ΚΩΣΤΑ Π. ΜΑΝΙΑ - Γ Ε Θ Σ Η Μ Α Ν Η - Το κορίτσι που αντιστάθηκε και απέτρεψε το βιασμό του








 

ΚΩΣΤΑ Π. ΜΑΝΙΑ

               Γ Ε Θ Σ Η Μ Α Ν Η
  Το κορίτσι που αντιστάθηκε και απέτρεψε το βιασμό του
 [Έκδοση «Γραφικές Τέχνες Καραγιαννάκη», Ρέθυμνο 2013, σχ. 8ο (21 Χ 15), σσ. 232]

          ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

            www.ret-anadromes.blogspot.com

   Πρόσφατα έγινα αποδέκτης μιας πλούσια μυθιστορηματικής βιογραφίας, που η ανάγνωσή της μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Ο λόγος για το βιβλίο με τον τίτλο: «Γεθσημανή» και υπότιτλο: «Το κορίτσι που αντιστάθηκε και απέτρεψε το βιασμό του», του κ. Κώστα Π. Μανιά, από τις Αλόιδες Ρεθύμνου. Ο συγγραφέας, πνεύμα ανήσυχο και φιλομαθές, δεν έχει μεν να επιδείξει τίτλους πανεπιστημιακών και άλλων σπουδών, έχει, όμως, επιτυχώς ενδιατρίψει στο πανεπιστήμιο τής ζωής και σταδιοδρομήσει σε τρία διαδοχικά επαγγέλματα, που τού απέφεραν πλήθος γνώσεων και ποικίλων εμπειριών, διπλώματα και τιμητικές διακρίσεις, ειδικά αυτό τού μελισσοκόμου, στο οποίο είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την επινόηση μελισσοκομικού εξαρτήματος, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους μελισσοκόμους. Στο ενεργητικό του, επίσης, έχει και άλλα τρία μυθιστορήματα και ένα βιβλίο με κρητικές μαντινάδες.
 Το παρουσιαζόμενο μυθιστόρημα, μέσα από τη συγκλονιστικά δραματική ιστορία τού Μικρασιάτη πρόσφυγα Ιορδάνη, της οικογένειας που δημιούργησε εδώ στην Κρήτη, και, ειδικά, της κόρης του Γεθσημανής, μελετά τη ζωή, τους νόμους, τα ήθη και έθιμα των ορεινών αγροτικών οικισμών τής Κρήτης, τη χαρά και τη μετοχή στη φύση, στον κόσμο των ζώων και των φυτών και φιλοσοφεί αχόρταγα τη ζωή και τα πράγματα που τη διέπουν και τη συγκροτούν. Η έμφυτη φωτεινή λογοτεχνική δύναμη τού κ. Μανιά τού έδωσε τη δυνατότητα να στήσει ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο στην ανάγνωσή του μυθιστόρημα, στο οποίο χαίρεσαι, πραγματικά, να παρακολουθείς τη φιλοσοφική, κοινωνική, θεολογική και ψυχολογική σκέψη τού συγγραφέα, όταν, κυρίως, μελετά και παρουσιάζει με διεισδυτική δύναμη την ψυχή και τον χαρακτήρα των ηρώων τής μυθιστορίας του.
 Κοντά σ’ αυτά η κρητική διάλεκτος- και μάλιστα στους διαλόγους των προσώπων- παρά τις όποιες γλωσσικές ατέλειες τού κειμένου, απαντά σε όλο της το μεγαλείο. Το λεξιλόγιο, ειδικά το εθιμικό, είναι πλουσιότατο και το μυθιστόρημα- που θα μπορούσε να είναι και αληθινό- διαβάζεται άνετα και προσφέρει πολλά γύρω από τα αντικρουόμενα βαρβαρικά έθιμα τής εκούσιας και ακούσιας απαγωγής, του βιασμού, της βεντέτας, του γάμου των κοριτσιών κ.λπ. στις παλιές αγροτικές κοινωνίες τού τόπου μας.
  Τα θερμά συγχαρητήριά μας στον κ. Κώστα Π. Μανιά για τη προσφορά του αυτήν στην κρητική μας μυθιστορηματική πεζογραφία και για τον αγώνα του προς διαφύλαξη τής γνήσιας κρητικής μας λαλιάς. Όλες οι σελίδες τού βιβλίου αποπνέουν γενναιόδωρα τις ομορφιές τής μυρωμένης κρητικής γης, όπως τις είδε, τις έζησε και τις οσφράνθηκε από παιδί και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ καταγράφει ελεύθερα, και από πρώτο χέρι, ήθη και έθιμα των Κρητών, πρόσωπα και χαρακτήρες τής υπαίθρου κινούμενος πάντα από το άρωμα τής ερωτικής αγάπης και αφοσίωσής του προς τον τόπο καταγωγής. Ευχή μας γρήγορα να δούμε και το επόμενο μυθιστόρημά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: