ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ * * * ΤΟ «ΑΡΚΑΔΙ» * * * Επετειακό Λεύκωμα- Ημερολόγιο 2019 * * * Ε ρ ω τ ό κ ρ ι τ ο ς



  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
             ΤΟ «ΑΡΚΑΔΙ»

Επετειακό Λεύκωμα- Ημερολόγιο 2019

Ε ρ ω τ ό κ ρ ι τ ο ς

                                    
    ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
                            http://historicalcrete.ims.forth.gr


Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2019, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως “Έτος Ερωτόκριτου”, πράγμα που θα συντελέσει, ασφαλώς, στην προετοιμασία και παρουσίαση- κατά το ερχόμενο, κυρίως, καλοκαίρι- ποικίλων δραστηριοτήτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, τόσο στην ίδια την Κρήτη, όσο και στην Αττική, εκ μέρους των απόδημων Κρητικών.  Με τις εκδηλώσεις αυτές θα φανεί, προφανώς, πόσο πλούσιος είναι ο Κρητικός πολιτισμός, ενώ και θα αναδειχθεί και προβληθεί το συγκεκριμένο έργο του Βιτζέντζου Κορνάρου, ως έργο που δεν ανήκει μόνο στην Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Με όλα αυτά, ο κρητικός πολιτισμός και το διαχρονικό αυτό κείμενο, του χρυσού αιώνα της Κρήτης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Μια σελίδα του καλαίσθητου Επετειακού Ημερολογίου, με εικόνες Κονταροχτυπήματος και Έρωτα, βασικών θεμάτων του Ερωτόκριτου

      
Στα πλαίσια της ανακήρυξης αυτής εντάσσεται και η ωραία και όλως άξια επαίνου πρωτοβουλία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής το «Αρκάδι» να αφιερώσει το φετινό Ημερολόγιό του στο έμμετρο αυτό «ερωτικό μυθιστόρημα» (Αλεξίου), στον Ερωτόκριτο, ενός από τα πιο σημαντικά και αυθεντικά έργα της φυλής μας, που αναγνωρίζεται, σήμερα, διεθνώς και κυκλοφορεί σε αναρίθμητες εκδόσεις. «Όμηρο της δημώδους ποιήσεως» χαρακτήρισε τον «Ερωτόκριτο» ο Αδαμάντιος Κοραής και «Όμηρο της Ρωμιοσύνης» τον αποκάλεσε ο Μαλακάσης, που αντλεί την υπόθεσή του από τη γνήσια ελληνική ψυχή, τη θρεμμένη με την άδολη λαϊκή του νησιού παράδοση, μια παράδοση απόλυτα ελληνική, γνήσια βυζαντινή (Ε. Κριαράς). Ο Λίνος Πολίτης θεωρεί, περαιτέρω, ότι η υπόθεση του «Ερωτόκριτου» καθίσταται εξαιρετικά γοητευτική ως δημιούργημα ενός λαμπρού αφηγητή και τεχνίτη του λόγου. Γιατί ο ποιητής του «Ερωτόκριτου» ξέρει πώς να αφηγηθεί και, όταν χρειάζεται, ξέρει και πώς να ξεδιπλώσει τη δύναμη του πάθους, ενώ και ο χαρακτήρας του είναι να μιλά, όπως λέγει ο Ποιητής, «με γνώση και με τρόπο» (Σεφέρης). Ο Σεφέρης, περαιτέρω, έγραψε για τη γλώσσα του έργου ότι πρόκειται για την τελειότερα οργανωμένη που άκουσε ποτέ ο μεσαιωνικός και νεότερος ελληνισμός. Και μετά από όλα αυτά, «Αρετής έπαινον»- με τη γνωστή φράση του Μεγάλου Βασιλείου στον λόγο του «Προς του Νέους»-  χαρακτηρίζει τον «Ερωτόκριτο» και ο ημέτερος Γεώργιος Ν. Χατζιδάκις, ενώ και ο πολύς Κων. Παπαρρηγόπουλος θα προχωρήσει δρυμύτερος και θα ψέξει την παρούσα γενεά που προτιμά τα νεότερα (συχνά φτηνά) μυθιστορήματα και όχι «ως οι πατέρες και αι μητέραι ημών» έργα υψηλά και περιφανή ως ο «Ερωτόκριτος».

Το λεύκωμα προλογίζει με τρόπο εξαιρετικό ο υπερδραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», κ. Γεώργιος Βλατάκης, ο οποίος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε δύο, κυρίως, πρόσωπα, που συνέβαλαν και συντέλεσαν στην αρτιότατη και μοναδική αισθητικά εμφάνιση του παρουσιαζόμενου επετειακού λευκώματος: στον κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, αφενός, Ομότιμο Καθηγητή της Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, που ανελλιπώς συμπαρίσταται στις δραστηριότητες του Συλλόγου, όπως και αυτήν τη φορά με άρθρο του εμπεριστατωμένο, που αναφέρεται στην «Κρητική Διάλεκτο και τη μαγεία του Ερωτόκριτου», και στον κ. Γεώργιο Κόρδη, αφετέρου, επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταξιωμένο ζωγράφο και αγιογράφο, που κατάφερε με τρόπο μοναδικό να ζωντανέψει εικαστικά, με μια εκτενέστατη σειρά 43 πινάκων του (!) την υπόθεση του όλου ποιητικού έργου, απ’ αρχής μέχρι τέλους. Πέραν των παραπάνω, το επετειακό λεύκωμα συμπληρώνεται αρμονικά και με δύο ακόμα ακροτελεύτια κεφάλαια, που το πρώτο αναφέρεται στο «Τι είπαν οι διάφοροι λόγιοι για τον Ερωτόκριτο» και το δεύτερο σε μιαν άκρως πετυχημένη επιλογή χαρακτηριστικών αποσπασμάτων, που χαρίζουν στον Αναγνώστη μια θαυμάσια, έστω και συνοπτική, με το συγκεκριμένο έργο γνωριμία.
Η συνάντηση Ερωτόκριτου και Αρετής στο δώμα.
      
Ο Επίλογος- λόγω και της γλωσσικής- λογετεχνικής σχέσης του θέματος- θα επιστέψει το παρουσιαζόμενο επετειακό Λεύκωμα με μιαν, ακόμα, επίκαιρη υπενθύμιση προς πάντα αρμόδιο- και κυρίως, βέβαια, το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης- σχετικά με την εισηγητική πρόταση του Συλλόγου για την ανάγκη εισαγωγής και διδασκαλίας της Κρητικής Διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Δ. Σ. έχει, ήδη, κοινοποιήσει την πρότασή του αυτήν στην Πρυτανεία και σε Καθηγητές του Πανεπιστημίου, υποδεικνύοντας, μάλιστα, και σχετικά προς τούτο βιβλία, ενώ, θα πρόσθετα, ότι και το σήμερα παρουσιαζόμενο, και όχι μόνον, ποιητικό έργο συνηγορεί εξαίρετα προς την κατεύθυνση αυτήν. Παράκληση θερμή του Διοικητικού Συμβουλίου αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, πριν, ακόμα, μαζί με τον χαμό, κάθε μέρα, και ενός παππού και μιας γιαγιάς, χαθεί, μαζί τους- όπως συμβαίνει συχνά με τις γλώσσες και τις διαλέκτους- παντοτινά  και η Κρητική μας Διάλεκτος.
Το Επετειακό ημερολόγιο, να σημειωθεί ότι είναι μια ακόμα προσφορά του Ιδρύματος του Ρεθεμνιώτη Επιχειρηματία κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη.                
Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω συντελεστές τού εν λόγω ημερολογιακού Λευκώματος για τον «Ερωτόκριτο», και σύνολο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», με τον δραστήριο και δημιουργικά ανήσυχο Πρόεδρό του, κ. Γεώργιο Βλατάκη, καταφέρνουν πάντα με τις ωραίες δημιουργίες τους να μεταγγίζουν από τον ζήλο και τον προσωπικό ενθουσιασμό τους πνοή, οράματα και πλούσιες καταθέσεις ψυχής σε όλους τους Ρεθεμνιώτες τής Αττικής, αλλά και του γενέθλιου τόπου, που με τόση αφοσίωση και ευσυνειδησία από το κλεινόν άστυ υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: