"Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον"


"Ευγνωμοσύνης  Κανίσκιον"

Χαριστήριος Τόμος- Χρονικό τής Επίσκεψης της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος τού Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου τού 2012

 

  ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Μέγα γεγονός για την Εκκλησία των Ρεθυμνίων αποτελεί η επίσημη Επίσκεψη τής Αυτού θειοτάτης Παναγιότητος, τού Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά τη 2α και 3η Σεπτεμβρίου 2012. Η Εκκλησία τής Κρήτης διακρατεί το ιστορικό προνόμιο να ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η επίσκεψη σε αυτήν τού Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί,

οπωσδήποτε, γεγονός μέγα και ενισχύει τους ακατάλυτους δεσμούς που τη συνδέουν με τη Μητέρα Αγία τού Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Δεσμούς που, όπως σημειώνει ο Επίσκοπός μας, κ. Ευγένιος, λειτουργούν αμφίδρομα και αλληλεπιδραστκά. Έτσι και στην παρούσα περίπτωση, χρέος ιερό και απόδοση οφειλόμενης τιμής και ευχαριστίας για την Πατριαρχική Επίσκεψη οδήγησε την τοπική μας Εκκλησία στην απόφασή της για την έκδοση τού παρουσιαζόμενου Αναμνηστικού Λευκώματος, «λήθης αντίδοτον», για όσα μεγάλα και υψηλά η τοπική μας Εκκλησία έζησε τις ημέρες εκείνες, αλλά και για να πληροφορηθούν οι νεότεροι τη στοργή την οποία το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης πατρικά και μόνιμα επιδαψιλεύουν προς την τοπική μας Εκκλησία.

Και πρώτα- πρώτα, πρωτότυπος και εξαιρετικά εντυπωσιακός ο τίτλος τού λευκώματος . «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον». Η λέξη «κανίσκιον», υποκοριστικό τής ομηρικής λέξης «κάνεον», σημαίνει το προσφερόμενον ως «αναθηματικόν δώρον», ενώ στη γλώσσα τού λαού μας η λέξη αυτή διασώζεται μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη γαμήλια χαρά, καθώς συγγενείς και φίλοι, κινούμενοι από μιαν ισχυρή και άγια παράδοση προσφέρουν το «κανίσκι» τους, το καλάθι των δωρημάτων τους, στην καλή απαρχή μιας νέας οικογένειας. Μετά από όλα αυτά τα εύστοχα ερμηνεύματα τής λέξης από το «Ειδικόν», εν είδει Προλόγου, «Σημείωμα» τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, αντιλαμβανόμαστε, ασφαλώς, όλοι μας τη μεταφορική τού τίτλου σημασία στην εν λόγω έκδοση, που αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, το καλάθι, το «Ευγνωμοσύνης κανίσκιον», αντιδώρημα πενιχρό στην αγάπη τού Πατριάρχη μας για όλα όσα μεγάλα και σπουδαία προσέφερε κατά το ιστορικό εκείνο διήμερο με τη σεπτή παρουσία του και τον πνευματικό επιστηριγμό και εναγκαλισμό του και την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στη χάρη τού Θεού, με τα οποία παιδαγώγησε, με τον δικό του τρόπο, την Εκκλησία των Ρεθυμνίων.

Στον παρουσιαζόμενο τόμο όλα τοποθετούνται με απόλυτη τάξη και ημερολογιακή σειρά, ώστε να αποτελεί ένα θαυμάσιο Χρονικό των ημερών εκείνων: Η Επιστολή τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, προκειμένου να τύχει τής Πατριαρχικής ευχής και ευλογίας, και να προβεί στην έκδοση τού παρόντος αναμνηστικού αφιερωτικού τόμου και η απάντηση τού Πατριάρχη διά τής οποίας το αίτημα γίνεται αποδεκτό και ευλογείται. Η Πρόσκληση την οποίαν ευσεβώς υπέβαλαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές τού νομού κ. Εμμανουήλ Όθωνα (Υφυπουργό, τότε, Προστασίας τού Πολίτου) και Όλγα Κεφαλογιάννη, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή και τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μαρινάκη, καθώς και η αποδοχή αυτής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το Πρόγραμμα τής Επισκέψεως και ένα Σύντομο Χρονικό αυτής, είναι όλα τοποθετημένα και αφηγούνται τα γεγονότα των ημερών με απόλυτη χρονολογική σειρά και τάξη.

Το αναλυτικό, τώρα, πρόγραμμα τής Επίσκεψης άρχεται από την πλατεία τού Αγνώστου Στρατιώτη τής πόλεώς μας, κατά την επίσημη υποδοχή, με την προσφώνηση τού Οικοδεσπότου τής πόλεως, Δημάρχου κ. Γεωργίου Μαρινάκη, ο οποίος και αναλαμβάνει το χρέος, τώρα, στην αρχή, κιόλας, της επισκέψεως τού Υψηλού Επισκέπτη να τον ενημερώσει γύρω από την ιστορία του τόπου που Τον υποδέχεται, με καταφανή έμφαση τού λόγου του στην Κρητική Αναγέννηση, του 16ου αι., και ειδική αναφορά στους Γ. Χορτάτση, Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή, Ακαδημία των Vivi και Φραντσέσκο Μπαρότση, αλλά και στους νεότερους, μέχρι και τον Π. Πρεβελάκη. Αναφέρθηκε, επίσης, και στο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που πλουσίως επιτελείται στον τόπο αυτόν (όπως το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Σύλλογο Αγάπη, το Φιλόπτωχο Ταμείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.λπ.). Στο τέλος τού λόγου του ο κ. Δήμαρχος θα απευθύνει, εκ μέρους όλων των Ρεθυμνίων, το «Ως ευ παρέστητε» στον Υψηλό του Επισκέπτη, στην Αυτού θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην απάντησή του ο Πατριάρχης αφορμώμενος από τον χώρο υποδοχής, την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου, θα υπενθυμίσει τους διαχρονικούς αγώνες τής Κρήτης υπέρ τής Ελευθερίας και την στερράν αγάπη και αφοσίωση των Κρητών στην Μητέρα Εκκλησία τής Κωνσταντινουπόλεως.

Στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων τής Θεοτόκου, στη συνέχεια, στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος θα αναφερθεί στους στενούς δεσμούς που συνέχουν τον Οικουμενικό Θρόνο με την Ι. Μητρόπολή μας και στους Ρεθυμνίους που διακρίθηκαν ανά τους αιώνες στα Γράμματα και τις Τέχνες. Θα κάνει, επίσης, ειδικήν αναφορά στη λειτουργία τού Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού, «Πατριάρχης

Βαρθολομαίος ο Α΄», της Μητροπόλεώς μας, όπου, με σύγχρονα εποπτικά μέσα, θα προβάλλεται, στο εξής, στους «εκ πάσης τής γης» επισκέπτες τού τόπου μας, αλλά και στους μαθητές και φοιτητές μας, ο πολιτισμός και η παράδοση, τα μνημεία και η αγιολογία τού τόπου αυτού, καθώς και τής Ορθοδόξου Κατηχητικής Σχολής, που δημιουργήθηκε στον ίδιο αυτόν πολυχώρο, για την κάλυψη ποιμαντορικών αναγκών και τη γνωριμία με τη διδασκαλία, την ιστορία και πνευματικότητα τής Ορθοδοξίας, αλλά και για την Ιερά κατήχηση και προετοιμασία όσων θέλουν να λάβουν το άγιο Βάπτισμα και να γίνουν μέλη τής Εκκλησίας.

Στην απάντησή του η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Πατριάρχης, θα ευχαριστήσει για τη συγκινητική υποδοχή που μόλις πριν από λίγο του επεφυλάχθη στην πλατεία τού Αγνώστου Στρατιώτη, πράγμα που τον κάνει να αναλογιστεί την τεράστια σημασία που έχει η Εκκλησία μας και τον ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στη ζωή τού λαού μας, ειδικά κατά τη σημερινή δυσχερή συγκυρία. Και στο σημείο αυτό προχωρεί σε εκτενή αναφορά στην κρίση τής Οικονομίας που είχε, ήδη, τότε (2012), ενσκήψει δυναμικά στην ελληνική κοινωνία και για την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης δίνει σπουδαίες συμβουλές αντιμετώπισής της διά της πίστης και προσήλωσης νου και καρδίας εις Χριστόν, αφού διά τον Χριστόν ουδέν αδιέξοδο, ουδεμία κρίση, ουδεμία δυστυχία υπάρχουν και όχι διά τού εγωισμού και τής απελπισίας. Ο Κύριος, λέγει, επιτρέπει τη δυστυχία, τον πόνο, τις θλίψεις, την πενία την πείνα, μόνο για να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σε Αυτόν και να τον αναζητήσουμε. Καταλήγοντας πως εάν η κρίση αυτή μάς βοηθήσει να πλησιάσουμε τον Θεό, να πλησιάσουμε τον συνάνθρωπό μας και να βοηθήσουμε ο έχων τον μη έχοντα, τότε θα είναι η σωτηρία όλων μας.

Ακολούθησαν. στη συνέχεια, τα εγκαίνια τής αίθουσας τού «Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού» και τα θυρανοίξια τού παρεκκλησίου τού αγίου αποστόλου Τίτου και πάντων των Ρεθυμνίων αγίων, του Επισκοπικού Οίκου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και Τρισάγιο στον τάφο τού αοιδίμου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Τίτου, στον λόφο τού Τιμίου Σταυρού. Κατά την πρόποσή του στο παρατεθέν αμέσως μετά, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, επίσημο δείπνο, ο Παναγιώτατος εξέφρασε δημοσίως την πατριαρχικήν αυτού ευαρέσκειαν και τα ειλικρινή αυτού συγχαρητήρια για το λαμπρό ποιμαντορικόν έργο που επιτελείται στην Ι. Μητρόπολή μας, ειδικότερα δε, εν προκειμένω, και για τη θαυμάσια προετοιμασία όλων των σχετικών με την επίσκεψή Του, που μαρτυρεί, ακριβώς, την προσκόλληση τής Εκκλησίας των Ρεθυμνίων προς την Μητέρα Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα (3η Σεπτεμβρίου) της επισήμου επισκέψεως τής Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας στην Ι. Μητρόπολή μας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ι. Μονή τής Αγίας Ειρήνης, η αναστήλωση τής οποίας υπήρξε ένα θαυμαστό γεγονός, που προκάλεσε τη βράβευσή της με το ετήσιο ευρωπαϊκό βραβείο διατήρησης και ανακαίνισης αρχιτεκτονικών μνημείων Europa Nostra, στις 2/4/1995.  Εδώ, στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά τής εν λόγω Μονής στον τόπο μας και στους ανθρώπους του, αλλά και στην Εκκλησία τής Κρήτης γενικότερα, με τη λειτουργία- παράλληλα προς τον κύριο σκοπό της- στους χώρους της Ιεροδιδασκαλείου, ως και διά τής οικονομικής. γενικότερα, συμβολής της στην ίδρυση των εκπαιδευτηρίων τού Ρεθύμνου, εκποιώντας μέγα μέρος τής περιουσίας της και δωρίζοντας στα σχολεία τού Ρεθύμνου το ήμισυ των εσόδων της. Στην Αγία Ειρήνη ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο τού αοιδίμου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Θεοδώρου, καθώς και τα εγκαίνια των εργαστηρίων Αγιογραφίας, Υφαντουργίας και Ιεροραπτικής τής Ι. Μονής.

Η Οσιοτάτη Ηγουμένη, Θέκλη, στην προσφώνησή της, υπενθύμισε στον Παναγιώτατο την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ι. Μονή, στις 24/11/1992, ότε και τότε ο μακαριστός Γέρων και προστάτης τους, ο περισπούδαστος τής Ρεθύμνης λόγιος Αρχιερεύς κυρός Θεόδωρος,  είχε οδηγήσει τα βήματά Του σε αυτό το ίδιο Μοναστήρι.

Ακολουθεί επιστροφή στο Ρέθυμνο και επίσκεψη τού Πατριάρχη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μαρία Λιονή, στην προσφώνησή της, τον  υποδέχεται ως μιαν πεφωτισμένη προσωπικότητα με ήθος και παρρησία λόγου, γνωστή για τις ανθρωπιστικές και οικολογικές της ευαισθησίες, ως τον πνευματικόν Ηγέτη ενός υπερεθνικού και διαχρονικού θεσμού, αυτόν τού Οικουμενικού Θρόνου.

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι ο εκάστοτε Πατριάρχης είναι ένα

σύμβολο, η συνισταμένη όλων των προσπαθειών και δραστηριοτήτων τού Οικουμενικού Θρόνου  και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα τής διεύρυνσης τής Αγίας και Ι. Συνόδου τού Πατριαρχείου, σε κάθε συνοδική περίοδο - εκτός των άλλων αρχιερέων από όλα τα μέρη τού κόσμου- και με ένα αδελφό Ιεράρχη από τη Κρήτη, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο γνησίως και ειλικρινώς αγαπά την Κρήτη και τους Κρητικούς και διακαώς επιθυμεί όλοι μαζί να πορευόμεθα στον δόμο των πεπρωμένων  τής φυλής και του γένους μας, κάτω, πάντοτε, από τις στοργικές πτέρυγες τής Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Καθ’ οδόν, στη συνέχεια, προς το «Σπίτι τού Πολιτισμού», για την εκδήλωση τού Δήμου Ρεθύμνου προς τιμήν Του, ο Παναγιώτατος διήλθε, εν μέσω θερμών εκδηλώσεων τού λαού τού Ρεθύμνου, από τον ι. ναό τής Κυρίας των Αγγέλων και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, ενώ με την ίδια ευκαιρία, ο Παναγιώτατος προσέφερε και φάρμακα στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 Στη μακροσκελή ομιλία του, στη συνέχεια, στο «Σπίτι τού Πολιτισμού», ο κ. Δήμαρχος θα κάνει εκτενέστατη αναφορά τόσο στην ευρύτητα των σπουδών τού Παναγιωτάτου όσο και στο μεγαλόπνοο ποιμαντικό, ανά τον κόσμο, έργο του, με κυρίαρχα θέματα έναν ουσιαστικό Διαθρησκειακό Διάλογο για την παγκόσμια Ειρήνη και το Περιβάλλον, του «Πράσινου»- όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε- «Πατριάρχη». Η αναφορά αυτή τού κ. Δημάρχου στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τού Οικουμενικού μας Πατριάρχη, θα τον ωθήσει να επισημάνει, στη συνέχεια, και τον αντίστοιχο βαθμό με τον οποίο και ο Δήμος τής πόλης μας συμμερίζεται και ασπάζεται τις απόψεις του για το περιβάλλον, πράγμα που αποτυπώνεται, βασικά, στο επίπεδο καθαριότητας που παρατηρείται στον Δήμο Ρεθύμνου.

Στην αντιφώνησή του η Αυτού θειοτάτη Παναγιότης θα αναφερθεί στη μακραίωνα παράδοση και στον ανεξάντλητο, όπως τον αποκάλεσε, πολιτισμό τού Ρεθύμνου, που συνεχίζεται ακαταπόνητος και στις μέρες μας. Ένας πολιτισμός που τον τραγούδησαν οι ποιητές και τον απεικόνισαν οι ζωγράφοι, ένας πολιτισμός που δεν πρόδωσε ποτέ την ιδιομορφία και ιδιοπροσωπία του, ενδίδων σε αλλότριους κυριάρχους και εξέφρασε τη χαρά του, διότι, όντας και ο ίδιος επίτιμος Δημότης Ρεθύμνου, βλέπει την εμφανή σε κάθε επισκέπτη εξέλιξη και πρόοδο τής πόλης.

Στα εγκαίνια τής Α΄ Έκθεσης Αγιογραφίας που ακολούθησαν στον ίδιο πολυχώρο, στο «Σπίτι τού Πολιτισμού», ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά του, διότι μεταξύ των αγιογράφων θαυμάζουμε και έργα αρκετών κληρικών τής Μητροπόλεώς μας και συνεχάρη προς τούτο τον αδελφόν Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, που ενθαρρύνει τέτοιες ευγενικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

Οδεύων, στη συνέχεια, προς την Ι. Μονή τού Σωτήρος, Κουμπέ, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης θα κάνει σύντομη στάση στον τάφο τού αοιδίμου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου, παρά τον ι. ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και θα τελέσει τρισάγιο επ’ αυτού.

Στην Ι. Μονή τού Σωτήρος, στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος θα επισημάνει, χαρακτηριστικά, ότι αισθάνεται μέσα του, μυστικά, την ευχή τού νεοτέρου κτήτορός της, Αγιορείτου Γέροντος Νέστορος Βασσάλου, αλλά και αυτήν τού μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτη Τίτου- που η ψυχή του εδώ μέσα εύρισκε την ανάπαυσιν- να περιίπτανται και να περισκέπουν μεταμορφωτικά και ανακαινιστικά την Ι. Μονή ως εν άλλο θαβώρειον φως.        

  Στην προσφώνησή της η οσιοτάτη μοναχή Πανσέμνη, Ηγουμένη τής Μονής, σημείωσε με πόση χαρά και ευφροσύνη υποδέχονται τη φωτοφόρο αυτήν ημέρα τον Πατριάρχη οι ψυχές τού ιδρυτού και κτήτορος Γέροντος Νέστορος Βασσάλου και του μακαριστού Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Τίτου.

Ο Παναγιώτατος, στη συνέχεια, εγκαινίασε την αναδιαμορφωθείσα, στους χώρους τής Μονής, Αίθουσα προς τιμήν και μνήμην τού αοιδίμου Μητροπολίτη κυρού Τίτου Συλλιγαρδάκη.

Μέσω των ενοριών  Άδελε, Πηγής και Κυριάννας ο Πατριάρχης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, θα φθάσει, στη συνέχεια, στην Ι. Μονή Αρκαδίου. Εδώ, στο μνημείο αυτό τής πνευματικής ελευθερίας, της ειρήνης και του πολιτισμού, στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος θα αναφερθεί στη λαμπρά τής μονής Ιστορία και στον χαρακτηρισμό της, από παλιά, με την τιμητική αξία τού πατριαρχικού Σταυροπηγίου για την οποία η Μονή σήμερα μεγάλως σεμνύνεται και εγκαυχάται.


Ακολούθησαν η προσφώνηση, κατά τη δοξολογία, του μακαριστού, σήμερα, αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Ανθίμου, Ηγουμένου τής Ι. Μονής, τα εγκαίνια από τον Παναγιώτατο των ανακαινισθεισών αιθουσών τού Μουσείου με τα κειμήλια που διασώθηκαν από τον ορυμαγδό και την αντάρα των εχθρικών επελάσεων και διασώζουν σήμερα την ιστορική και ένδοξη τής Ι. Μονής πορεία. Και τέλος, η προσφώνηση προς την Αυτού θειοτάτη Παναγιότητα, του Προέδρου τού ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι», κ. Γεωργίου Βλατάκη, με την οποία τού ανακοινώθηκε η απόφαση τού Συλλόγου να τον ανακηρύξει σε επίτιμο Πρόεδρό του, στον ιερό αυτόν της, ομώνυμης προς τον ιστορικό Σύλλογο τής Αθήνας, Μονής χώρο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος, κατά το αποχαιρετιστήριο, προς τιμήν τής Αυτού θειοτάτης Παναγιότητος τού Οικουμενικού Πατριάρχου, γεύμα, στην Ι. Μονή Αρκαδίου, θα διακηρύξει, για μιαν ακόμη φορά, το αναπόσπαστο τής Ι. Μητροπόλεώς μας από τον Οικουμενικό Θρόνο, στον οποίο, και στον Προκαθήμενο τού Οποίου, έχει την κανονική της αναφορά, και θα ζητήσει, στη συνέχεια, τις προσευχές τής Μητρός Εκκλησίας για την Ι. Μητρόπολή μας και τον ευγενή λαό της και θα ευχαριστήσει για τη θερμή ανταπόκριση τού Πατριάρχη στην ταπεινή πρόσκληση τού Ιδίου, των αρχών και των πιστών τής Μητροπόλεώς μας.     

Τελευταία, μετά το ιστορικό Αρκάδι, επίσκεψη τού Παναγιωτάτου υπήρξε η Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή τού Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, όπου, πλέον του Ηγουμένου και των μοναχών, εκεί παραβρέθηκαν και υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρόεδρος και μέλη τού Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων τού νομού Ρεθύμνου, στον ι. Ναό τού Προστάτη τους, του Αγίου Μάρκου τού Κωφού, στον αύλειο της εν λόγω Ι. Μονής χώρο.

Ακροτελεύτια, στο παρουσιαζόμενο Χρονικό τής επισκέψεως τής Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, παρατίθενται ποικίλα αποσπάσματα τού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, δηλούντα την απήχηση που είχε στον τόπο μας η πατριαρχική επίσκεψη, καθώς και η ευγνώμων ευχαριστία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευγενίου προς όλους, ανεξαιρέτως, όσοι συνέβαλαν, εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί το θαυμάσιο αυτό αποτέλεσμα και για την υποδοχή που επεφύλαξαν στον Πατριάρχη τού Γένους. Ευχαριστεί από καρδιάς τις μοναχικές Αδελφότητες, τον Κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευγενή λαό τής Μητροπόλεώς μας, τη λυχνία τής οποίας- όπως διατράνωσε και στον Πατριάρχη- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κρατεί άσβεστη με τη δύναμη που του δίνει σε τούτο ο Θεός, ανανεώνοντας καθημερινά το έλαιόν της από την αγάπη τού πληρώματος τής Εκκλησίας των Ρεθυμνίων.

Και στο σημείο αυτό, συνοπτικά θεωρούντες τον παρουσιαζόμενο Χαριστήριο, στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, Τόμο, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α) Εντυπωσιάζει η λεπτομέρεια τής παραθέσεως σε αυτόν όλου αυτού τού πλήθους των Προγραμμάτων και Τυπικών Διατάξεων- μεθ’ όλης τής τυπικής τους τάξης - Δοξολογίας, Εγκαινίων και Θυρανοιξίων και μάλιστα τής Α΄ Εκθέσεως Αγιογραφίας τής Ι. Μητροπόλεώς μας, που τότε καθιερώθηκε ως θεσμός που συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα και τα Εγκαίνια τής οποίας πραγματοποίησε, το πρώτον, η Αυτού θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος.

β) Εντυπωσιάζει ο πλούτος των παρεχομένων πληροφοριών μέσα από τους προσεγμένους επίσημους λόγους, τόσο για τον τόπο και την Ι. Μητρόπολή μας, όσο και για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα τής εποχής, την οποία ο εν λόγω χαριστήριος τόμος- Χρονικό αποτυπώνει καταλεπτώς. Για παράδειγμα η Οικονομική Κρίση που είχεν ήδη ενσκήψει, τον καιρό εκείνο, αποτελεί συχνή αναφορά στους λόγους πολλών ομιλητών, οι δε συμβουλές που ο Πατριάρχης έδωσε για την αντιμετώπισή της χαρακτηρίζονται από σοφία λόγου και πλούτον θεολογικό.   


γ) Εντυπωσιάζει, επίσης, ο τέλειος χειρισμός και απόλυτος σεβασμός τής Ελληνικής Γλώσσας σε όλες γενικά τις ομιλίες, προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, χαιρετισμούς και προπόσεις που αποτυπώθηκαν στο πολυτονικό σύστημα και σε όλες τις διαβαθμίσεις τού γραπτού λόγου από την απλή λόγια Δημοτική των Αρχόντων μέχρι και την αρχαιοπρεπέστατη, που συχνά άπτεται τα όρια της αρχαίας ελληνικής, γλώσσα τού Πατριάρχη. Σε όλες καλοδουλεμένος, τορνευμένος και ιδιαίτερα προσεγμένος, με βαθιά γνώση και ευαισθησία ο «Έλλην λόγος», που φανερώνει μιαν ηθική στάση, μιαν εσώτατη διάθεση αρετής, κοσμιότητας και ευπρέπειας, πράγμα, συχνά, παντελώς, άγνωστο στη σημερινή στείρα και γλωσσικά αλλοτριωμένη εποχή μας.

δ) Θαυμάζουμε, τέλος, στον παρουσιαζόμενο Χαριστήριο Τόμο- Χρονικό το πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό, που πλαισιώνει τους επίσημους λόγους και ξεναγεί τον Αναγνώστη βήμα προς βήμα, προκειμένου εκ του σύνεγγυς να παρακολουθήσει και αυτός την εν λόγω θρησκευτική, πνευματική, πολιτιστική και ιστορική Επίσκεψη στον τόπο μας και την Ι. Μητρόπολή μας της Σεπτής Κορυφής τής Ορθοδοξίας, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος τού Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά τη 2α και 3η Σεπτεμβρίου τού 2012.                                                                    

 Σας ευχαριστώ!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: