Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ



Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ  ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, τον Σταυρό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου, απένειμε, διά χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης στον ελλογιμ. κ. Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, συνταξ. Φιλόλογο Καθηγητή, Θεολόγο, συγγραφέα, για την όλη- πέραν των Κρητολογικών- και προς τα Εκκλησιαστικά Γράμματα της Κρήτης προσφορά του.
Η τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα κατά τον λαμπρό πανηγυρικό εσπερινό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, στην ομώνυμη Ιερά Μονή, στη συνοικία Κουμπέ της πόλεως Ρεθύμνης, στις 5 Αυγούστου 2019, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.
Εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, ο κ. Παπαδάκης είπε τα εξής:

«Σεβασμιώτατε,
Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης για την τιμητική αυτήν διάκριση που μου επιδαψιλεύει απόψε δια των χειρών σας, με τη συνακόλουθη αναγνώριση του εν γένει επιστημονικού έργου μου περί τα Κρητολογικά και, ειδικότερα, και περί τα Γράμματα της Εκκλησίας της Κρήτης.
Όμως, θέλω να σας βεβαιώσω ότι η επί δεκαετίες ενασχόλησή μου με την προαγωγή και ανάδειξη των εν λόγω Γραμμάτων είναι κάτι το όλως αναγκαίο και αναπόφευκτο για μένα. Δεν θα μπορούσα, αλήθεια, να κάνω διαφορετικά από αυτό που κάνω όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα, εξάλλου, και με τον γνωστό λόγο του Αποστόλου Παύλου: «Εάν γάρ ευαγγελίζωμαι, ούκ έστι μοι καύχημα. ανάγκη γαρ μοι επίκειται. ουαί δε μοι έστιν εάν μη ευαγγελίζωμαι». Το ότι, δηλαδή, ευαγγελιζόταν ο απόστολος Παύλος δεν ήταν λόγος για να καυχηθεί, γιατί αλλοίμονο του και αν δεν ευαγγελιζόταν! Και ευαγγελισμός προς τον συνάνθρωπο οφείλει κάθε άνθρωπος να είναι η ζωή του, με όποιο τάλαντο, χάρισμα τού έχει δώσει ο Θεός, το οποίο οφείλει να αξιοποιεί προς ωφέλειαν του συνανθρώπου. Και τα χαρίσματα είναι πολλά, για να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως φαίνεται και από το γνωστό τροπάριο της Μεγάλης Εβδομάδος: «ο μεν σοφίαν κομιείτω δι’ έργων αγαθών, ο δε λειτουργίαν λαμπρότητος επιτελείτω (=να προσφέρει υπηρεσίες λαμπρές στο κοινωνικό σύνολο), κοινωνείτω δε του λόγου πιστός τω αμυήτω (= να διδάσκει ο πιστός τον αμύητο) και σκορπιζέτω τον πλούτον πένησιν άλλος» (=να σκορπάει άλλος τα πλούτη του στους φτωχούς).
Ιδού, λοιπόν, πόσες μορφές λαμβάνει ο ευαγγελισμός, η προσφορά του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Και η χαρά της καθημερινής προσφοράς διά της επιστήμης- ή όπως αλλιώς έχει δοθεί το δώρημα από τον Θεό- αποτελεί τη μεγαλύτερη λύτρωση και ικανοποίηση στη ζωή του ανθρώπου.
Σας ευχαριστώ».


Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου








Δεν υπάρχουν σχόλια: