Συναυλία Μουσικής Δωματίου * * * ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ** * Σε χριστουγεννιάτικες μελωδίες



Συναυλία Μουσικής Δωματίου

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΩΝ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε χριστουγεννιάτικες μελωδίες

 

        ΚΩΣΤΗΣ  ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

                  www.ret-anadromes.blogspot.com

  

       Το Ρέθυμνο, ασφαλώς, και θα πρέπει να σεμνύνεται και να νιώθει ιδιαίτερα περήφανο για τoυς μουσικούς του αλλά και για τη Δημοτική Φιλαρμονική του που μόνιμα- τώρα κι έναν αιώνα- τους κυοφορεί. Ένα κορυφαίο για την πόλη μας μουσικό καθίδρυμα, δεμένο στενά με την ιστορία αυτού του τόπου, απαρτιζόμενο από Ρεθεμνιώτες μουσικούς, τους δασκάλους και τους μαθητές τους, που κοσμεί τον τόπο και δίδει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τα όνειρά τους στον ευγενή χώρο της Μουσικής. Έτσι, η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά στη μουσική Παιδεία και τον πολιτισμό της πόλης μας, της πόλης των Τεχνών και των Γραμμάτων, για να γνωρίσει καινούριες περιόδους μουσικής αυτάρκειας και ιστορικής πολιτισμικής συνέχειας. Και όταν, τώρα, η παιδεία αυτή τολμά να εμφανίζεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα τού εν λόγω μουσικού καθιδρύματος- όπως εδώ των κλαρινέτων- και, μάλιστα, με καθοριστική ποιότητα ερμηνειών, το πράγμα καθίσταται ακόμα πιο ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο.

Ο λόγος για το «Σύνολο Κλαρινέτων» της Δημοτικής Φιλαρμονικής, που αποτελεί μια προσπάθεια εννιά χρόνων, με δεκάδες δημοσίων, μέχρι σήμερα, εμφανίσεων, τόσο από αίθουσες, όσο και από τους δρόμους και τις πλατείες αυτής της πόλης. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ίδιων των μαθητών της τάξης Κλαρινέτου και με την ενθάρρυνσή τους, φυσικά, από τον δάσκαλό τους, στο συγκεκριμένο μουσικό όργανο, Βαγγέλη Παπαδάκη, με σκοπό- όπως οι ίδιοι το δηλώνουν- την ανάπτυξη της μουσικής μεταξύ τους επικοινωνίας, της διερεύνησης νέων καλλιτεχνικών προγραμμάτων και πειραματισμών γύρω από τη μουσική. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει όλα, μπορώ να πω, τα είδη ποιοτικής μουσικής και κατ’ εξοχήν μουσικής μπαρόκ και κλασικής, αλλά και μουσικής από ταινίες που ξεχώρισαν, τζάζ και βέβαια και από τον χώρο του έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου. Και η επιλογή των κομματιών, να σημειωθεί, γίνεται από τους ίδιους τους μαθητές, όπως, συχνότατα, και αυτές οι ενορχηστρώσεις.

Και μετά από όλα αυτά τα εισαγωγικά ερχόμαστε στην τελευταία, τη χριστουγεννιάτικη συναυλία του συνόλου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στο κατανυκτικό και έντονα ατμοσφαιρικό περιβάλλον της Καθολικής, του αγίου Αντωνίου της Παδούης, εκκλησίας με τη θαυμάσια χριστουγεννιάτικη, περί τον Εσταυρωμένο, διακόσμηση, που εντύπωνε και βεβαίωνε στον νου και τη φαντασία των ακροατών τη δύναμη των εκτελούμενων από το μουσικό σύνολο επίκαιρων κομματιών.   

Η ποιότητα των ερμηνειών καθορίστηκε από την έμφυτη μουσικότητα των ερμηνευτών, δασκάλου και μαθητών, που έδωσαν ένα αποτέλεσμα τελειότητας, τόσο στο κρίσιμο για τα πνευστά μουσικά όργανα θέμα της αναπνοής, όσο και στον σαφή σχηματισμό των μουσικών φράσεων της μελωδικής γραμμής, που, καθώς αρθρώνονταν με εντυπωσιακή ενάργεια και καθαρότητα  προσέδιναν στην όλη παρτιτούρα μιαν εικόνα υπερδεξιοτεχνικής λαμπερότητας.

Έτσι, οι εννέα εκτελεστές του Μουσικού Συνόλου απέδωσαν με άνεση τη δεξιοτεχνική γραφή της παρτιτούρας, με σαφή αίσθηση του ύφους, σε ό,τι αφορά στον σχηματισμό των φράσεων. νότες σβέλτες, κοφτές, αέρινες, που με αυξομειούμενη δυναμική και ταχύτητα χάρισαν πλαστικότητα και χαρακτήρα μοναδικό στις μουσικές ερμηνείες, που και λόγω των ημερών που διάγουμε άνοιξαν τους κρουνούς της καρδιάς και της αγάπης όλων όσων παρακολούθησαν τη συναυλία. Όλοι τους κυριολεκτικά συνεπήραν το ακροατήριό τους μέσα από έναν ήχο παλλόμενο και την επιμελώς επιλεγμένη διαστρωμάτωση των προτεινόμενων ηχοχρωμάτων και την ιδιάζουσας «ευγένειας» φωνή του κλαρινέτου. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Μαργαρίτα Άντη, Γιώργο Αγριμάκη, Αλέξανδρο Σαμωνάκη, Τόνια Τσικινά, Αγάπη Τζανιδάκη, Ελευθερία Παπαδάκη, Ουρανία Κεραμιανάκη και στο Μπάσσο Κλαρινέτο, τον δάσκαλό τους Βαγγέλη Παπαδάκη.

       Στο Α΄ Μέρος, με τη συμμετοχή και των νεότερων μελών του Συνόλου, ακούστηκαν οι γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, που γλυκαίνουν την εορταστική διάθεση του ανθρώπου [Άγια Νύχτα, Έλατο, Μικρός Τυμπανιστής, Carol of the Bells και Christmas Medley (ένα ποτ πουρί από γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες), ενώ στο Β΄ Μέρος, που εκτελέστηκε από τους πιο προχωρημένους μαθητές, ακούστηκαν γνωστές σουίτες του κλασικού και όχι μόνο ρεπερτορίου (Romanian Christmas Suite, του Ioan Dobrinescu, Suite from Rolar Express του Alan Silvestri και η περίφημη σουίτα Ο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι).

        Σε κάθε περίπτωση η βραδιά κύλησε όμορφη, απολαυστική, ανάλαφρη, γεμάτη χάρη και κομψότητα και συνέβαλε αποφασιστικά στην ποιότητα και την προβολή τής ηχητικής εικόνας. Οι ερμηνευτές αποδείχτηκαν άριστα εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη κουλτούρα. Γι’ αυτό και ερμήνευσαν την προταθείσα μουσική με μοναδική τέχνη που συνάρπασε το κοινό και διασφάλισε την ποιότητα του αποτελέσματος, για το οποίο τους απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια!



Οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες του Ρεθύμνου Συναξαριακά και βιογραφικά στοιχεία αυτών. Έλεγχος «ημαρτημένων» * * *υπό Θεοδώρου Πελαντάκη

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

Οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες του Ρεθύμνου Συναξαριακά και βιογραφικά στοιχεία αυτών. Έλεγχος «ημαρτημένων»

 

         Θεόδωρος Πελαντάκης

Φιλόλογος, Πρώην Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης

 

                              Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την τελείωση των Τεσσάρων Νεομαρτύρων από τις Μέλαμπες έγιναν πολλές εκδηλώσεις αξιοσημείωτες και εκδόσεις αξιοπρόσεκτες. Στην πρώτη σειρά των εκδόσεων κατατάσσεται η έκδοση του 278 σελίδων βιβλίου του φίλου Κωστή Η. Παπαδάκη με τον παραπάνω τίτλο από τις εκδόσεις «Γραφοτεχνική».

       Πολλά χρόνια απασχόλησαν τον συγγραφέα τα προβλήματα από τις εκδόσεις προηγούμενων δεκαετιών για τους Ρεθεμνιώτες Νεομάρτυρες. Έτσι κατέφυγε σε συναξαριακά στοιχεία για να αναζητήσει την αλήθεια και σε βιογραφικά στοιχεία της προφορικής και έντυπης παράδοσης για τους Τέσσερις Αγίους.

       Το αποτέλεσμα είναι ένας πολυτελής τόμος, στον οποίο υπάρχουν πλήρη βιογραφικά στοιχεία, ελεγμένα, και οι εικόνες που έχουν ζωγραφηθεί από την πρώτη, του 1836, μέχρι σήμερα, καθώς και οι ναοί στους οποίους λειτουργούνται. Η καλαίσθητη εμφάνιση του τόμου, με το εντυπωσιακά φροντισμένο εξώφυλλο σε σκούρο βυσσινί χρώμα, τεχνηέντως αποκαλύπτει, με απόκρυψη, την πρώτη εικόνα των Αγίων και του ναού Αυτών στην καρδιά του Ρεθύμνου.

       Μετά το ευλογητικό προλόγισμα του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου ακολουθεί ο πρόλογος του συγγραφέα, πολύ κατατοπιστικός, η εισαγωγή που αναφέρεται στους Νεομάρτυρες της Ορθόδοξης  Εκκλησίας και ακολουθεί σε δεκαπέντε κεφάλαια η πολύτιμη ύλη του βιβλίου. Καταγωγή, κρυπτοχριστιανική ζωή, συμμετοχή στην επανάσταση, η τελείωση των Τεσσάρων Νεομαρτύρων και αγιοποίηση αυτών. Παράλληλα διορθώνει ανακρίβειες παλαιότερων δημοσιευμάτων. Το 16ο κεφάλαιο περιέχει την Ακολουθία και τον Παρακλητικό Κανόνα των Τεσσάρων Νεομαρτύρων.

 Στον πολυγραφότατο συγγραφέα, φίλο και συνάδελφο Κωστή, απομένει ο της Δικαιοσύνης έπαινος για το 16ο βιβλίο του,  που αναφέρεται στους Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, εξαιρετικό σε ποιοτικό περιεχόμενο και αισθητική εμφάνιση. Είναι βέβαιο ότι το βιβλίο θα διαβαστεί πολύ και θα αποτελέσει πηγή έρευνας στο μέλλον.

       Εύχομαι να έχει υγεία και δύναμη να συνεχίσει το συγγραφικό έργο του, που τιμά τον ίδιο και την πολυπληθή οικογένειά του.