ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ * * * Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ * * * Υπό του ΑΝΤΩΝΗ ΕΥΑΓΓ. ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗ

 

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

 

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ

 

 

                      ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓ. ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ

                Καθηγητής Τεχν. Εκπαίδευσης- Συγγραφέας και Λεξικογράφος

 

    Για την προετοιμασία του επαναστατικού αγώνα και γενικά της επανάστασης του 1821 προς απελευθέρωση από τον ζυγό των Τούρκων έχουν γίνει αρκετές μελέτες, έρευνες και βιβλιογραφίες. Παρά ταύτα αρκετές λεπτομέρειες και πληροφορίες από ορισμένα μέρη της Κρήτης μένουν ασταχυολόγητες στην  τοπική άγραφη ιστορία και εν συνεχεία και στη φθορά του χρόνου

    Την κατάλληλη στιγμή ο αγαπητός φίλος -συνταξιούχος- Καθηγητής Φιλόλογος και Θεολόγος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, έρχεται  με την ανάλογη ευαισθησία και πατριωτισμό, να συμπληρώσει κενά, να φωτίσει ηρωικά πρόσωπα και να αναδείξει άγνωστα  ιστορικά ντοκουμέντα της περιοχής της επαρχίας Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνου, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επανάστασης τόσο τοπικά, στη συγκεκριμένη επαρχία, όσο και γενικότερα σε ολόκληρη την Κρήτη. 

    Κριτήριό του ο συγγραφέας για τη θεώρηση ενός πολεμικού γεγονότος ως «αγιοβασιλειώτικου»- στην περίπτωση που αυτό λαμβάνει χώρα σε άλλο τόπο, εκτός της επαρχίας- έθεσε τη συμμετοχή σε αυτό Αγιοβασιλειώτη οπλαρχηγού ή Αγιοβαλειωτών πολεμιστών. Και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες οι συμμετοχές αυτές των Αγιοβασιλειωτών σε επιχειρήσεις «καθ’ άπασαν την Κρήτην», από το Φραγκοκάστελο και το Πολεμάρχι των Χανίων, μέχρι τις Αμουργέλες Μονοφατσίου του Ηρακλείου και την Εθιά και τις Λιθίνες του Λασιθίου. Μάλιστα, στην παρουσιαζόμενη έκδοση, οι συμμετοχές αυτές, εκτός Επαρχίας, έφτασαν να προσμετρούν περί τις σαράντα (40), με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους οπλαρχηγούς της επαρχίας, τον Ηγούμενο της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό και τον αδελφό του Στρατάρχη Γεώργιο Τσουδερό.

     Σήμερα που βάλλεται η ακεραιότητα των συνόρων της χώρας μας, είναι αναγκαία η αναδίφηση τέτοιων σημαντικών στοιχείων όσο ποτέ άλλοτε.

   Στον συγγραφέα του πολυσυλλεκτικού, υπεύθυνου, και σημαντικού αυτού έργου "Η συμβολή της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου στην επανάσταση του εικοσιένα" μένει η χαρά της προσφοράς και διάσωσης ηρωικών πράξεων, που συνέβαλαν στην επιτυχία του αγώνα ενάντια του κατακτητή και σ΄ εμάς η υποχρέωση να τον συγχαρούμε και να του ευχηθούμε να συνεχίσει με την ίδια ζέση το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: