Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


«Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ»τεύχ. 3- 4 (2009)
[Εκδόσεις «Γραφικές Τέχνες Καραγιαννάκη», Ρέθυμνο 2009, σχ. 8ο (23Χ17), σσ. 197]


ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
http://ret-anadromes.blogspot.com


Την άνοιξη του 2009 κυκλοφόρησαν οι «Ποιητικοί Πειραματισμοί» των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου της πόλης μας, με την επιμέλεια του ρέκτη φιλολόγου καθηγητή του σχολείου κ. Γιώργου Φρυγανάκη και σήμερα, Φθινόπωρο 2009, το σχολείο επανέρχεται στη δημοσιότητα με την περιοδική έκδοση «Απόψεις», επίσημο βήμα λόγου και διαλόγου, ελεύθερου προβληματισμού και έκφρασης των Καθηγητών του σχολείου.
Έτσι, το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια έχει να μας παρουσιάσει ένα, τώντις, πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό έργο, με δύο τουλάχιστον εκδόσεις το χρόνο, τόσο από το μέρος των μαθητών, όσο και των καθηγητών του Σχολείου. Και είναι γεγονός ότι οι εκδόσεις αυτές- και, μάλιστα, αυτές των τελευταίων πέντε χρόνων- οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος και στο μεράκι και την εργατικότητα του δημιουργικά ανήσυχου συναδέλφου Γιώργου Φρυγανάκη, που μέχρι πέρυσι που συνταξιοδοτήθηκε, για μια σειρά ετών, υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής στο σχολείο αυτό. Ο Γιώργος Φρυγανάκης ως καθηγητής διέθετε τη μοναδική ικανότητα να σκύβει στοργικά πάνω από τον κάθε μαθητή του, να ανακαλύπτει και, στη συνέχεια, και να ενθαρρύνει τυχόν κρύφιες δυνατότητες, αφηγηματικές φλέβες και ταλέντα που, πολύ συχνά, υπάρχουν ασυνείδητα μέσα στην προσωπικότητα των νεαρών παιδιών και λόγω της ανασφάλειας και των αναστολών που, συνήθως, έχουν αρνούνται πεισματικά να τα βγάλουν έξω και να τα αναδιπλώσουν. Και είναι γεγονός ότι όλες οι εκδόσεις που επιμελήθηκε στη μακρά σταδιοδρομία του αυτήν την ανησυχία του χαρισματικού δασκάλου φανερώνουν. Τη σφραγίδα, λοιπόν, της φροντίδας και επιμέλειας του Γ. Φρυγανάκη φέρει και αυτή η τελευταία έκδοση του Πειραματικού Λυκείου, που παρουσιάζουμε με το σημείωμά μας αυτό.
Πρόκειται, όπως ήδη σημειώσαμε, για την περιοδική έκδοση των Καθηγητών του Σχολείου «Απόψεις», που με το παρόν τεύχος τους (3-4, Φθινόπωρο 2009) επανέρχονται δυναμικά στον χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού μας και όχι μόνο. Μια έκδοση αξιώσεων και υψηλού επιπέδου- κάτι σαν τις επετηρίδες των πανεπιστημιακών σχολών- διά της οποίας οι καθηγητές του σχολείου δημοσιοποιούν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα εκπαιδευτικής πράξης και θεωρίας, εκπαιδευτικής πολιτικής, διδακτικής και παιδαγωγίας.
Στόχος των Καθηγητών και του Διευθυντή του Σχολείου, καθώς αναγράφεται στα Προλεγόμενα του Επιμελητή της έκδοσης, η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με άλλα Πειραματικά Σχολεία του νομού, φορείς, προϊσταμένους, συναδέλφους, πνευματικούς ανθρώπους και βέβαια μαθητές και ασκουμένους φοιτητές, με την κοινωνία του Ρεθύμνου, γενικότερα.
Να σημειώσουμε, περαιτέρω, ότι το παρόν τεύχος των «Απόψεων» πέραν των ανωτέρω προσλαμβάνει και «επετειακό», λαμπρά πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού το σχολείο τη χρονιά αυτή συμβαίνει να συμπληρώνει τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του.
Όλως ενδιαφέροντα τα θέματα και του τεύχους αυτού- όπως και των προηγουμένων- έρχονται να καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα υποστήριξης και ενθάρρυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με κείμενα σχετικά με τη διδασκαλία αρκετών μαθημάτων του Λυκείου (Ιστορίας, Αρχαίων, Τεχνολογίας, Δικαίου, Αγγλικών και Βιολογίας). Από την άλλη μεριά, με ικανοποίηση χαιρετίζουμε την παρουσία και συνεργασία στην επετηρίδα αυτήν και του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του πανεπιστημιακού δασκάλου κ. Αλέξη Πολίτη, καθώς και την πρόδρομη δημοσίευση ενός μέρους της ενδιαφέρουσας ανακοίνωσης του Γιώργου Φρυγανάκη στο προηγηθέν Ι Κρητολογικό Συνέδριο, που αφορά στους Ρεθυμνιώτες Συγγραφείς του 20ου αιώνα.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους συγγραφείς της εν λόγω επετηρίδας, στον Επιμελητή και βέβαια στον σεμνό και φιλοπρόοδο Διευθυντή του σχολείου κ. Ανδρέα Ταξάκη, που γίνεται κινητήριος μοχλός κάθε όμορφης προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: