«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ»


ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΕΤΟΥΔΑΚΗ
«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ»
[Εκδόσεις «Εκδοτικές Επιχειρήσεις Καλαϊτζάκης Α.Ε.», Ρέθυμνο 2011, σχ. 8ο (21Χ15), σσ. 70]
KΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο βιβλίο τού κ. Δημήτρη Αετουδάκη με τον τίτλο «Οδοιπορικά στην Ελλάδα μας» (τ. Α΄). Όπως αμέσως γίνεται φανερό, πρόκειται για ένα βιβλίο «ταξιδιωτικών εντυπώσεων», του οποίου ο δημιουργός έχει τόσα και τόσα να μας απαριθμήσει από τα δεκάδες ταξίδια που ο ίδιος δεκαετίες τώρα διοργανώνει, ως μόνιμος και ικανός διοργανωτής τέτοιων οδοιπορικών «αγάπης και φιλίας», όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν μεταξύ τους οι ίδιοι οι φίλοι συνοδοιπόροι του.
Των οδοιπορικών αυτών μέρος μόνον καταγράφεται στο παρουσιαζόμενο με το σημείωμά μας αυτό βιβλίο, ενώ μέλλεται, φυσικά, να ακολουθήσει και το Β΄ Μέρος, προκειμένου να χωρέσουν ταξίδια τριάντα τόσων χρόνων με τα οποία ο κ. Αετουδάκης και οι συνοδοιπόροι του «τρύγησαν» και κυριολεκτικά μέθυσαν με τις ελληνικές ομορφιές που επισκέφθηκαν. Γνώρισαν από κοντά την ιστορία, τη λαογραφία και τις παραδόσεις τού κάθε τόπου χωριστά, γεύτηκαν- μεταφορικά και κυριολεκτικά- το μεγαλείο των ιερών και των οσίων της, απόκτησαν γνώσεις στέρεες και ανάστησαν μνήμες, τις οποίες ο συγγραφέας θεώρησε σωστό να μοιραστεί με τους αναγνώστες τού όμορφου αυτού πονήματός του.
Και όλα αυτά επιτυγχάνονται γιατί σε κάθε περιγραφόμενο οδοιπορικό ο συγγραφέας επιδιώκει να εμπλουτίζει τα κείμενά του με πλούσιες, ευαίσθητες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορικές και όχι μόνο πληροφορίες για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες κάθε φορά αναφέρεται. Πόσες, για παράδειγμα, πληροφορίες δεν μας αφήνει να γευθούμε μέσα από το στόμα τής περίφημης εκείνης Μύρτιδας, του γνωστού εντεκάχρονου κοριτσιού που το «θέρισε» και αυτό, μαζί και με πολλούς άλλους, η φρικώδης ασθένεια τής πανώλης (όπως και αυτόν τον ίδιο τον Περικλή) και τη μορφή τού προσώπου της κατάφερε η σημερινή επιστήμη να «αναστήσει» με μεγάλη πιστότητα, όπως, δηλαδή, η Μύρτις θα πρέπει να ήταν τότε, όταν ζούσε στην Αθήνα τού 429 π.Χ. Αυτό, λοιπόν, το κοριτσάκι ο συγγραφέας, με μιαν όλως πρωτότυπη σύλληψή του και ένα δυναμικό σχήμα δραματοποίησης, το βάζει να μας ξεναγεί και να μας διηγείται όλη τη λαμπρή των χρόνων του ιστορία, του χρυσού αιώνα τού Περικλή, τότε που η Αθήνα δοξάστηκε όσο ποτέ άλλοτε, ύστερα από το γνωστό νικηφόρο αποτέλεσμα των Περσικών Πολέμων.
Σε άλλο οδοιπορικό, πάλι, στη Μακεδονική γη την παράσταση κλέβει ο χώρος αρχαιοτήτων τής αρχαίας Βεργίνας, με τον περίφημο τάφο τού Φιλίππου τού Β΄, πατέρα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ο ναός, επίσης, τού αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και ακολουθούν το: «Πασχαλιάτικο οδοιπορικό 2010 στην Κρήτη», το «Θέρισσο το ιστορικό» και άλλο οδοιπορικό με τίτλο «Στα βήματα τού Δία», όπου και πάλι παρελαύνουν πλήθος πληροφοριών τόσο από τον χώρο τής ελληνικής Μυθολογίας, σε αυτά ιδιαίτερα τα τελευταία, όσο και από τη νεότερη Ιστορία τής Κρήτης και μάλιστα αυτήν που αφορά στον μεγάλο Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ η Κρήτη, περαιτέρω, μας επιφυλάσσει και πολλές άλλες δυνατές, λόγω τής ποικιλόμορφης φύσης της, εκπλήξεις.
Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό κ. Αετουδάκη για το πολυλούλουδο τούτο οδοιπορικό που μας χάρισε με τις ατέλειωτες διηγήσεις από τόσες και τόσες δοξασμένες γωνιές τής ελληνικής γης, από τη Μακεδονία μας μέχρι και την Κρήτη και με παρόμοια χαρά αναμένουμε την έκδοση και του 2ου (και γιατί όχι και 3ου) τόμου τής σειράς, που θεωρούμε ότι δεν θα βραδύνουν αρκετά λόγω τής λατρείας που ο ευγενικός συγγραφέας τρέφει σε τέτοιες γόνιμες- όπως και αυτήν τού παρουσιασθέντος οδοιπορικού- ταξιδιωτικές αναζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: