ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» «25 χρόνια Παρουσίας & Προσφοράς 1989-2014»





ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» 
         "25 χρόνια Παρουσίας & Προσφοράς"
Ο Πρόεδρος  Μ. Παπαδάκης, ενω προσφωνεί στην Ημερίδα


 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κωφών και Βαρηκόων Ν. Ρεθύμνης, «Το Αρκάδι», έχει επάξια κατακτήσει τη γενική παραδοχή και καταξίωση στον τόπο μας με τις συνεχείς και πλούσιες δραστηριότητές του, σε πάρα πολλούς τομείς των ενδιαφερόντων του. Με τις δραστηριότητές του αυτές ο Σύλλογος αποβαίνει χρήσιμος και επωφελής όχι μόνο στα στενά όρια της κοινότητας των Κωφών του Νομού μας- τους οποίους, βέβαια, και κατά πρώτο λόγο, οφείλει να υπηρετεί- αλλά, δευτερευόντως, και στα ευρύτερα στρώματα της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας, η οποία με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί από πολύ κοντά και ανελλιπώς τις ποικίλες δραστηριότητές του. 
    Το έτος 2014 αποτελεί έναν σημαντικό, έναν κομβικό, θα λέγαμε, σταθμό για τον Σύλλογο, που εορτάζει τα είκοσι πέντε (25) χρόνια “δημιουργικής πορείας και δράσης” από την ίδρυσή του, το 1989. Είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς αγώνα, παρουσίας και προσφοράς προς τα δεκάδες, μόνο στον νομό Ρεθύμνου, μέλη του με προβλήματα κώφωσης και βαρηκοΐας, που, μέσα σε αυτά τα είκοσι πέντε χρόνια, είδαν τη ζωή τους, σε πολλούς τομείς, να αλλάζει και να βελτιώνεται σημαντικά.
  Στην κομβική αυτήν Επέτειο, πέραν των άλλων, ο Σύλλογος, στις 2 Μαΐου 2014, διοργάνωσε, στο «Σπίτι τού Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο, επιστημονικό συνέδριο, μία απόλυτα επιτυχημένη Ημερίδα, με θέμα: «Συνταγματική Αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και Προσβασιμότητα: Η κατάσταση των δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κωφών στη σημερινή εποχή», που πιστεύουμε και ευελπιστούμε- όπως και τα προηγούμενα συνέδρια τού Συλλόγου- να αποτελέσει και η ημερίδα αυτή μια νέα δυναμική, ένα νέο εφαλτήριο στον χώρο της έρευνας γύρω από τα προβλήματα και τις ανάγκες των Κωφών και Βαρηκόων.
   Όσον αφορά στην προχθεσινή Ημερίδα- που είναι η έβδομη στη σειρά των συνεδρίων που ο δραστήριος σύλλογος στα είκοσι πέντε αυτά χρόνια ζωής του έχει διοργανώσει- από τους ομιλητές αναπτύχθηκαν θέματα μεγάλου για τους Κωφούς ενδιαφέροντος. Πιστεύουμε ότι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτήν θα υπάρξουν καθοριστικά για την κοινότητα των Κωφών
Ο Σεβασμ. Μητρ. κ. Ευγένιος με τον Πρόεδρο και τον Κ. Παπαδάκη, κατά την εκδήλωση
στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν
στη Συνταγματική Αναγνώριση τής Νοηματικής Γλώσσας και την Προσβασιμότητα, συντελώντας σε μίαν καλύτερη και ουσιαστικότερη πρόσβαση και συμμετοχή των Κωφών σε εκπαιδευτικά και μορφωτικά αγαθά, σε υπηρεσίες, χώρους εργασίας, επαγγελματικής και κοινωνικής  αποκατάστασης και γενικά σε όλους τους τομείς τής κοινωνίας, τα δε «Πρακτικά» τής Ημερίδας να αποτελέσουν το έβδομο βιβλίο (!) που ο δραστήριος Σύλλογος θα εκδίδει, με την επιμέλεια τού γράφοντος το σημείωμα αυτό, στα 25 αυτά χρόνια.

    Και για την ιστορία αναφέρουμε τα θέματα και τους ομιλητές τής τελευταίας ημερίδας:
Βασίλειος Μυριοκεφαλιτάκης, Πολ. Μηχανικός, Υπεύθυνος έργων Ανάπλασης του Δήμου  Ρεθύμνου: «Προσβασιμότητα Κωφών και ΑΜΕΑ στον Δήμο Ρεθύμνου» 
Μαρία Καββάλου, Προϊστάμενη Δ/σης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περ. Εν. Ρεθύμνου: «Πρόσβαση Κωφών και Βαρηκόων  στις προνοιακές δομές της περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου» 
Άγγελος Νικολαϊδης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικού τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης: «Το οικονομικό κόστος των Δικαιωμάτων  Κωφών και  ΑμεΑ»  
Καλλιόπη Καλησπεράκη,Δασκάλα Ειδικής Αγωγής- Κοινωνική Λειτουργός: «Η Εκπαίδευση των Κωφών και Βαρηκόων παιδιών 
Πολύκαρπος Αδαμίδης, Δικηγόρος, Δ/ντής Γραφείου τού Υπουργού Εθνικής Άμυνας: «Ο δρόμος μέχρι την   Συνταγματική Αναγνώριση της Ε.Ν.Γ.» 
Ιωάννης Ι. Γιαλλούρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος: «Η αναγκαιότητα της Συνταγματικής Αναγνώρισης της Ε.Ν.Γ. στην Ελλάδα»
Προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Κωφού Ευρωβουλευτή Αndam Cosa.
    Η προχθεσινή ημερίδα ήταν μια ακόμη φωνή για τους χιλιάδες Κωφούς τής Ελλάδας, που δικαιούνται από τους άλλους μια πιο ανθρώπινη κοινωνική προστασία και περισσότερο σεβασμό των ειδικών αναγκών τους. Η ελληνική κοινωνία καλείται, για άλλη μια φορά, να λάβει δραστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, ισότητας στα κοινωνικά δικαιώματα, στη ζωή και στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου με τους συντελεστές τής Ημερίδας
στην ενεργό συμμετοχή των Κωφών και Βαρηκόων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της δημιουργικής δραστηριότητας, δίνοντάς τους- τι πιο φυσικό και δημοκρατικό- φωνή, με την αναγνώριση τής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Με τέτοια μέτρα η Πολιτεία θα δείξει έμπρακτα όχι μόνο το ανθρώπινο πρόσωπό της, αλλά και τους νέους προσανατολισμούς τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα θέσουν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο και μόνο τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: