Οι Μουσικοί ….παίζουν Μουσική στις πλατείες τής πόλης μας!





ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ  ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Οι Μουσικοί ….παίζουν Μουσική
στις πλατείες τής πόλης μας!

    ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

           Μια όλως απρόσμενη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν- Ρεθεμνιώτες και ξένοι- στον Δημοτικό Κήπο τής πόλης μας, την Κυριακή το απόγευμα, στις 6 η ώρα, όπου η Δημοτική Φιλαρμονική μάς πρότεινε μιαν εντελώς ξεχωριστή νότα ψυχαγωγίας, με πρωταγωνιστές τούς μικρούς μαθητές και τους καθηγητές τους στα μουσικά σύνολα τού Δήμου μας.
             Παρόμοιες αυθόρμητες μουσικές εκδηλώσεις γευθήκαμε αρκετές και κατά το περυσινό καλοκαίρι από το κουιντέτο κλαρινέτων τής Δημοτικής μας Φιλαρμονικής - μέχρι και ένα εντυπωσιακό «φλάς μομπ» (Flash Mob) - όταν,  και πάλι, τα σχήματα τής Φιλαρμονικής τού Δήμου μας κατέκλυζαν τους δρόμους και τις πλατείες, μεταμορφώνοντάς τες σε υπαίθριες μουσικές σκηνές. Έτσι και φέτος Δημοτική Φιλαρμονική, το Δημοτικό Ωδείο και τα λοιπά μουσικά σύνολα αυτών θα πλημμυρίσουν την πόλη, στη διάρκεια όλων των καλοκαιρινών μηνών, με ρυθμούς και μελωδίες και θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες και τους ξένους μας να ανακαλύψουν μια διαφορετική διάσταση τής μουσικής.
          Οι φετινές μουσικές εκδηλώσεις τελούν υπό το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πολιτικής και Μουσικής Παιδείας του Δήμου μας, με πρόεδρό του τον κ. Γρηγόρη Τσιομπίκα, όσο και υπό το Αυτοτελές Γραφείο Μουσικής Παιδείας και Πολιτισμού, με Προϊστάμενο τον κ. Αντώνιο Μαυράκη.
          Το Κυριακάτικο πρόγραμμα που παρουσιάζουμε περιλάμβανε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο από δεκαεννιά μουσικά κομμάτια (Μ. Χατζιδάκη, Α. Piazzola, G. Bregovic, M. Williams, Gershwin, Bergersen), που παρουσιάστηκαν με εξαιρετική επιτυχία από το Σύνολο των Εγχόρδων, αφενός, στο Α΄ Μέρος τού Προγράμματος, αποτελούμενο από τους μαθητές Φοίβη Κουνδουράκη, Δάφνη Αραβανή, Αδαμαντία Στυλιανάκου- Ράπτη, Κατερίνα Μπαρμπαδάκη, Χάρη Ηλιάκη, Αλίκη Χατζηδάκη, Χρύσα Παναγιώτο, Γιώργο Σαΐτη, Δέσποινα Βαϊγκούση και με Υπεύθυνο τον Καθηγητή τους Λευτέρη Βαϊγκούση και από το Κουϊντέτο Κλαρινέτων τής Δημοτικής Φιλαρμονικής, αφετέρου, που αποτελείται από τους Εύα Αναστασιάδη, Κωστή Σειραγάκη, Λευτέρη Αλεπίδη, Γιάννη Ξυδάκη και με Υπεύθυνο τον Καθηγητή τους στο Κλαρινέτο Βαγγέλη Παπαδάκη.   
          Τα παιδιά με τη βοήθεια των καθηγητών τους απέδωσαν με εντυπωσιακή καθαρότητα και ήχο καλοδουλεμένο και πληθωρικό τα έργα που εκτέλεσαν. Από τις πρώτες, κιόλας, νότες τού πενταγράμμου έγινε φανερό ότι οι μικροί μουσικοί διέθεταν σαφή αντίληψη τής μουσικής και μια τέλεια μουσική εικόνα και παιδεία, πράγμα για το οποίο αξίζουν, μαζί με τους καθηγητές τους, πολλά και θερμά συγχαρητήρια. Χαιρόμαστε δε ιδιαίτερα που τον πολιτισμό αυτόν (και την παιδεία τής μουσικής), τον διασφαλίζει στην πόλη μας αφειδώλευτα σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνου, και οι λοιποί πολιτιστικοί φορείς αυτού.      
                Το Ρέθυμνο, ασφαλώς, και θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα περήφανο για τη Φιλαρμονική του, ένα κορυφαίο ιστορικό μουσικό σύνολο, δεμένο- για εκατό και πλέον χρόνια- με την ιστορία αυτού τού τόπου, απαρτιζόμενο από Ρεθεμνιώτες μουσικούς- τους δασκάλους και τους μαθητές τους- που κοσμεί τον τόπο μας και δίδει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τα όνειρά τους στον χώρο τής Μουσικής Τέχνης. Η Δημοτική μας Φιλαρμονική έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά στη μουσική Παιδεία τής πόλης μας, της πόλης των Τεχνών και των Γραμμάτων και να γνωρίσει καινούριες περιόδους μουσικής αυτάρκειας και ιστορικής συνέχειας. Γιατί πρέπει να τονιστεί ότι η ορχήστρα αυτή δεν είναι κάτι το ριζικά νέο, αλλά η ευτυχής απόληξη μιας ιδιαίτερα ευγενικής και επίπονης προσπάθειας πολλών δεκαετηρίδων- διαφόρων φιλόμουσων Ρεθεμνιωτών, που με τη φλόγα και το πάθος τους για τη μουσική Παιδεία αυτού του τόπου έδωσαν τη σημερινή μουσική πραγματικότητα, που το Ρέθυμνο την έχει ανάγκη και πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί. Να συνεχιστεί στη μνήμη των μελών τού περίφημου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου- του σπουδαιότερου σωματείου που υπήρξε ποτέ στην πόλη μας- και του εκ των μελών του Μανόλη Νικ Γοβατζιδάκη, λαμπρού φιλόμουσου Ρεθυμνιώτη, καταρτισμένου και του ίδιου μουσικά, που με ενέργειές του, στα 1901, συγκροτήθηκε η πρώτη Φιλαρμονική τού Ρεθύμνου, αποτελούμενη από είκοσι όργανα, και με πρώτο μουσικοδιδάσκαλο τον Βασίλη Κουτσό από τον Πειραιά, όπως σημειώναμε για την ιστορία τού ρεθεμνιώτικου μουσικού σχήματος και σε προηγούμενο σημείωμά μας με την ευκαιρία τής πρόσφατης εμφάνισης του από το «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: