ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ Από: τον ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟ και τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ
Από:
τον ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟ και
τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


  ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
    www.ret-anadromes.blogspot.com
         
         Η μουσική εκδήλωση του Σαββάτου 21/12/2019, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, υπήρξε καρπός εύχυμος τής αποτελεσματικής συνεργασίας δύο σπουδαίων μουσικών σχημάτων. της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Μουσικού Καρπού, γνωστών και των δύο από τις επανειλημμένες επιτυχείς μουσικές εμφανίσεις τους στο μουσικό στερέωμα τής πόλης μας.
  Ο Μουσικός Καρπός, ειδικότερα, με Πρόεδρό του τον γνωστό αρχιμουσικό, τρομπετίστα και Καθηγητή Μουσικής της Πρωτ.  Εκπαίδευσης Αντώνη Μαυράκη, είναι ένας δημιουργικός πυρήνας πολιτιστικής δράσης και εξέλιξης στην πόλη μας, που στοχεύει στη μουσική και πνευματική ανάπτυξη των νέων και στη δημιουργία, σε τοπικό επίπεδο, ενός ζωτικής σημασίας πνεύμονα τέχνης και πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις του είναι πάντοτε υψηλών προδιαγραφών, που με πάθος αγκαλιάζουν οτιδήποτε αφορά στην εξέλιξη τής Μουσικής και Πολιτιστικής παιδείας και ανάπτυξης των πολιτών και μαθητών τής πόλης μας.
    Η Δημοτική Φιλαρμονική, πάλι, είναι το κορυφαίο ιστορικό μουσικό σύνολο της πόλης μας, ενός και πλέον αιώνα ζωής, απαρτιζόμενο από Ρεθεμνιώτες μουσικούς- τους δασκάλους και τους μαθητές τους- που κοσμεί τον τόπο και δίδει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τα όνειρά τους στον χώρο τής Τέχνης και της Μουσικής. Η Δημοτική μας Φιλαρμονική, δεμένη γερά με την Ιστορία αυτού του τόπου, έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά στη μουσική Παιδεία τής πόλης μας, της πόλης των Τεχνών και των Γραμμάτων και να γνωρίσει καινούριες περιόδους μουσικής αυτάρκειας και ιστορικής συνέχειας.
   Γιατί πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι η ορχήστρα αυτή δεν είναι κάτι το ριζικά νέο, αλλά η ευτυχής απόληξη μιας ιδιαίτερα ευγενικής και επίπονης προσπάθειας πολλών δεκαετηρίδων- διαφόρων φιλόμουσων Ρεθεμνιωτών, που με τη φλόγα και το πάθος τους για τη μουσική Παιδεία αυτού του τόπου έδωσαν τη σημερινή μουσική πραγματικότητα, που το Ρέθυμνο την έχει ανάγκη και πρέπει πάση θυσία να τη συνεχίσει. Να τη συνεχίσει στη μνήμη των μελών τού περίφημου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, και του εκ των μελών του Μανόλη Γοβατζιδάκη, λαμπρού φιλόμουσου Ρεθυμνιώτη, που με ενέργειές του, στα 1901, συγκροτήθηκε η πρώτη Φιλαρμονική του Ρεθύμνου.

   Από αυτά, λοιπόν, τα δύο σπουδαία μουσικά σύνολα του τόπου μας αναβίωσε φέτος η μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από δεκάδες παιδικές- νεανικές φωνές της Χορωδίας του Μουσικού Καρπού, που τραγούδησαν μια σειρά γνωστά χορωδιακά τραγούδια των ημερών. Και είναι γεγονός ότι η φετινή Χριστουγεννιάτικη συναυλία, πλαισιωμένη από την Ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής μας, σε συνδυασμό με τις παιδικές φωνές του Μουσικού Καρπού, πλημμύρισε τις καρδιές όλων μας με εικόνες, ήχους και συναισθήματα.
  Στο Πρώτο Μέρος την Ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής διεύθυνε ο αρχιμουσικός Στέλιος Αποστολάκης, σε ένα πρόγραμμα απαιτητικής μουσικής εκτέλεσης, στο οποίο οι μουσικοί ανταποκρίθηκαν με εξαιρετικήν, ομολογουμένως, ακρίβεια, ενώ στο Δεύτερο Μέρος η Παιδική και Νεανική Χορωδία του Μουσικού Καρπού ερμήνευσε δημοφιλή τραγούδια των ημερών υπό την μπαγκέτα του, επίσης, Αρχιμουσικού της Δ.Φ.Ρ. και Προέδρου του Μουσικού Καρπού, κ. Αντώνη Μαυράκη.      
  Οι μουσικοί και οι μικροί χορωδοί χάρη στους άξιους αρχιμουσικούς τους κατάφεραν να αρθρώσουν τη μουσική με ευκρίνεια, να φωτίσουν κάθε της λεπτομέρεια και να προσδώσουν στη μελωδική γραμμή χαρακτηριστική πλαστικότητα. Αποτέλεσμα η επιτυχής και ανεμπόδιστη ροή τής μουσικής προς το μουσικόφιλο κοινό, που συμμετείχε και αυτό ενεργά στα εκτελούμενα και ανταποκρινόταν με επιτυχία στις ποικίλες εναλλαγές της διάθεσης σύμφωνα, πάντοτε, με τη μουσική.
  Και είναι γεγονός ότι όλοι οι μουσικοί των παραπάνω μουσικών συνόλων, στην εν λόγω συναυλία, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μιαν από τις πιο κορυφαίες στιγμές της συνεργασίας τους, όπου η απόλυτη σύμπνοιά τους σε κάθε λεπτομέρεια τής παρτιτούρας, αλλά και η αποτελεσματική άνεσή τους στις μεμονομένες συνεισφορές, έδωσε, ομολογουμένως, τα πιο λαμπερά χρωματικά μοτίβα και αποτελέσματα. Οι αναγνώσεις τους ήταν, πάντοτε, συνεπείς, ακριβείς και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, παρότι- όπως τόνισε στο κοινό ο διευθυντής του Μουσικού Καρπού κ. Αντώνης Μαυράκης το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα μόνο τμήμα της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας, διότι, για λόγους ασφαλείας και έλλειψης υποδομών, δεν κατέστη εφικτή η συμμετοχή και των 120 μαθητών της.
  Μεταξύ των έργων του προγράμματος ξεχωρίσαμε δύο, το:
Η Παρθένος Σήμερον, Ποίημα Ρωμανού του Μελωδού, το γνωστότατο Κοντάκιο των Χριστουγέννων, σε Διασκευή του Αλέκου Κάτσιου, για την ιδιαίτερη συγκίνηση που προκάλεσε στο κοινό η θρησκευτική ευλάβεια με την οποία τα παιδιά το ερμήνευσαν και το
Feliz Navidad–Καλές σας Γιορτές, του Jose Feliciano σε Διασκευή του Αντώνη Μαυράκη. 
 Όμως, είναι γεγονός ότι εκτός αυτών των δύο, όλα, γενικά, τα κομμάτια που ερμηνεύθηκαν την όμορφη αυτή βραδιά αποδόθηκαν, ακόμα και στις απαιτητικότερες σελίδες της παρτιτούρας, με τελειότητα που εκπλήσσει. Θεωρούμε ότι η ποιότητα των ερμηνειών καθορίστηκε από την έμφυτη επάρκεια και μουσικότητα των νεαρών ερμηνευτών, τόσο στο κρίσιμο θέμα της αναπνοής, όσο και στον σαφή σχηματισμό των μουσικών φράσεων της παρτιτούρας, που, καθώς αρθρώθηκαν με εντυπωσιακή ενάργεια και καθαρότητα προσέδωσαν στην όλη παρτιτούρα μιαν εικόνα υπερδεξιοτεχνικής λαμπερότητας, παρά, θεωρώ, το γεγονός ότι οι ταχύτητες ήταν ελάχιστες και οι ήχοι, γενικά, χαμηλοί, που, πιότερο, φαίνεται να επιζητούσαν να εξασφαλίσουν στο ακροατήριό τους την ήρεμη διάθεση μιας όμορφης και ειρηνικής χριστουγεννιάτικης βραδιάς. Οι εύστοχα, πάντως, επιλεγμένες ταχύτητες αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην απόδοση των ευαίσθητων ηχοσκιάσεων σε μια σπάνια ηχοχρωματική ποικιλία, σύμφωνη, πάντα, προς το κλίμα  και τη διάθεση των ημερών.
 Τη λαμπερότητα της βραδιάς συμπλήρωσαν, για την ιστορία, και τα εξής γνωστά χριστουγεννιάτικα κομμάτια:
      Adeste Fideles - Ελάτε Πιστοί J. Reading Διασκευή: Bill Moffit–Αλέκος Κάτσιος    
 Deck The Halls  - Γιορτινά Τραγούδια    Διασκευή:    
 Hark the Herald Angel - Οι Ποιμένες Γονατίζουν Felix Mendelssohn   Διασκευή: Bill Moffit–Αλέκος Κάτσιος        
 Frosty the Snowman Διασκευή: Bill Moffit–Αντώνης Μαυράκης
 O! Tannenbaum–Ω! Έλατο Διασκευή: Bill Moffit–Αλέκος Κάτσιος    
Joy to the World–Δόξα εν Υψίστοις, Διασκευή: Bill Moffit–Αλέκος   Κάτσιος.
  Το  τέλος της συναυλίας ήρθε να μας «απογειώσει» όλους με  την πιο γνωστή χριστουγεννιάτικη μελωδία, τα «Κάλαντα των Χριστουγέννων», όπου και εκεί διακρίθηκε το επίπεδο της Ορχήστρας και της Χορωδίας, σε μια δύσκολη διασκευή του Αλέκου Κάτσιου. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα το κοινό ένωσε τη φωνή του με τη χορωδία και τραγούδησαν από κοινού με τα μουσικά σύνολα το τελευταίο αυτό κομμάτι της συναυλίας.
  Θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προχτεσινής συναυλίας. Ήταν τόσο συμπαθητική η παρουσία τους και εκπληκτική η χάρη,  η αβρότητα, η ευαισθησία και ο λυρισμός κατά την άκρως ευσυνείδητη ερμηνεία τους, μέσω της οποίας  απελευθέρωσαν όλη την απλότητα των ψυχών τους και όλο το μεγαλείο της ποίησης με τα υψηλά νοήματα των Ημερών. Μας έδωσαν ένα αληθινό μάθημα σεβασμού της μουσικής και των εορταστικών Ημερών που διερχόμαστε. Τους ανήκει ένα μεγάλο «Μπράβο»!

     * Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες προέρχονται από τον φωτογραφικό φακό του Μανόλη  Δενδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: