ΚΩΣΤΗ Γ. ΚΑΛΛΕΡΓΗ (Κ.Ι.Γ.Κ) * * * 7 Κρητικά Παραμύθια * 30 χρόνια μετά… * του Γεωργίου Καλλέργη του μαντολινά και παραμυθά της Λούτρας

 

ΚΩΣΤΗ Γ. ΚΑΛΛΕΡΓΗ (Κ.Ι.Γ.Κ)

 

7 Κρητικά Παραμύθια

30 χρόνια μετά…

του Γεωργίου Καλλέργη

του μαντολινά και παραμυθά της Λούτρας

[Έκδοτικές Επιχειρήσεις Καλαϊτζάκη Α.Ε., Ρέθυμνο 2019 , σχ. 8ο (23Χ16), σσ. 192]

 

   ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

              www.ret-anadromes.blogspot.com

        Τον συμπολίτη δικηγόρο Κωστή Γ. Καλλέργη (Κ.Ι.Γ.Κ) μέχρι σήμερα τον γνωρίζουμε ως έναν δόκιμο ρεθεμνιώτη ποιητή και μαντιναδολόγο που καταφέρνει να βρίσκεται σε μόνιμα θετική και ουσιώδη με το αναγνωστικό του κοινό επικοινωνία. Αυτό το πράγμα τον κάνει να νιώθει μέσα του ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση από το γεγονός ότι ο κόσμος εισπράττει και κυριολεκτικά ρουφά τις σκέψεις του και τους διαλογισμούς του, παρακολουθώντας τον επί χρόνια εκφραζόμενο μέσα από τον τοπικό μας Τύπο και, συχνά, μάλιστα, και στον όλως ευαίσθητο χώρο τής έμμετρης σάτιρας λογής- λογής προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων τής πνευματικής, κοινωνικής και πολιτικής μας κονίστρας.

       Στο παρελθόν είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και άλλα δύο έργα του: το «Ανθάκανθα» και «Μαντινάδες και τραγούδια τής Κρήτης». Σήμερα ο φίλος Κωστής επανέρχεται στη δημοσιότητα με ένα νέο βιβλίο του, στο οποίο παρουσιάζει «7 Κρητικά Παραμύθια», του πατέρα του Γεωργίου Καλλέργη, του Μαντολινά και Παραμυθά της Λούτρας, γραμμένα τριάντα χρόνια μετά, σε μιαν όμορφη, ρέουσα, κρητική διάλεκτο, που επιμελείται και παρουσιάζει ο ίδιος σε μια πολύ προσεγμένη αισθητικά έκδοση, γεμάτη φως και εικόνα, που φέρει τη σφραγίδα της Μαρίας Θανοπούλου.

Μετά από ένα περιεκτικό βιογραφικό σημείωμα για τον Παραμυθά πατέρα του, ακολουθεί, στο παρουσιαζόμενο βιβλίο, σύντομος Πρόλογος από τη Μαρία Θανοπούλου στα επτά αυτά πανέμορφα κρητικά παραμύθια, που, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ιδιαίτερο προνόμιό τους έχουν να μπορούν να πλάθουν τη ζωή όμορφη, έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι.

Είναι γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν από τους πρωταγωνιστές ενός παραμυθιού. Όπως συμβαίνει με μια διδακτική θεατρική παράσταση ή ένα καλό βιβλίο, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με ένα καλό κλασικό παραμύθι, στο οποίο ο καλός, συνήθως, υπερισχύει και ο κακός (που συμβολίζουν, συνήθως, γίγαντες, δράκοι και μάγισσες) χάνει, οπότε, μέσω της ταύτισης με τον ήρωα, το παιδί παίρνει το ηθικό του δίδαγμα.


      Και προς ενίσχυση των ανωτέρω δεν μπορώ, στο σημείο αυτό, να μην αναφέρω την ιστορία  που διάβασα, κάποτε, μιας νεαρής μητέρας, η οποία, λέγει, ρώτησε τον μεγάλο νομπελίστα φυσικό Αϊνστάιν, τον θεμελιωτή της θεωρίας της σχετικότητας, τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδάκι της  για το σχολείο και τη ζωή, ώστε να εξελιχθεί η ευφυία του.

Ήρεμος και χαμογελαστός ο σπουδαίος επιστήμονας τής απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια»! «Καλά τα παραμύθια, αλλά και τι άλλο;», ρώτησε με απορία  η νέα μητέρα. «Πολλά παραμύθια!!», απάντησε με επιμονή εκείνος. Η μητέρα, ωστόσο,  ρώτησε και για τρίτη φορά, με δυσπιστία: «Καλά, εντάξει, παραμύθια αλλά και τι άλλο;» και ο Αϊνστάιν της απάντησε πως «δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια»!!

Το Εισαγωγικό Σημείωμα του Επιμελητή, στη συνέχεια του παρουσιαζόμενου βιβλίου, αποτελεί μιαν, ακόμα, όμορφη, γεμάτη νοσταλγία, αναφορά στα παλιά εκείνα παιδικά του χρόνια που θριάμβευε το παραμύθι στα καφενεία, στις βεγγέρες και στις συντροφιές στις γειτονιές των χωριών τα βράδια, σε μιαν εποχή που ήταν άγνωστο και αυτό, ακόμα, το όνομα τής τηλεόρασης. Η παράθεση, τέλος, ενός πλουσιότατου κρητικού λεξιλογίου καθίσταται κλειδί πολύτιμο στα χέρια του νεότερου και όχι μόνον αναγνώστη και αποδεικνύει με βεβαιότητα τον υψηλό βαθμό γνώσης από τον μαντιναδολόγο Επιμελητή τής έκδοσης, Κωστή Καλλέργη, της Κρητικής μας ντοπιολαλιάς.

Για άλλη μια φορά, συγχαίρουμε και θερμά ευχαριστούμε τον φίλο Κωστή Γ. Καλλέργη (Κ.Ι.Γ.Κ) και γι’ αυτήν την πολύτιμη και γενναιόδωρη προσφορά του προς τη γενέθλια γη και για την απόφασή του να διασώσει τον σπουδαίο αυτόν λαϊκό θησαυρό από τα χειρόγραφα του πατέρα του, που με το βιβλίο του αυτό σήμερα αναδεικνύει και μας παραδίδει. Κάθε προσπάθεια διάσωσης και διαφύλαξης τής ελληνικής μας παράδοσης και ταυτότητας είναι επαινετή και άξια θερμών συγχαρητηρίων και ευχαριστιών. Σήμερα που οι πηγές αυτές έχουν εκλείψει σε έναν σημαντικό βαθμό, κάθε τέτοια καταγραφή αποτελεί, οπωσδήποτε, γεγονός εξαιρετικής σημασίας, μεγίστη συνεισφορά και ουσιαστική συμβολή στην επιστήμη τής Λαογραφίας και, κατ’ επέκτασιν, και στον τόπο όπου καταγράφεται και εμπλουτίζεται λαογραφικά.

Επαινετή, όμως, και άξια αναφοράς, στο σημείο αυτό, είναι και η απόφαση του συγγραφέα να προσφέρει όλα τα έσοδα της έκδοσης στα παιδικά συσσίτια της ενορίας της Κυρίας των Αγγέλων της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: