ΠΡΑΚΤΙΚΑ 3ΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α
3ΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΛΑΤΑΚΗ
[Ρέθυμνο 2008, σχ. 4ο (29Χ21), σσ. 379]


ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
http://ret-anadromes.blogspot.com/

Θεσμός έχουν πλέον καταστεί τα παγκρήτια Σπηλαιολογικά Συμπόσια. Μέσα σε είκοσι χρόνια (αρχή το 1989) έχουν πραγματοποιηθεί τρία (και ήδη ετοιμάζεται το τέταρτο), με τελευταίο αυτό που έγινε στο Ρέθυμνο, από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 1 Οκτωβρίου 2006, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», με παράλληλη έκθεση Σπηλαιολογικής φωτογραφίας. Τού Συμποσίου αυτού τα «Πρακτικά» εκδόθηκαν πρόσφατα (τέλη 2008), με την ευγενική χορηγία τής Grecotel, σε έναν πολυτελέστατο και ογκώδη τόμο, τετρακοσίων περίπου σελίδων, με την επιμέλεια τής Κωνσταντίνας Αρετάκη, του Κωνσταντίνου Παπαδάκη και του Χάρη Στρατιδάκη, τού τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης τής Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, που ανέλαβε και την όλη οργάνωση τού Συμποσίου.
Είναι γεγονός ότι η Σπηλαιολογία είναι ένας χώρος που, ειδικά στο Ρέθυμνο αλλά και την Κρήτη γενικότερα, έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον σπουδαίων Κρητολόγων και Σπηλαιολόγων, που άφησαν δυνατή την προσωπική τους σφραγίδα στον χώρο και βαριά την κληρονομιά και παρακαταθήκη στους νεότερους. Ο λόγος, φυσικά, για τους Paul Faure και Ελευθέριο Πλατάκη, αλλά και τους ντόπιους βετεράνους σπηλαιολόγους Κώστα Ξεξάκη, Χρίστο Μακρή και άλλους. Και είναι, στο σημείο αυτό, ευχάριστη αλλά και άξια επαίνου η επιβεβαίωση που γίνεται και μέσα από τις ανακοινώσεις τού παρόντος τόμου των Πρακτικών, ότι οι νεότεροι σπηλαιολόγοι τού Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης και ευγνώμονες είναι και δεν λησμονούν τους παλιότερους σπηλαιολόγους και η αναφορά τους σε αυτούς είναι και μόνιμη αλλά και έμπρακτη και ουσιαστική.
Έτσι, τα Πρακτικά τού 3ου Συμποσίου, που παρουσιάζουμε με το σημείωμά μας αυτό, αφιερώνονται στον Ελευθέριο Πλατάκη, ενώ ξεκινάνε με ανακοίνωση τού ρεθεμνιώτη βετεράνου σπηλαιολόγου κ. Χρίστου Μακρή, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο τού σπουδαίου Κρητολόγου- Σπηλαιολόγου Paul Faure. Εδώ, μεταξύ άλλων, σημειώνεται και η απόφαση τού Τμήματος Δυτικής Κρήτης να τιμήσει τον μεγάλο αυτόν φίλο τής Ελλάδας, τον περιπαθή εραστή τής Κρήτης και μεγάλο ευεργέτη τής ιστορίας της. Στην ανακοίνωσή του, περαιτέρω, και ο Πρόεδρος τής Οργανωτικής Επιτροπής τού εν λόγω Συμποσίου και Πρόεδρος τού Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης κ. Βασίλειος Σιμιτζής προτείνει την ονοματοθεσία τού σπηλαίου Νοτική Τρύπα, της Νίθαυρης, σε σπήλαιο Paul Faure, ενώ σε άλλο σημείο των Πρακτικών και ο Χάρης Στρατιδάκης αναφέρεται χρεωστικά στη συμβολή τού αείμνηστου Κώστα Ξεξάκη στην Κρητική σπηλαιολογία.
Βέβαια, την αξία, ειδικά, του έργου τού Paul Faure, πέραν των σπηλαιολόγων, μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι ασχολούμενοι περί την τοπωνυμική έρευνα και την Κρητολογία, όπου, επίσης, η συνεισφορά τού Paul Faure, με πλειάδα σχετικών εργασιών του, είναι ανυπολόγιστης αξίας.
Άκρως ενδιαφέροντα και τα λοιπά θέματα των σπηλαιολογικών ανακοινώσεων των Πρακτικών τού Συμποσίου που- κατά ένα μεγάλο μέρος τους- αφορούν σε σπήλαια τού νομού Ρεθύμνου και τού Αποκόρωνα Χανίων. Ενδιαφέρουσες, πάντως, και οι ανακοινώσεις που αναφέρονται σε σπηλαιώδεις ναούς (Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Αντώνης Πλυμάκης), αλλά και στη Λαογραφία των σπηλαίων (Βασ. Χαρωνίτης, Θ. Ρηγινιώτης, Β. Σιμιτζής), ενώ υπάρχουν και ανακοινώσεις που αναφέρονται σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κωνσταντίνα Αρετάκη), στην πανίδα και τή χλωρίδα των σπηλαίων, σε τεχνητά σπήλαια (Χ. Στρατιδάκης, Δ. Σκαρτσιλάκης), σε σπηλαιοκαταδύσεις και εξερευνήσεις σπηλαίων και βαράθρων και άβατων φαραγγιών τής Κρήτης, πράγματα όλα άκρως ενδιαφέροντα τόσο για τον ειδικό όσο και για τον μη ειδικό περί τα θέματα τής Σπηλαιολογίας αναγνώστη.
Τα Πρακτικά, τέλος, εμπλουτίζονται και κοσμούνται και από πλήθος φωτογραφιών από τη μελέτη και εξερεύνηση των σπηλαίων, που, οπωσδήποτε, κάνουν ευκολότερη και πιο ευχάριστη τη ανάγνωση, συμπληρώνοντας το κείμενο κατά τρόπο εύγλωττο και καθαρό και επαυξάνοντας και επιβοηθώντας την κατά το δυνατόν πληρέστερη κατανόησή του. Πρόκειται για εικόνες φυσικές, ζώσες, καθαρές, που αποδίδουν εναργέστερα και πιο παραστατικά τη φυσική πραγματικότητα των σπηλαίων τής Κρήτης.
Θερμά συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές τού λαμπρού αυτού έργου. Η αίσθηση τού χρέους απέναντι στην πνευματική και πολιτισμική κληρονομιά τού Τόπου είναι, νομίζουμε, εκείνη που καθοδήγησε τις προσπάθειές τους και συνέβαλλε στο ξεπέρασμα των οποιωνδήποτε δυσχερειών. Η προσπάθειά τους, ανάγκη βαθιά εσωτερική, αντανακλά το περίσσευμα τής ψυχής τους και ενθαρρύνει την ανάληψη και στο μέλλον παρόμοιων πρωτοβουλιών. Χωρίς κανένα δισταγμό μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το φωτισμένο ενδιαφέρον ορισμένων ανθρώπων για την ιστορική και πνευματική ανάδειξη τού τόπου τους, το γνήσιο συναίσθημα ευθύνης τού καθενός μας απέναντι στον συνάνθρωπο, η ολοπρόθυμη συνεργασία του με άλλους για ανώτερους σκοπούς και ιδανικά αποτελούν την ασφαλέστερη βάση για την προαγωγή και ανάπτυξη ενός τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: