Μουσικός Καρπός * * * 2ο Φεστιβάλ Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και Μουσικών Συνόλων


Μουσικός Καρπός

2ο Φεστιβάλ Φεστιβάλ
Φιλαρμονικών και Μουσικών Συνόλων


   ΚΩΣΤΗΣ  ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ


     Που αλλού, αν όχι στο Ρέθυμνο, την πόλη των Τεχνών και των Γραμμάτων, θα μπορούσε καλύτερα να στηθεί και να σταθεί ένα Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και Μουσικών Συνόλων; Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ με τα παραπάνω σχήματα, που άνοιξε τον κύκλο των εκδηλώσεών του στις 7 Σεπτεμβρίου και τις ολοκλήρωσε, με πολλήν ομολογουμένως επιτυχία,  την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018.

    Τέσσερις Φιλαρμονικές από Ελλάδα και Κύπρο και τρία Μουσικά Σύνολα, συναθροίστηκαν εδώ στο Ρέθυμνο, στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, για να μοιραστούν με τους Ρεθεμνιώτες τη μαγεία και τον πλούτο τής μουσικής. Ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας ο «Μουσικός Καρπός» και ο Πρόεδρος του Αντώνης Μαυράκης, που πιστεύοντας ότι η Μουσική Παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, δημιούργησαν, εδώ στο Ρέθυμνο, έναν πυρήνα πολιτισμού για όλους αυτούς που αγαπούν τη μουσική σαν τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

    Ο «Μουσικός Καρπός», μέσα από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του, έχει αποδείξει, περαιτέρω, ότι ξέρει να αναπτύσσει και εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και δημιουργικής προσέγγισης της μουσικής. Αυτό, ακριβώς, είναι που ώθησε τον παραπάνω μουσικό Οργανισμό να διοργανώσει στα πλαίσια του εν λόγω 2ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών- Μουσικών Συνόλων και έναν δεύτερο κύκλο σεμιναρίων που απευθύνεται σε μαθητές και σπουδαστές που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τις τεχνικές και τον τρόπο παιξίματος πνευστών μουσικών οργάνων από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καθηγητές: τον Δημήτρη Γιασεμίδη στο φλάουτο, τη Λιουδάκη Κατερίνα στο κλαρινέτο, τον Γιάννη Μυράλη στο σαξόφωνο, τον Vincenzo Camaglia στην τρομπέτα και τον Ιωάννη Ελεφάντη στο τρομπόνι και την τούμπα. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και του master class ήταν ο κ. Αντώνης Μαυράκης. Απ’ ότι δε πληροφορηθήκαμε η συμμετοχή των επιμορφουμένων ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 84 ηλεκτρονικές και 18 έγγραφες αιτήσεις. Σύνολο συμμετασχόντων: 102!

     Στο τριήμερο που διήρκεσε το Φεστιβάλ ακούστηκαν δεκάδες έργα από τις Φιλαρμονικές και τα Μουσικά Σύνολα που απαριθμήσαμε παραπάνω, ερμηνεύοντας πρωτότυπες μουσικές παραγωγές και διασκευές από ελληνική και ξένη μουσική, μέχρι ροκ και κλασική μουσική. Οι ερμηνείες τους υπήρξαν  πραγματικά άψογες, ακριβείς, γεμάτες συναίσθημα, ευαισθησία, φως και εντυπωσιακή δεξιοτεχνία. Κατάφεραν, πραγματικά, να φωτίσουν κάθε λεπτομέρεια των έργων που ερμήνευσαν μέσα από μια προσπάθεια απόλυτης πειθαρχίας, συντονισμού και συνύπαρξης οργάνων και εκτελεστών, παρουσιάζοντας όλοι τους μια καθόλα σωστή και άριστα επιμελημένη δουλειά.

    Χρέος μας, στο σημείο αυτό, να αναφερθούμε με δυο λόγια στις παραπάνω Φιλαρμονικές και στα Μουσικά Σύνολα που σήκωσαν στους ώμους τους το εν λόγω εορταστικό τριήμερο μουσικών εκδηλώσεων, καθώς και στο είδος της μουσικής που το κάθε μουσικό σχήμα ερμήνευσε, με τη σειρά που ακούστηκαν στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη της πόλεώς μας:
 1.    Η «Συμφωνική Ορχήστρα Νέων» (ΣΟΝ) του «Ωδείου των Χρωμάτων». Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και αποτελείται από 40- 45 σπουδαστές Μουσικής του «Ωδείου». Το ρεπερτόριό της κινείται ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη μουσική και έχει παρουσιάσει δεκάδες συναυλίες, με αποκορύφωμα αυτήν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2015. Την Παρασκευή 7/9, στην πόλη μας, ερμήνευσαν γνωστά έργα από τον διεθνή κινηματογράφο.



2.    Η «Στρατιωτική Μουσική της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού» (V Μεραρχίας Κρητών). Συγκροτήθηκε το 1901 ως «Μουσική Κρητικής Χωροφυλακής»,  με έδρα τα Χανιά και πρώτο Διοικητή τον Ιταλό Επιλοχία Γιώργο Τομαζόνι. Το 1920 μετονομάστηκε σε «Στρατιωτική Μουσική της V Μεραρχίας Κρητών». Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες της 5ης Μεραρχίας Κρητών: το 1901 στον Μακεδονικό Αγώνα, το 1920 στη Σμύρνη της Μ. Ασίας, καθώς και στον Πόλεμο του 1940. Κατά την Κατοχή διαλύθηκε και επανασυστάθηκε το 1945. Διοικητής της σήμερα είναι ο ταγματάρχης (ΜΣ) Νικόλαος Λαφάτας. Την Παρασκευή 7/9 ερμήνευσε γνωστά έντεχνα και Λαϊκά Ελληνικά τραγούδια.


3.    Η Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου. Αρχικά ήταν συνδεδεμένη με τους φιλοπρόοδους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου. Το 1932 η λειτουργία της εντάσσεται στον Δήμο Ηρακλείου, ενώ το 1940 διακόπτεται λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1948 η δημοτική αρχή αποφάσισε την αναδιοργάνωση της Φιλαρμονικής, την οποία ανέλαβε ο αρχιμουσικός Μηνάς Τζωρτζάκης. Ο Διευθυντής της Φιλαρμονικής Λεωνίδας Τζωρτζάκης ανέβασε πολύ ψηλά το επίπεδο της Φιλαρμονικής και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Στην πόλη μας, το Σάββατο 8/9, ερμήνευσε γνωστά τραγούδια της Δεκαετίας του 70 & 80.


4.        Η Συμφωνική Μπάντα του Δήμου Στροβόλου- Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Δημιουργήθηκε το 2007 και έχει περισσότερες από εκατό σαράντα εμφανίσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μαέστρος της είναι ο Δρ. Γιάννης Μυράλης. Στην πόλη μας, το Σάββατο, ερμήνευσε γνωστά κυπριακά τραγούδια και ένα μέρος από το Χαμόγελο της Τσοκόντα του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και γνωστά τραγούδια από γνωστά γκρουπ της Δεκαετίας του 70 & 80.



5.          Το group- orchestra «Ερωδία». Πρόκειται για ένα μουσικό σύνολο από τα Χανιά, που αποτελείται από 20 νέους (16- 28 ετών), με προσανατολισμό στη σύγχρονη μουσική συνδυάζοντας το ορχηστρικό ηχόχρωμα (βιολιών, τσέλων και ξύλινων πνευστών) με τα όργανα ενός γκρούπ (πλήκτρα, κιθάρα. Μπάσο, ντραμς). Στην πόλη μας ερμήνευσαν ορχηστρικά έργα σύγχρονων συνθετών, διασκευές σύγχρονων τραγουδιών και πρωτότυπες συνθέσεις από τον Σπύρο Βαϊγκούση.


6.      Το Wind & Percussion Youth Orchestra του Παγκρητίου Ωδείου δημιουργήθηκε το 2015. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει δεκάδες έργα κλασικής και ποικίλης μουσικής, τα οποία έχει παρουσιάσει σε μεμονωμένες συναυλίες, αλλά και σε φεστιβάλ στα οποία έχει συμμετάσχει. Οι εμφανίσεις του έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές τόσο για την άρτια τεχνική αλλά και τη στιλιστική προσέγγιση των έργων. Διευθυντής και ενορχηστρωτής του είναι ο καθηγητής Μπάμπης Παλιός. Την Κυριακή, στην πόλη μας, ερμήνευσαν γνωστά μουσικά θέματα από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.


7.      Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου. Την πρώτη, την ιστορική σύστασή της, γνώρισε στις αρχές του προπερασμένου αιώνα, από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου, επί προεδρίας του αείμνηστου γιατρού Κων. Πετυχάκη, αποτελούμενη από είκοσι όργανα, και με πρώτο μουσικοδιδάσκαλο τον Βασίλη Κουτσό, από τον Πειραιά. Κατά τη δεύτερη ουσιαστική ανασύστασή της (το 1984), μια άλλη, εξίσου ωραία, ομάδα Ρεθεμνιωτών συνεργάστηκαν για τον σκοπό αυτό. ο αείμνηστος αντιδήμαρχος Θοδωρής Αραμπατζόγλου, ο Κωστής Αποστολάκης και οι αείμνηστες Ρίτσα Καρνιωτάκη, και Κοκό Λιονή, ενώ και πολλά άλλα πρόσωπα έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την πολιτιστική αυτή δραστηριότητα του Ρεθύμνου (στις μέρες μας οι Ανδρέας Πλαΐτης και Μπάμπης Πραματευτάκης, αλλά, παλιότερα, και οι μουσικοί- αρχιμουσικοί: Νίκος Γκίνος (1945), Άκης Σμυρναίος (1952), Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Περπυράκης και Αχιλλέας Τσομπανάκης. Η Φιλαρμονική Δήμου Ρεθύμνου έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλιών με αποκορύφωμα αυτήν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σήμερα αρχιμουσικός της είναι ο Στέλιος Αποστολάκης. Την Κυριακή 9/9, κλείνοντας το 2ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και Μουσικών Συνόλων της πόλης μας, ερμήνευσε γνωστά μουσικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι & του Μίμη Πλέσσα. 

       Οι εντυπώσεις που άφησαν οι συναυλίες αυτές στο πολυπληθές, ετερόκλητο- από ρεθεμνιώτες και, περισσότερο, από ξένους- ακροατήριό τους ήταν πραγματικά θαυμάσιες! Ήταν ένα μάθημα πολιτισμού στους πολυπληθείς ξένους που η πόλη μας φιλοξενεί τον καιρό αυτόν. Αυτό, εξάλλου, δήλωναν και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα που ακολουθούσαν στο τέλος του κάθε μουσικού κομματιού. Συγχαίρουμε τον Μουσικό Καρπό και τον Πρόεδρό του Αντώνη Μαυράκη για την παραπάνω πολυειδή παλέτα πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων, που πρότεινε στους πολίτες αλλά και τους ξένους της πόλης μας, αποδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας τη δύναμη και την αξία που έχει η μουσική και η εν γένει καλλιτεχνική δημιουργία ως πολιτιστικό μέσο επικοινωνίας, καλλιέργειας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: