Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 * * * Μέσα από τα τραγούδια

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Μέσα από τα τραγούδια

 

(Χορωδίες των Σχολικών Μονάδων 2ου, 7ου, 13ου, 14ου και Άδελε

της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου)

 

 ΚΩΣΤΗΣ  ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

                     www.ret-anadromes.blogspot.com

 

 Ήταν μια, πραγματικά, πρωτόγνωρη, πανηγυρική και όλως ενθουσιώδης κατάθεση δυνάμεων και ικανοτήτων τού μαθητικού δυναμικού της πόλης μας, σε μια πρωτότυπη μουσική σύμπραξη και συνεργασία Χορωδιών και Μαθητών Σχολικών Μονάδων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ν. Ρεθύμνης, κάτω από τη συνοδεία της δεκαμελούς Ορχήστρας της Α/θμιας  Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης.

Ο λόγος για την επετειακή συναυλία για την 25η Μαρτίου, που δόθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων «Παντελής Πρεβελάκης» Ρεθύμνου, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, υπό τον τίτλο: «Η Ελληνική Επανάστασή του 1821 μέσα από τα τραγούδια». Εμπνευστής, εισηγητής και διδάσκαλός της ο Αντώνης Μαυράκης, ο γνωστός Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής και Καθηγητής Μουσικής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, με τη στήριξη του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάμπρου Καρβούνη και των συνεργαζόμενων Καθηγητών μουσικής των συγκεκριμένων Σχολικών Μονάδων, υπό τη στήριξη της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Και για την ιστορία, θεωρούμε χρέος μας να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στην εν λόγω λαμπρά επετειακή εκδήλωση. Πρόκειται για τα σχολεία 2ο, 7ο, 13ο, 14ο και Άδελε.  

     Το πρόγραμμα, σχετικό με την Επανάσταση του 1821, πέτυχε, μέσα από το τραγούδι, να καταδείξει τα ηρωικά κατορθώματα των ημερών εκείνων και την αδιάσπαστη δύναμη της ελληνικής λαϊκής ψυχής, που με ηρωισμούς, θυσίες και ολοκαυτώματα κατάφερε να κερδίσει την ύπαρξή της και την πολιτική και πνευματική της ελευθερία. Φορτισμένο με έντονα και δυνατά συναισθήματα, έκανε τις νότες να ξεπεράσουν τις φυλακές τού πενταγράμμου και να αναπνεύσουν μέσα από τα αγνά χείλη των μικρών μαθητών τον άνεμο της εθνικής ελευθερίας και λεβεντιάς, προσφέροντάς τους- καθώς και στο πολυπληθές μουσικόφιλο κοινό- την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ιστορική αλήθεια και να συνειδητοποιήσουν ότι μαζί με τη δύναμη της ορμής οι μεγάλοι στόχοι και τα ωραία έργα μόνο με συντονισμένη προσπάθεια τού συνόλου μπορούν να πραγματοποιηθούν. Σημαντική, στο σημείο αυτό, η απαγγελία κειμένων από την κ. Δώρα Δελή, του 2ου Δ. Σ. Ρεθύμνου.

     Από τα τραγούδια που ακούστηκαν ξεχωρίσαμε τον «Θούριο του Ρήγα» (του Χρήστου Λεοντή), τη «Σημαία», τραγούδι πολύ γνωστό από τα παλιά εγχειρίδια του Δημοτικού (σε στίχους Στ. Σπεράντσα και Ιωάννου Πολέμη), το παραδοσιακό ο «Χορός του Ζαλόγγου», το πάσι γνωστό για τον επαναστατικό ενθουσιασμό του εμβατήριο «Όλη η δόξα όλη η χάρη», το έντεχνο του Μάνου Λοΐζου «Δέκα παλικάρια» και, ακροτελεύτια, το κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω» και τον «Εθνικό Ύμνο».

 Η ερμηνεία των μικρών Μαθητών υπήρξε άψογη και υποδειγματική σε όλη την έκταση της συναυλίας και φανέρωνε σαφή αντίληψη του χαρακτήρα των συγκεκριμένων θεμάτων, της μορφολογίας και των ειδικών ιδιομορφιών της μουσικής που κάθε φορά καλούνταν να αποδώσουν. Χωρίς την άσκοπη προσφυγή σε μια στείρα επίδειξη ή σε άλλους εκφραστικούς τρόπους και μανιερισμούς, οι μαθητές ερμήνευσαν τα σχετικά κομμάτια του ρεπερτορίου τους χωρίς επιτηδεύσεις, διατηρώντας σε όλη τη διάρκεια της ερμηνευτικής διαδικασίας την απαιτούμενη ισορροπία, φυσικότητα και πραότητα. Από την πρώτη, κιόλας, στιγμή οι βασικές ποιότητες της μουσικής έγιναν φανερές και τα κομμάτια αποδόθηκαν- από Χορωδίες και Ορχήστρα- με απόλυτη ακρίβεια, σαφή άρθρωση και μουσικότητα και εντυπωσιακή καθαρότητα στη διαστρωμάτωση των ηχοχρωμάτων. Παιδιά και μουσικοί συνεργάστηκαν με απρόσμενα θετικό τρόπο μεταξύ τους και απόλυτα συντονισμένοι στο πρόσταγμα του αρχιμουσικού, συμβάλλοντας σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η θυελλώδης ανταπόκριση του κοινού ήταν απόλυτα αναμενόμενη. Αξίζουν, όθεν, τα θερμά συγχαρητήριά μας σε όλους τους συντελεστές της προχθεσινής μεγαλειώδους συναυλίας. στους Διευθυντές των σχολείων, στον Αρχιμουσικό και στους μουσικούς της Ορχήστρας, στους γονείς και, βέβαια, στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων, που κυριολεκτικά συνάρπασαν με την τεχνική τους ακρίβεια περί την ερμηνεία, αλλά και την επιστημοσύνη που επέδειξαν περί την απόδοση του συγκεκριμένου είδους πατριωτικής μουσικής, πράγμα που διασφάλισε την ποιότητα και πιστότητα του αποτελέσματος. 

Τους ανήκει ένα μεγάλο Μπράβο!










ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ * * * ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΝΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

 


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ

 

ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΝΤΟΚΤΟΝΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

[Εκδόσεις «Γρηγόρη», Αθήνα 2024, σχ. 8ο (21 Χ 14), σσ. 118]

 

 

                ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

                       www.ret-anadromes.blogspot.com

 

Ο κ. Εμμανουήλ Κ. Δουνδουλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής τής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, όπου διδάσκει τα μαθήματα της Αγιολογίας και Υμνολογίας. Είναι συγγραφέας 63 βιβλίων θεολογικού, διεθνολογικού και Λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, καρπός όλα των πλούσιων και πολύχρονων επιστημονικών σπουδών του σε Πανεπιστήμια και Ακαδημίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, τόσο στην ορθόδοξη όσο και στην Προτεσταντική και Ρωμαιοκαθολική θεολογία, την ελληνική Παλαιογραφία, την Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική.

Με το παρόν σημείωμά μας, παρουσιάζουμε το τελευταίο πόνημα του κ. Δουνδουλάκη, με τον τίτλο: «Δράκος και δρακοντοκτονία στους βίους των Αγίων», που αφορά σε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μελέτη, που προτείνει έναν διαφορετικό- διακειμενικό τρόπο ανάγνωσης των συναξαριακών κειμένων, σε σχέση με τους όρους «δράκος» και «δρακοντοκτονία».

Ο δράκος, μεγάλος όφις ή κροκόδειλος, καιροφυλακτεί, συνήθως, στο υγρό στοιχείο (πηγές), σε χαλάσματα ή περάσματα και εμποδίζει την άντληση του νερού ή το δηλητηριάζει, επιβουλευόμενος, συχνά, αδιακρίτως, τη ζωή ανθρώπων ή ζώων που προσεγγίζουν τον τόπο. Είναι συνώνυμο του κακού, του διαβόλου και η δρακοντοκτονία, στις περιπτώσεις αυτές, εντάσσεται στην κοινωνική προσφορά και σωτηρία της κοινότητας από τις βλάβες του θηρίου,  συμβολίζοντας τη νίκη του καλού, έναντι του κακού.

Ο δράκος, ειδικότερα, στους βίους των Αγίων, όπως και στην πατερική και εκκλησιαστική γραμματεία, αφορά τόσο στον αισθητό δράκοντα, όσο και στον νοητό (συνώνυμο του κακού και του διαβόλου) και η δρακοντοκτονία συντελείται πάντα με τη δύναμη της προσευχής, όπως, επίσης, και με το σχήμα του σταυρού. Ο Άγιος δεν εχθρεύεται τον δράκοντα, καθώς στην πορεία της αγιότητας κυριαρχεί η συμφιλίωση μεταξύ Αγίου και της άγριας φύσης. Έτσι, το εμπροϋπόθετο της δρακοντοκτονίας, σύμφωνα με τους βίους των Αγίων, κινείται στις ακόλουθες τέσσερις κατευθύνσεις: στην αναπομπή δοξολογίας προς τον Θεό, στην κοινωνική προσφορά, στη σωτηρία της κοινότητας από τις βλάβες του θηρίου και στην προβολή της παρρησίας του Αγίου προς τον Κτίστη.

Στα Λειτουργικά, περαιτέρω, βιβλία της Εκκλησίας και στην Υμνογραφία η αναφορά σε δράκους στη συντριπτική της πλειοψηφία αφορά στον νοητό δράκοντα (τον δαίμονα), τον οποίο κατατροπώνει ο Χριστός και ακολούθως οι Άγιοι με το μαρτύριό τους. Μάλιστα, ο Χριστός θεωρείται ο πρώτος δρακοντοκτόνος του νοητού δράκοντος, του διαβόλου, και η δρακοντοκτονία, στην περίπτωση αυτή, συντελείται: α) με την ενανθρώπηση, β) με τη βάπτιση και γ) με τη σταυρική του Κυρίου θυσία.   

Συχνά η δρακοντοκτονία στους ορθοδόξους Αγίους θεωρείται ότι είναι θέμα που αφορά μόνο στους στρατιωτικούς Αγίους (π.χ. Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, Θεόδωρο Τήρωνος κ.λπ.). Αντίθετα, ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι στη χορεία των δρακοντοκτόνων αγίων συναριθμούνται και άλλοι Άγιοι, Ιεράρχες, Όσιοι και Οσίες, όπως, επίσης, και ομολογητές.

Σκοπός τού εν λόγω βιβλίου είναι να προσεγγίσει τα συναξαριακά κείμενα και να διερευνήσει το πραγματικό ή μη υπόβαθρο της παρουσίας δρακόντων στους βίους των Αγίων και την ευστάθεια ή μη του περιστατικού της δρακοντοκτονίας, ενώ άποψη του συγγραφέα είναι ότι κάθε μονομερής θεώρηση ως προς το ζήτημα του δράκοντος, αλλά και της δρακοντοκτονίας στους βίους των Αγίων κρίνεται επισφαλής, όπως συμβαίνει και με το ζήτημα του θαύματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιστορικά πραγματικές όλες οι αναφορές σε δράκοντες και δρακοντοκτονίες στους βίους των Αγίων, ούτε όμως πρέπει και να τις διαγράφουμε, συλλήβδην, ως μη πραγματικές.

Ως προς τη μεθοδολογία του παρουσιαζομένου βιβλίου, αυτή αφορά στη διακειμενική θεώρηση του περιεχομένου των σχετικών κειμένων, χωρίς να εστιάζει σε φιλολογικές αρχές της σύνταξής τους, υιοθετώντας έναν συνδυασμό μεθόδων, όπως την ιστορικο-γραμματική- που διασφαλίζει την εγκυρότητα της κειμενικής παράδοσης- και τη θεολογική ερμηνευτική. Τέλος, όπου κρίνεται απαραίτητο αξιοποιείται και η αλληγορική, ενώ σε ένα  σημαντικό μέρος του βιβλίου αξιοποιείται και η περιπτωσιολογική μελέτη.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε δύο μέρη, με κεφάλαια και υποενότητες. Στο Α΄ Μέρος προσεγγίζεται το ζήτημα του δράκοντος και της δρακοντοκτονίας στα Υπομνήματα της Θείας Οικονομίας (δηλαδή στην Αγία Γραφή, στην απόκρυφη γραμματεία, στους Πατέρες και Εκκλησιαστικούς Συγγραφείς). Το Β΄ Μέρος ασχολείται με τους δράκους στους δρακοντοκτόνους Αγίους, όπου εξετάζονται τα χαρακτηριστικά τους, οι τόποι και οι δράσεις του δράκου, όπως και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι Άγιοι για να τους σκοτώσουν.

Όσον αφορά στο θέμα της δρακοντοκτονίας, οι όροι που απαντιούνται συνήθως είναι οι ακολουθοι: Δρακοντοκτονία,  Δρακοντολέτης, Δρακοντοπνίχτης, Δρακοντοφόνος, Δρακοφόνος, εκ των οποίων στο παρουσιαζόμενο βιβλίο αξιοποιούνται ο «δρακοντοκτόνος» και «δρακοντοκτονία», καθώς δηλώνει το εμπρόθετο της πράξης.

Το βιβλίο - που αποτελεί περικαλλέστατη και εξαιρετικά προσεγμένη στις λεπτομέρειές της έκδοση- ολοκληρώνεται με τα Συμπεράσματα, Περίληψη στα Αγγλικά, την πλουσιότατη ελληνική και ξένη Βιβλιογραφία, όπως επίσης και κάποια επιλεγμένα Αγιολογικά κείμενα μελέτης στο Επίμετρο.

Ο κ. Εμμανουήλ Κ. Δουνδουλάκης είναι άξιος τού «δικαίου επαίνου» ότι: «ὂντως καλόν ἒργον εἰργάσατο, ἐπειδάν καί ἐτελείωσεν αὐτό». Ευχή μας να έχει υγεία και δύναμη, για να συνεχίζει επί μακρόν τη γόνιμη, εργώδη και δημιουργική δραστηριότητά του στον χώρο της θεολογικής επιστήμης, όπου τόσο μεγάλη είναι η μέχρι σήμερα συμβολή του με το περισπούδαστο και κεφαλαιώδους σημασίας συγγραφικό του έργο.