ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ * ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ * * * «Θέλω να ζήσω!»

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

                                                 «Θέλω να ζήσω!» 

[Εκδόσεις «Επιστροφή», Ναύπλιο Οκτώβριος 2020, σχ. 8ο (21 Χ 14), σσ. 116]

 

               ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

            www.ret-anadromes.blogspot.com

 

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, πέραν των άλλων αρετών που διαθέτει, είναι και ένας πολυγραφότατος συγγραφέας τριών, τουλάχιστον, δεκάδων βιβλίων. Είναι αυτός που με τα βιβλία του ανέδειξε και έκανε γνωστό ανά τον ορθόδοξο ελληνισμό τον σύγχρονο Ρώσο άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας και Καθηγητή της Ανατομίας και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο του, με τον τίτλο «Θέλω να ζήσω». Όπως αμέσως, από τον τίτλο, γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα βιβλίο, που, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας, γράφτηκε από ποιμαντική αγωνία και ευθύνη, με σκοπό να βοηθήσει όσες γυναίκες βρίσκονται σε αδιέξοδο μπροστά στον ερχομό στον κόσμο μιας νέας…. ανεπιθύμητης (!), δυστυχώς, ύπαρξης. Με λόγια απλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς επιστημονικές αναλύσεις και περιστροφές αλλά με αρκετά περιστατικά από τη ζωή, ο Ιεράρχης συγγραφέας επιδιώκει να προβληματίσει και να ξυπνήσει ναρκωμένες ανθρώπινες συνειδήσεις, που αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό θέμα ζωής με ελαφρότητα σκέψης, ανεμελιά και επιπολαιότητα. Και ελπίζει, με τον τρόπο αυτόν, να περιοριστεί, έστω και στο ελάχιστο, η τρομακτική αυτή γενοκτονία της εποχής μας. Γιατί, δυστυχώς, ο Μινώταυρος που τρώγει τα παιδιά μας συνεχίζει και στις μέρες μας να ζει και ο Καιάδας και σε αυτόν τον 21ο αιώνα να βασιλεύει!

Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά τολμηρό που χρησιμοποιεί τόσο σκληρή γλώσσα, όσο σκληρό και αποτρόπαιο είναι και το έγκλημα της άμβλωσης που διαπραγματεύεται, σε μια κοινωνία απάνθρωπη, που στον βωμό του συμφέροντος και της ανεύθυνης απόλαυσης δέχεται να θυσιάζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, απαιτώντας, μάλιστα, το «δικαίωμά» της αυτό να το έχει και να το ασκεί ελεύθερα και όλως ανενόχλητα. Αυτή, όμως, η ίδια κοινωνία καταδικάζει (και πολύ καλά το κάνει) σε βαρύτατες ποινές αυτούς που κακοποιούν ένα ζώο, την ίδια στιγμή που επιτρέπει- τι αντιφατικό, οξύμωρο και αντικρουόμενο σχήμα, αλήθεια- την κακοποίηση και δολοφονία αγέννητων ανθρώπων βρεφικής ηλικίας!

Και το βιβλίο συνεχίζει με ενδιαφέρουσες μαρτυρίες γυναικών και ειδικών ψυχολόγων και νευρολόγων ιατρών για τα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά από μια επέμβαση άμβλωσης. Ενδιαφέρον, επίσης, και το κεφάλαιο που ασχολείται με περιπτώσεις γνωστών μορφών της κοινωνίας μας που γλύτωσαν, ως εκ θαύματος, ως ανεπιθύμητα παιδιά, από άμβλωση και σήμερα διαπρέπουν και προσφέρουν τα μέγιστα στην κοινωνία, όπως η διάσημη βυζαντινολόγος- ιστορικός Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Γαλλίας και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος, εκπληκτική προσωπικότητα, με το γνωστό πολύπλευρο και πολυθαύμαστο έργο του για τον πονεμένο άνθρωπο και την Εκκλησία.

Και ο συγγραφέας προχωρεί σε μια λεπτομερειακή αναφορά στη γνωστή ταινία «Σιωπηλή Κραυγή» (μέσα δεκαετίας του 1980), του Αμερικανού γυναικολόγου ιατρού Dr Bernard Nathanson, που μέσα σε δύο χρόνια είχε καταφέρει να κάνει 60.000 εκτρώσεις (!) και στο τέλος, βαθιά προβληματισμένος για την ορθότητα των ενεργειών του, με την ταινία του αυτήν κατέγραψε και παρέδωσε προς δειγματισμό τη φρικιαστική στιγμή μιας έκτρωσης και των έντρομων και απέλπιδων αντιδράσεων του εμβρύου, προκειμένου να αποφύγει τον επερχόμενο και διαισθανόμενο από το ίδιο θάνατο.

Το βιβλίο συνεχίζει με την ελεγκτική ομιλία της Gianna Jessen, της μόνης ανά τον κόσμο ανθρώπινης ύπαρξης που κατάφερε κυριολεκτικά να γλυτώσει από πραγματοποιηθείσα επέμβαση έκτρωσης, και τώρα γυρίζει παντού ανά τον κόσμο και διακηρύσσει και ελέγχει την ανθρώπινη υποκρισία και σκληρότητα του «πολιτισμένου», όπως θέλει να ονομάζεται, κόσμου. Και ο συγγραφέας προχωρεί και ολοκληρώνει τη συγγραφή του με μια περιληπτική απόδοση του βιβλίου του Γερμανού χειρουργού Hans Killian (1957), που γνώρισε αλλεπάλληλες εκδόσεις και στην ελληνική γλώσσα (1η έκδοση 1960) και αφορά στη θυσιαστική πορεία μιας μητέρας καρκινοπαθούς μέχρι- εν γνώσει των εξαιρετικών κινδύνων που η ζωή της διέτρεχε- να φέρει μέσα από μύριες ταλαιπωρίες επανειλημμένων σοβαρών χειρουργείων και ακτινοβολιών στο φως της ζωής υγιέστατο το κυοφορούμενο παιδί της, με βαρύτατο τίμημα τον θάνατο της ίδιας της μητέρας. Να σημειωθεί ότι αυτή η τελευταία συγκλονιστική ιστορία έγινε η αφορμή στον εκλεκτό φίλο Ιεράρχη της έκδοσης του παρουσιαζόμενου με το σημείωμά μας αυτό βιβλίου.     

Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό φίλο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, για το πολυτίμητο τούτο πόνημά του, με το οποίο επιχειρεί να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες, νέα κορίτσια, αλλά και άνδρες που θα το διαβάσουν, ώστε να νιώσουν τον ερχομό στη ζωή μιας νέας ανθρώπινης ύπαρξης ως γεγονός χαράς και θείας ευλογίας και όχι ως μιαν πράξη αποτροπιασμού και αποστροφής που θα πρέπει, για τούτο, να επιχειρείται η διακοπή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: