ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
[Με αφορμή το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (25/8- 5/9/2012)]

  ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
            www.ret-anadromes.blogspot.com


Από τα τέλη τού Ιουνίου στην πόλη μας παρουσιάζεται ένα μοναδικό «Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», με ποιοτικές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, χορούς και εκθέσεις. «Η πόλη μας και φέτος- σημειώνει στο σχετικό Πρόγραμμα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης- καταθέτει τη δική της πολιτιστική πρόταση ως αντίδοτο στη διάχυτη αίσθηση απαισιοδοξίας, επιλέγοντας τον Πολιτισμό ως ένα από τα πλέον ασφαλή μονοπάτια υπέρβασης κάθε κρίσης». Συγχαίρουμε τον Δήμο μας γι’ αυτήν τη συνειδητή, φιλοσοφημένη και ψυχολογικά ορθή επιλογή του. Και ακόμα, διότι παρά την οικονομική δυσχέρεια που τον πλήττει και παρά τα όσα δεινά προοιωνίζεται τον τελευταίο καιρό για τους δήμους η οικονομική πολιτική τής Πολιτείας, όμως οι εκδηλώσεις και ο Πολιτισμός εδώ στο Ρέθυμνο καλά «κρατούν» από την αρχή, μάλιστα, τού καλοκαιριού. Και τώρα, από τις 25 Αυγούστου 2012 και για δέκα μέρες συνολικά, ο Δήμος μας συνεχίζει ακάθεκτος το πολιτιστικό του πανηγύρι, επαναφέροντας- μετά την αποχή ενός χρόνου, λόγω των προαναφερθεισών δυσμενών οικονομικών συγκυριών- το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ τής πόλης μας ολόφρεσκο και ανανεωμένο, το οποίο με τις θαυμάσιες εκδηλώσεις του προωθεί την πολιτιστική ανάπτυξη και κάνει γνωστό το όνομα του τόπου μας και έξω από τα σύνορα τής Χώρας. Ένας τέτοιος σημαντικός θεσμός, που τη στιγμή αυτή προσμετρά διάρκεια είκοσι πέντε χρόνων, χρειάζεται, νομίζουμε, τη στήριξη και τη συνεχή αγωνία όλων των Ρεθεμνιωτών, για τη μόνιμη καταξίωση, προαγωγή  και ανάδειξή του.  Τον καιρό αυτόν που όλα, δυστυχώς, τρέφονται με την ένοχη ανοχή όλων μας η ατμόσφαιρα θαυμασμού και μυσταγωγίας που προσφέρουν οι ήχοι και οι λόγοι μιας εορτής σαν και αυτήν τού Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, και των λοιπών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, μπορούν, ασφαλώς, να καταστούν το μόνο σοβαρό «αντίδοτο» στη σοβαρή ασθένεια που πλήττει την εποχή μας.  
          Πανηγυρικό, λοιπόν, αποκορύφωμα τού φετινού καλοκαιριού το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ ξεκίνησε θαυμάσια το Σάββατο που μας πέρασε με δυο μοναδικές στο είδος τους συναυλίες μεσαιωνικής θρησκευτικής μουσικής, από το σύνολο Sinfonia, ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα στον χώρο τής παλιάς μουσικής. Το ρεπερτόριο τής πρώτης συναυλίας (του Σαββάτου) περιέλαβε λατρευτικά τραγούδια τού 13ου και 14ου αιώνα, αφιερωμένα στην Παναγία και τής δεύτερης (τής Κυριακής) φωνητική και οργανική μουσική τού 17ου και 18ου αιώνα με τον τίτλο «Μπαρόκ Εσπερινοί». Μουσικοί και τις δύο μέρες η σοπράνο Φανή Γκάρτζου (φλάουτο με ράμφος, κρομμόρνη), η μέτζο σοπράνο Έφη Μηνακούλη (λαούτο, σάζι, κρουστά), ο τενόρος Σταύρος Μπερής (ούτι, σάζι, κρουστά), ο Γιάννης Παπαγιάννης (φλάουτο με ράμφος, κρομμόρνη, πόμερ) και ο Άγγελος Ρεπαπής (λύρα).
Με μονοφωνικές, ειδικότερα, και πολυφωνικές συνθέσεις, με τη συνοδεία οργάνων εποχής, με διονυσιακούς, συχνά, ρυθμούς και έντονες αραβικές επιρροές, η πρώτη συναυλία κατάφερε να μεταρσιώσει λατρευτικά την ψυχή και του σημερινού ανθρώπου. Φωνητική, πάλι, και οργανική μουσική η δεύτερη γνώρισε μιαν άκρως δεξιοτεχνική προσέγγιση, με αρκετούς μανιερισμούς και έντονο τον διάλογο μεταξύ των οργάνων. Η παρτιτούρα σκιαγραφήθηκε με εύγλωττο και καθαρό τρόπο με την κυριαρχική- όπως, συνήθως, συμβαίνει σε τέτοιες συναυλίες φωνητικών και οργανικών συνόλων- εμφάνιση σε κάθε μουσικό κομμάτι ορισμένων από τα όργανα εποχής, που του προσέδιναν, ακριβώς, όλη τη μουσικότητα και την ιδιάζουσα μαγεία τού ηχοχρώματός τους.

Ειδικότερα, στη συναυλία τής Κυριακής κυριολεκτικά συνάρπασαν το μουσικόφιλο κοινό τού Ρεθύμνου οι δυο διεθνώς καταξιωμένοι τραγουδιστές τού συνόλου, Μαίρη Μηλολιδάκη (σοπράνο) και Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), σε καντάτες, φωνητικές, δηλαδή, συνθέσεις, που αποτελούν μια μικρογραφία οπερατικής σκηνής. Και οι δυο μουσικοί απέδωσαν την παρτιτούρα "από στήθους" και με χαρακτηριστική δύναμη, μεγάλη ευκρίνεια και υψηλότατο λυρισμό. Ήταν σαφέστατο ότι δεν γνώριζαν μονάχα τις νότες, αλλά είχαν διεισδύσει και στο βαθύτερο νόημα της μουσικής που τόσο περίτεχνα αναδείκνυαν με την ικανότητα τής φωνής τους, ειδικά στα ντουέτα «Tanti Strali al sen mi scocchi» και στον επίλογο τής καντάτας «Il duello amoroso», του Χέντελ, με ‘κείνο το χαριτωμένο μουσικό παιγνίδισμα ανάμεσα στους δύο εραστές με τίτλο: «Si, si lascia me ingrata».
Η πόλη τού Ρεθύμνου, ανθρώπινη και προσβάσιμη απ’ όλους (πεζούς και ΑΜΕΑ), που τον τελευταίο καιρό έχει κατακτήσει το πιο όμορφο και ελκυστικό πρόσωπό της, είναι τα βράδια αυτά της καλοκαιρινής πολιτιστικής κορύφωσης μια πραγματικά «Όμορφη Πόλη», όπως στο παλιό νοσταλγικό τραγούδι, στην οποία ο ντόπιος αλλά και ο καλλιεργημένος μουσοτραφής επισκέπτης δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει και πού να πρωτοβρεθεί.
  Έτσι, την Κυριακή το βράδυ σε μιαν άλλη γραφική γωνιά, υπαίθρια εδώ, στην πλατεία τού Λυκείου Ελληνίδων, η Φιλαρμονική τού Δήμου μας, με τα τρία τμήματά της [Ορχηστρικό- Χορωδιακό (νέο σχήμα) και την Μπαντίνα της, με τους δεκάδες εκκολαπτόμενους νέους ευέλπιδες μουσικούς] και με ηγεμονικό πάνω της βιγλάτορα τον πέρφανο αιγυπτιακό φάρο, στην είσοδο τού βενετσιάνικου λιμανιού, έδινε μια θαυμάσια συναυλία, ελαφρολαϊκού τραγουδιού. Η Δημοτική μας Φιλαρμονική προέβαλλε στους εκατοντάδες «περιπατητικούς» ακροατές της παρτιτούρες με πλουσιότατη ποικιλία και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, ενώ η απρόσκοπτη ροή τής μουσικής απέδειξε τη μεγάλη σημασία για ένα ορχηστρικό και χορωδιακό, σαν και αυτό, σχήμα να βρεθεί κάτω από τα δυναμικά χέρια λίγων μεν, άξιων, όμως, και εμπνευσμένων δασκάλων τής μουσικής. Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου- με τη συνεχή επίβλεψη, ενθάρρυνση και ηθική και οικονομική ενίσχυση τού Δήμου μας- αποτελεί μιαν ακόμα διάσταση στις δυνάμει ενυπάρχουσες καλλιτεχνικές και πολιτισμικές δυνατότητες του τόπου.

                                                     
Πιο πέρα όμορφα φωτοχυμένη η παραλία τού Ρεθύμνου αναδεικνύει πλούσια, για 3η συνεχή χρονιά, τις εντυπωσιακές εικαστικές δημιουργίες δεκάδων καταξιωμένων εικαστικών, με τον τίτλο «Τέχνης Πετάγματα 3» και την εικαστική επιμέλεια τής ρεθεμνιώτισσας καλλιτέχνιδας Χρυσούλας Σκεπετζή. Χρησιμοποιώντας οι εν λόγω καλλιτέχνες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακυκλωμένα υλικά ή υλικά φιλικά στο περιβάλλον και επιστρατεύοντας, κατά περίπτωση, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη χαρακτική και άλλοτε μικτές τεχνικές δίνουν στα έργα τους αέρινη διάσταση μια και ίπτανται, άλλοτε εννοιολογικά και άλλοτε ρεαλιστικά, του περιβάλλοντος χώρου.
Και ακολουθούν, για τις επόμενες μέρες, και άλλα άκρως ενδιαφέροντα θέματα. θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά (αίθουσα Πυροβολικού, 3/9- 9/9, Gallery Βαλαρή, 23/8- 9/9), εκθέσεις (Αγιογραφίας τής Ι. Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, την οποία θέλει εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις 3/9, 12.30 το μεσημέρι, Θόλος Ιμπραήμ Χαν- Φορτέτζα, 26/8- 9/9).   
Χαιρόμαστε και παρηγοριόμαστε με την ιδέα ότι δεν χάθηκαν ακόμα η ευαισθησία και το ήθος από τον τόπο αυτό. Συγχαίρουμε τη Δημοτική Αρχή τής πόλης μας και τον Δήμαρχό μας κ. Γιώργη Μαρινάκη, την εντεταλμένη δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη και την Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση τού Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου κ. Άρτεμη Παπαδάκι για την επιμονή τους στον Πολιτισμό. Με την παραπάνω πολυειδή παλέτα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πρότεινε και φέτος ο Δήμος μας στους πολίτες τού, απέδειξε και επιβεβαίωσε τη δύναμη και την αξία που έχει η μουσική και η εν γένει καλλιτεχνική δημιουργία ως πολιτιστικό μέσο επικοινωνίας, καλλιέργειας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: