Τέσσερα Ημερολόγια τού 2016


Τέσσερα Ημερολόγια τού 2016


(Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου - Ι. Μητροπόλεως Αργολίδος, ενορίας Σπηλίου Ρεθύμνου και Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι» )


               ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

         www.ret-anadromes.blogspot.com



Από τα πολλά ημερολόγια των οποίων, με την ανατολή τού Νέου Έτους 2016, γίναμε αποδέκτες, με το σημείωμά μας αυτό επιθυμούμε να  εστιάσουμε- σεβόμενοι και τον χώρο τής εφημερίδας που μας φιλοξενεί- σε τέσσερα μόνο. και είναι, ίσως, η ποιότητά τους ή, κυρίως, η κεντρική θεματολογία τους, αυτό που μας συγκίνησε περισσότερο και μας ώθησε να εκφραστούμε πάνω σ’ αυτά. Ο λόγος για τρία εκκλησιαστικά ημερολόγια, που αφορούν τα δύο σε Μητροπόλεις- στην Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και στην Ι. Μητρόπολη Αργολίδος - και το ένα σε ενορία, στην ενορία Σπηλίου Ρεθύμνου, ενώ το τέταρτο αφορά σε Πολιτιστικό Σύλλογο, στον ιστορικό Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής το «Αρκάδι».

                          *                  *                    *

Το πρώτο ημερολόγιο, αυτό τής Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, εκδίδεται, ως γνωστόν, ανά έτος με την πρόνοια τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και την επιμέλεια τού παν. Αρχιμ. Ρωμανού Αναστασιάδη και του κ. Εμμανουήλ Γοργοράπτη, θεολόγου, και τα έσοδά του, όπως σημειώνεται, διατίθενται υπέρ τού κοινωνικού και πνευματικού έργου τής Μητροπόλεώς μας.
Το εν λόγω ημερολόγιο αφιερώνεται στο μέγα γεγονός που η πόλη μας εορτάζει κατά το παρόν έτος, στην 150η Επέτειο από την Αρκαδική Εθελοθυσία (1866- 2016). Όπως σημειώνει στο Προλόγισμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος «Το έτος αυτό για τη Μητρόπολή μας και τον Τόπο μας είναι έτος εποφειλομένης τιμής και μνήμης στο μεγάλο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία μας, το γεγονός τού ολοκαυτώματος τής Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Εκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το έτος 1866, κατά το οποίο η Ι. Μονή Αρκαδίου έγινε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας…. Στη μεγάλη αυτήν επέτειο αφιερώνομε το εφετινό Ημερολόγιό μας, όπως αφιερώνομε και όλο το έτος, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα αυτές που θα γίνουν την 8η Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Αρκαδίου με την υψηλή παρουσία τού Προέδρου τής Ελληνικής δημοκρατίας».
Πέραν της συνήθους ύλης, στις πρώτες σελίδες (1- 63) του ημερολογίου, παρατίθεται σχετικό προς το μοναστήρι θρύλος υλικό, όπως τρεις ιστορικές ομιλίες εξαιρετικού ενδιαφέροντος που εκφωνήθηκαν στο Αρκάδι, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (2013), τον Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριο (8/11/1966), κατά τον εορτασμό τής Εκατονταετηρίδος τού Ολοκαυτώματος και Αποσπάσματα από Ομιλία το Παντελή Πρεβελάκη, στο Ωδείο τής πόλης μας, στα πλαίσια τού ίδιου εορτασμού (1966).   

                                      *         *          *

Το δεύτερο ημερολόγιο μάς προσφέρθηκε ως ευλογία αγάπης για το Νέο Έτος από τον εκλεκτό φίλο, Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο (Αντωνόπουλο), τον Μητροπολίτη- ή, μάλλον, τον ηγούμενο, τότε, της Ι. Μονής Σαγματά, Βοιωτίας- που έκανε γνωστό, με δεκάδα όλη βιβλίων του, ανά το πανελλήνιο, τον άγιο Λουκά τον ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλως.
Το ημερολόγιο 2016 τής Ι. Μητροπόλεως Αργολίδος αφιερώνεται στα Βυζαντινά Εκκλησιαστικά Μνημεία τής Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, ενώ διάσπαρτα, μέσα σε αυτό, παραθέτονται και πατερικά, κυρίως, κείμενα ορθοδόξου πνευματικής οικοδομής. Όπως σημειώνει στον Πρόλογό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, με βεβαιότητα μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Χριστιανισμός στην Αργολίδα επικράτησε από πολύ ενωρίς, με το κήρυγμα, κιόλας, του πρωτοκορυφαίου των Αποστόλων Παύλου στη γειτονική Κόρινθο, δηλαδή από το 50- 60 μ.Χ., ενώ από τις αρχές του 5ου αι. μαρτυρούνται και έχουν, μάλιστα, αποκαλυφθεί θαυμάσια δείγματα παλαιοχριστιανικών βασιλικών, όπως η περίφημη βασιλική τής Επιδαύρου (5ου αι.), η αρχαιότερη τού ελληνικού χώρου. Σε αυτά τα χριστιανικά μνημεία που κατάφεραν να σταθούν όρθια επί αιώνες, αντιμετωπίζοντας τις καιρικές συνθήκες, τις καταστροφές των κατακτητών, αλλά και την αμάθεια των σύγχρονων… «ανακαινιστών», οι οποίοι δεν ένιωσαν τα λόγια τού Φώτη Κόντογλου πως «αυτά τα έργα δεν ξαναγίνονται και είναι στολίδια τού τόπου μας», αφιερώνεται το φετινό ημερολόγιο τής Μητροπόλεως Αργολίδος.
«Σκοπός μας είναι, σημειώνει, περαιτέρω, ο Σεβασμιώτατος, αφενός μεν να γνωρίσουμε τις ανεκτίμητες αυτές πνευματικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες, τις οποίες οι πρόγονοί μας προστάτεψαν διά μέσου των αιώνων και αφετέρου να σταθούμε με σεβασμό και αγάπη μπροστά τους και να ανοίξουμε τα αυτιά τής ψυχής μας, για να ακούσουμε τη φωνή τους που ως σήμερα υψώνουν, ώστε ο καθένας μας από το μετερίζι του να συμβάλει στη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξή τους, για να τα έχουν κληρονομιά και οι επερχόμενες γενεές».        
                    
                              *             *            *

Το τρίτο ημερολόγιο αφορά σε μιαν εκδοτική πρωτοβουλία τού αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβύτερου τού Οικουμενικού Θρόνου π. Ευαγγέλου Κοπανάκη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου τής Ι. Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και προϊσταμένου τού ιερού Μητροπολιτικού Ναού τού αγίου Παύλου, Σπηλίου, στου οποίου ενοριακού ναού την ιστορία είχε αφιερωθεί το περσινό ημερολόγιο.
Το Ημερολόγιο τού 2016 ο π. Ευάγγελος το αφιερώνει στον προκάτοχο τού σημερινού Μητροπολίτη κ. Ειρηναίου, μακαριστό Μητροπολίτη Ισίδωρο, έξοχο εκκλησιαστικό άνδρα, στον οποίο, εν πολλοίς, οφείλεται η ύπαρξη, σήμερα, ως τοπικής Εκκλησίας, της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον χαιρετισμό του, με τον οποίο και ευλογεί την εν λόγω εκδοτική προσπάθεια, ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.
Την προσωπικότητα τού άνδρα παρουσιάζουν αφενός, εν συντόμω, ο κ. Νικόλαος Γ. Ξεξάκης, ομότιμος καθηγητής τής Θεολογικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφετέρου ο π. Ευάγγελος Κοπανάκης αναλυτικά, αποκαλύπτοντας το πλήρες διαμέτρημα του χαρακτήρα του και παρουσιάζοντας εκτενώς το μέγα και πολυσχιδές έργο του. την ανέγερση τού επιβλητικού επισκοπικού μεγάρου και του νέου Μητροπολιτικού Ναού τού αγίου Παύλου, του Γηροκομείου στην Ι. Μ. Πρέβελη (1959-64), του ταχύρρυθμου φροντιστηρίου Βυζαντινής Μουσικής (επίσης στην Ι. Μ. Πρέβελη), της Αγροτικής Μεταβατικής Οικοκυρικής Σχολής (1962- 1976), που, κατά τη διάρκεια τής λειτουργίας της, φιλοξένησε δεκάδες μαθητριών, του Οικοτροφείου Θηλέων και των αντίστοιχων συσσιτίων για τους μαθητές τού Γυμνασίου μέχρι το έτος 1966 και, επίσης, τής ουσιαστικής του συμβολής στην ίδρυση τού Γυμνασίου Σπηλίου (1963), αλλά και στη στελέχωση των ενοριών τής Μητροπόλεώς του με ικανούς και επίλεκτους κληρικούς.

                                   *              *               *

Και πώς θα μπορούσε, βέβαια, και το τέταρτο από τα παρουσιαζόμενα με το σημείωμά μας αυτό Ημερολόγια, αυτό τού ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι», να μην ήταν, ειδικά φέτος, όπως και τής Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αφιερωμένο στο συνονόματό του ιστορικό Μοναστήρι τού Αρκαδιού και στα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του (1866- 2016). Στην πραγματικότητα η έκδοση αυτή αφορά σε ένα μοναδικό Επετειακό Λεύκωμα [Αθήνα 2016, σχ. 8ο (24 Χ 17), σελ. 104], που εκδόθηκε με την επιμέλεια τού ακάματου φίλου Προέδρου τού Συλλόγου, δικηγόρου κ. Γεωργίου Ν. Βλατάκη.
Μετά τον χαιρετισμό τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, με τον οποίο από καρδιάς συγχαίρει και επαινεί τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη τού Συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων τής Αττικής για την ωραία αυτήν επετειακή έκδοσή τους και για τις λοιπές δραστηριότητες που ετοιμάζουν για το έτος 2016, ακολουθεί το Προλογικό Σημείωμα τού Προέδρου κ. Βλατάκη.
Όπως σημειώνει ο κ. Βλατάκης, το επετειακό αυτό λεύκωμα είναι μια πρωτότυπη ιδέα Τιμής και Μνήμης στους ήρωες τού Αρκαδιού. Αναφέρεται, στη συνέχεια, με συγκίνηση στην πρωτότυπη τού Συλλόγου ιδέα να ζητήσει- και να γίνει το αίτημά του αποδεκτό- από δώδεκα γνωστούς των γραμμάτων, της πολιτικής και των τεχνών Ρεθεμνιώτες να φωτογραφηθούν με την αυθεντική κρητική φορεσιά και να διακοσμήσουν, αντίστοιχα, τους δώδεκα μήνες τού ενιαυτού.
Κατά τα λοιπά, σε αυτό το ημερολόγιο –λεύκωμα εμπεριέχονται εξαιρετικά σπουδαία κεφάλαια, εν πολλοίς άγνωστα, της ιστορίας τού Αρκαδιού και των ηγουμένων τής Μονής από κτίσεώς της μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, βήμα προς βήμα, ακολουθεί το Χρονολόγιο τής Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης (1866- 69) μέχρι και το Ολοκαύτωμα, αλλά και όλων των Κρητικών Επαναστάσεων από το 1821 και μετά, που δίνουν μιαν ολοκληρωμένη ιστορική εικόνα όλων όσων διαδραματίστηκαν πριν και μετά τη μεγάλη Αρκαδική εποποιία, που ξεκόλλησε το σταματημένο για αιώνες και σκουριασμένο ρολόι τής ιστορίας.  Όλα αυτά συνοδεύονται από ποιήματα, θαυμάσιες φωτογραφίες τής Ι. Μονής και τού Μουσείου αυτής, καθώς και από κάποιες φανταστικές τής Μονής απεικονίσεις και γκραβούρες.

Συγχαίρουμε και θερμά ευχαριστούμε τους παραπάνω εκκλησιαστικούς, και όχι μόνο, φορείς, που καταφέρνουν πάντα με τις ωραίες δημιουργίες τους να μεταγγίζουν από τον ζήλο και τον προσωπικό ενθουσιασμό τους πνοή, οράματα και πλούσιες καταθέσεις ψυχής στον γενέθλιο τόπο που με τόση αφοσίωση και ευσυνειδησία όλοι τους υπηρετούν.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: