Στις άγιες Πέντε Παρθένες Αργυρουπόλεως Ρεθύμνης το φετινό Ημερολόγιο της Ι.Μητροπόλεώς μας


Στις άγιες Πέντε Παρθένες Αργυρουπόλεως Ρεθύμνης
το φετινό Ημερολόγιο της Ι.Μητροπόλεώς μας


ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ


 Και το φετινό Ημερολόγιο, έτους 2020, της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια, εκδόθηκε με την πρόνοια τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και την επιμέλεια τού παν. Αρχιμ. Ρωμανού Αναστασιάδη, καθώς και του κ. Εμμανουήλ Γοργοράπτη, θεολόγου, ενώ τα έσοδά του, όπως σημειώνεται, θα διατεθούν υπέρ τού κοινωνικού και πνευματικού τής Ι. Μητροπόλεώς μας έργου.
    Στο εν λόγω ημερολόγιο, πέραν της συνήθους ύλης, στις πρώτες σελίδες αυτού (21-102), καταχωρείται- σύμφωνα με ωραία και πάγια της Ι. Μητροπόλεώς μας τακτική, που αποβλέπει στην ανάδειξη και προβολή των τοπικών της Αγίων- πλούσια και εμπεριστατωμένη βιογραφία των αγίων Πέντε Παρθένων Αργυρουπόλεως Ρεθύμνης, τοπικών τής Μητροπόλεώς μας Αγίων, από την περίοδο της Αραβοκρατίας, στις οποίες και αφιερώνεται το φετινό ημερολόγιο. Συγγραφέας τής εν λόγω βιογραφίας ο γνωστός θεολόγος Καθηγητής της πόλεώς μας κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης.
  Η καταγραφή τού βίου των Αγίων αυτών από τον κ. Ρηγινιώτη είναι, θα μπορούσα να πω, υποδειγματική. Για μια γενική της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων ενημέρωση γύρω από τον οσιακό τους βίο, κατάφερε ο συγγραφέας να συγκεντρώσει και καταγράψει όσα στοιχεία υπάρχουν, τόσον από γραπτές πηγές όσο και από την παράδοση της τοπικής μας κοινωνίας για τις εν λόγω προσφιλείς Αγίες, κατά την πανήγυρη των οποίων παρατηρείται ένα θαυμάσιο έθιμο των κτηνοτρόφων της περιοχής, που οδηγούν τα κοπάδια τους στον ναό, όπου ευλογούνται από τους ιερείς και, αφού αρμέξουν τα πρόβατά τους, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, προσφέρουν το γάλα στους προσκυνητές (κάτι ανάλογο με αυτό που παρατηρείται και στη γειτονική της Αργυρουπόλεως Ασή Γωνιά).  
 Ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, στο Προλόγισμά του, τα στοιχεία αυτά του φετινού ημερολογίου να γίνουν αφορμή και να συντελέσουν ώστε να έλθουν στο φως και άλλα περαιτέρω στοιχεία, που θα δώσουν τη δυνατότητα, μελλοντικά, στην έκδοση ενός βιβλίου, σχετικού με τις αγίες αυτές του ανατολικού διαμερίσματος του νομού μας, προς ευλογία και παραδειγματισμό των πιστών από το ανδρείο φρόνημά τους και την αγάπη τους στον Χριστό και από την υπομονή και την αγιότητά τους.  
  Όλως συνοπτικά- από την εν λόγω βιογραφική μελέτη του ημερολογίου- πληροφορούμε τον αναγνώστη μας γύρω από το προσκύνημα αυτό των αγίων Πέντε Παρθένων, σε έναν από τους σημαντικούς ιερούς της Μητροπόλεώς μας χώρους, που φέρει και συνδέεται με ιστορία αιώνων, καταγεγραμμένη από δυτικοευρωπαίους περιηγητές ήδη από τον 15ο αιώνα. Ολόκληρος ο χώρος βρίσκεται επί του ελληνορωμαϊκού νεκροταφείου της αρχαίας πόλεως Λάππας, ο οποίος έχει ανασκαφεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με ιδιαιτέρως σημαντικά ευρήματα. Και ο ίδιος ο τάφος των πέντε οσίων, καθώς και τα πέντε λαξευτά δωμάτια, όπου η παράδοση τοποθετεί την ασκητική ζωή και δράση αυτών, είναι τάφοι της ελληνορωμαϊκής περιόδου, που, προφανώς, χρησιμοποιήθηκαν από τις αγίες μερικούς αιώνες αργότερα.
Σημαντικές- στη μελέτη του κ. Ρηγινιώτη- οι υπάρχουσες παλαιές μαρτυρίες για τις Οσίες από σπουδαίους δυτικοευρωπαίους περιηγητές (Μπουολντεμόντι, Μπαρότσι, Μπαζιλικάτα, Πασλεϋ, Γκερόλα και Δέφνερ), καθώς και πάντα τα σχετικά με το μαρτύριο αυτών στοιχεία. Ερευνώνται, επίσης, οι υπάρχοντες ναοί των Αγίων, οι ακολουθίες τους και η πλουσιότατη εικονογραφία τους, την οποία ο συγγραφέας μελετά εξαντλητικά, καθώς και τα ανακύψαντα θέματα γύρω από την ταύτιση (προς τις όσιες Πέντε Κανονικές Παρθένες τις εκ της Περσίας) και την αμφισβήτηση της ιστορικότητάς τους, που, επίσης, μελετώνται εξαντλητικά και δίδονται, τελικά, βέβαιες και σύμφωνες προς την ιστορία και την παράδοση του τόπου και των Αργυρουπολιθιανών απαντήσεις.
Να σημειωθεί ότι η εργασία αυτή του κ. Ρηγινιώτη αφιερώνεται στη μνήμη του μακαριστού ιερέα της ενορίας Αργυρουπόλεως π. Χρήστου Τζαγκαραλεξάκη και όλων των παλαιών Αργυρουπολιτών, τιμώντας τους, με τον τρόπο αυτόν, για τη διάσωση πολύτιμων και σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών περί την τιμή και μνήμη των Αγίων.
  Η λοιπή, συνήθης του Ημερολογίου ύλη, προσφέρει στον αναγνώστη πολύτιμα, περαιτέρω, εκκλησιολογικά, αγιολογικά, θρησκευτικά και ενοριακά στοιχεία, καθώς και πληροφορίες γύρω από την πλουσιότατη της Ι. Μητροπόλεώς μας διοικητική, πνευματική και φιλανθρωπική διακονία, που κάτω από το συνεχές και αδιάπτωτο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευγενίου ενδιαφέρον, σφύζει από ζωή και κινητικότητα. Ο λόγος για έναν πολύχωρο, για μια μοναδική κυψέλη δημιουργικότητας στη Μητρόπολή μας, όπου φιλοξενούνται συνέδρια, εκθέσεις και ομιλίες, σχολές εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, αγιογραφίας, θεατρικής τέχνης και βυζαντινής μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: