούσια με τα αρώματά τους ομορφαίνουν και πλουταίνουν τις ελληνικές εξοχές ή τις αυλές των σπιτιών μας: Θυμάρι, Μοσχοκάρυδο, Βασιλικός, Δίκταμος, Κανέλα, Γλυκάνισο, Δεντρολίβανο, Μπαλσάμικο, Μέντα και Μπαχάρι…Για τις ασυνήθιστες και γι’ αυτό, ακριβώς, υπέροχες ονομασίες θα εξηγήσει ο δημιουργός τους Αντώνης Ζαχαράκης: «Μη με ρωτήσετε γιατί τα ονόμασα έτσι.  ειλικρινά δεν ξέρω». Και συνεχίζει: «ονόμασα ασυναίσθητα το πρώτο «Δεντρολίβανο», το δεύτερο «Μοσχοκάρυδο», το τρίτο «Γλυκάνισο», και μετά όλα πήραν το δρόμο τους και το όνομά τους. Και πραγματικά, μπορώ να βεβαιώσω κι εγώ ότι έτσι γίνεται συνήθως, που η εσωτερικότητα τής καλλιτεχνικής δημιουργίας αυθόρμητα αντανακλάται προς τα έξω με την ονομασία τού έργου, προδιαθέτοντας με ανάλογα συναισθήματα τον ακροατή. Και ο μουσικοσυνθέτης θα συνεχίσει στην εξομολόγησή του: «Διάφορες μελωδίες που στριφογύριζαν μέσα στο κεφάλι μου πήραν τη θέση τους πρώτα στο χαρτί και μετά ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις για πολύ καιρό! Το μόνο που ήθελα είναι τον πρώτο ρόλο να τον έχουν στη δουλειά μου αυτήν η λύρα και το λαούτο. Χώρεσα και τρία επιπλέον κομμάτια, δύο (ο Βασιλικός και η Μέντα) από ένα θεατρικό (Το αμάρτημα τής μητρός μου) και άλλο ένα (Το Μπαxάρι) γραμμένο για μιαν έκθεση φωτογραφίας (The dark side of Rethymno)».
Στις συγκεκριμένες μουσικές εκτελέσεις, στον γενναιόδωρα ευωδιαστό αυτόν χώρο, ο ήχος διαχέεται και αμβλύνεται τόσο όμορφα, ώστε κανένα από τα όργανα να μην μπορεί να αποδώσει με αιχμηρότητα και ένταση τις φράσεις τής μελωδίας, ώστε η μουσική να αποκτά περίγραμμα και τα εκτελούμενα έργα νόημα και ζωή. Η «διαμόρφωση» που επέφεραν οι εκτελεστές πάνω στα πρότυπα μοτίβα τής μουσικής έγκειται, κυρίως, στη διαφοροποίηση που δημιουργείται στις ηχοχρωματικές σχέσεις, λόγω των οργάνων που χρησιμοποιούνται- λαϊκά βέβαια όλα τους- ώστε το γενικό αποτέλεσμα να είναι απεριόριστα εντυπωσιακό κι εξαιρετικά θελκτικό κι ενδιαφέρον. Με τη μουσική του στον παρουσιαζόμενο ψηφιακό δίσκο ο Αντώνης Ζαχαράκης φαίνεται να αγαπά και να διαχειρίζεται με εντυπωσιακή ικανότητα τα καλά ακούσματα τού πενταγράμμου, προκειμένου να επιτύχει και εκφράσει συγκεκριμένους συναισθηματικούς και επικοινωνιακούς στόχους, πράγμα που το επιτυγχάνει με εξαιρετική επιτυχία και ακρίβεια.
Στη νέα αυτή ψηφιακή δουλειά τού Α. Ζαχαράκη συμμετέχουν και συνεργάζονται οι Ρεθεμνιώτες μουσικοί: Κώστας Βερδινάκης, Μανώλης Σπυριδάκης και Ευτύχης Κωστάκης. Λαούτο έπαιξαν οι Γιάννης Σισσάκης, Δημήτρης Σπυριδάκης, Νεκτάριος Κωστάκης, Τιμολέων Σαββάκης, Ηλίας Κατσαβίδης και Βασίλης Παπαδάκης, ενώ όλα τα πνευστά (φλογέρα, κλαρίνο, μαντούρες, ντουντούκ, βουλγαρική kaba gaida) τα έπαιξε ο Βαγγέλης Παπαδάκης. Δίπλα στον Αντώνη Ζαχαράκη, συνοδοιπόροι για χρόνια στις “Φωνές του Νότου” (και όχι μόνο), ο Μιχάλης Νικηφόρος στη λύρα, και ο Αργύρης Έξαρχος στις κιθάρες και στο digital master της δουλειάς.
Η όλη επιλογή τού «δεκαλογικού» μουσικού ρεπερτορίου κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική και ευπρόσδεκτη. Όλοι τους- συνθέτης και μουσικοί- είχαν την ευκαιρία στο c.d. αυτό να αποτυπώσουν το πλήρες καλλιτεχνικό διαμέτρημά τους, χαρίζοντας μιαν ερμηνεία λαμπερή, ανάλαφρη, φωτεινή, με εντυπωσιακή ευκρίνεια και καθαρότητα, ώστε να τους ανήκει, όλων, ένα μεγάλο Μπράβο!!
(Οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν τη νέα δισκογραφική δουλειά του Αντώνη Ζαχαράκη μπορούν να βρουν το cd στο MUSIC MARKET, Γερακάρη, 3).                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: