“Τhe Vamos Ensemble- Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Ερωτική ΜυθιστορίαΣυναυλία τού μουσικού συνόλου

 “Τhe Vamos Ensemble- Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου
Ερωτική Μυθιστορία

   ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ


Τακτικές έχουν γίνει, πια, οι απρόσμενα δροσερές και ανάλαφρες συναυλίες, που παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Vamos Ensemble” στην πόλη μας. Τις συναυλίες αυτές τοVamos Ensemble” παρουσιάζει, συχνά, και στους άλλους νομούς τής Κρήτης, ώστε το εν λόγω σύνολο να έχει καταστεί ένα από τα σπουδαιότερα, προσφιλέστερα και παραγωγικότερα μουσικά σύνολα τής Κρήτης.
 Έτσι και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015, στο θέατρο «Ερωφίλη» τής πόλης μας, το «Vamos Ensemble» μαζί με το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου παρουσίασαν- στα πλαίσια τού 27ου, κατά σειρά, Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, από τις 10 έως τις 21 Σεπτεμβρίου- ένα μοναδικό πρόγραμμα, ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, ένα ταξίδι χωρίς σύνορα, υπό τον γενικότερο τίτλο: «Ερωτική Μυθιστορία», αφού η συγκεκριμένη μουσική, τη βραδιά εκείνη, είχε τη γεύση και το περιεχόμενο ενός ποιοτικού ερωτικού μυθιστορήματος. Αυτό το τελευταίο υπογράμμισε έξοχα με τα ποιητικά κείμενά της, με τα οποία διάνθισε απ’ αρχής μέχρι τέλους το μουσικό πρόγραμμα, η Ομάδα των παιδιών τού Πειραματικού Λυκείου που τα απέδωσε, αλλά και τα ίδια τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από το εν λόγω μουσικό σύνολο.

Το “Vamos Ensemble” είναι ένα ορχηστρικό σχήμα (πνευστά, έγχορδα, κρουστά και πιάνο), που δημιουργήθηκε πριν από δυο- τρία χρόνια, όταν κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησία και αγάπη για τη μουσική συναντήθηκαν «καλλιτεχνικά» στον Βάμο, ένα χωριό με μεγάλη παράδοση στα πολιτιστικά δρώμενα και αποφάσισαν ο Βάμος- ανάμεσα Ρεθύμνου και Χανίων- να γίνει το εφαλτήριό τους στη μουσική έκφραση και δημιουργία, επιδιώκοντας, επίσης, τη συνεργασία και με τις άλλες τέχνες και επιστήμες και την οργάνωση συναυλιών με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στις προθέσεις τού μουσικού συνόλου «Vamos Ensemble» είναι, περαιτέρω, και η προσπάθεια να διαμορφώσει τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα, σκιαγραφώντας την εικόνα του στο ευρύτερο μουσικό τοπίο με ξεχωριστές ενορχηστρώσεις και ιδιαίτερα μουσικά ηχοχρώματα. Είναι μια κίνηση ελπίδας, που αγαπά και διασώζει τα καλά ακούσματα τού πενταγράμμου, μια πρόταση καθαρής επιλογής απέναντι σε ό,τι κατακλυσμιαίο θολώνει τον μουσικό ορίζοντα των ημερών μας.
Το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» αποτελούν οι μουσικοί: Έντμοντ Αλέξις– βιολί • Ραίς Τσουρά– βιολί, Tjarda Terpstra– βιολί • Έλενα Ορμυλιώτου–βιολί •Σπύρος Ραφτάκης– τσέλο• Θανάσης Παπαθανασίου– κόρνο• Τheo Kraaijvanger– ευφώνιο • Βαγγέλης Παπαδάκης– κλαρινέτο, σαξόφωνο• Ελευθερία Κοκοτσάκη– τραγούδι •
Πρόδρομος Καραδελόγλου– μαντολίνο, κιθάρα, τραγούδι• Νίκος Φραγκιαδάκης– πιάνο • Νίκος Σπανουδάκης– κρουστά • Κώστας Κεχράκος – κοντραμπάσο.
Αναφερόμαστε, στο εξής, περιληπτικά, στους όμορφους και ενδιαφέροντες κόσμους και στα τραγούδια που τους αντιπροσώπευσαν στο προχθεσινό δρομολόγιο τής προαναφερθείσας ερωτικής μουσικής μυθιστορίας. Ερμηνεύτηκαν, λοιπόν, γνωστές παλιές και νεότερες επιτυχίες των Μ. Χατζιδάκι, Ε. Καραΐνδρου, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Παπαϊωάννου, όπως (τις σημειώνουμε στο παρόν σημείωμά μας  επιλεκτικά): «Η Παρθένα τής γειτονιάς μου», το «Έλα σε μένα» και το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Επίσης, «Το βάλς τού γάμου», το «Αγάπη μου» και το «Θάλασσα πλατιά», το «Άστρο τής Ανατολής» το «¨Ηρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς» και το «Βάλς Νο 2» τού Dmitri Shostakovich. Και το ρεπερτόριο προχώρησε στην αυθεντικότητα τού γνωστού λαϊκού- ρεμπέτικου τού Μ. Βαμβακάρη «Φραγκοσυριανή», για να καταλήξει στα γλυκερά ακούσματα «Απαγωγή», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» και «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», ενώ, κάνοντας, στη συνέχεια, μια σύντομη στάση στην αναγεννησιακή περίοδο τής Κρήτης, κατάφερε να γεφυρώσει αισθητικά το κρητικό αναγεννησιακό με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι μέσα από την εξαιρετική επίκαιρη μελωδικότητα τού «Ερωτόκριτου».
Όλο το παραπάνω ρεπερτόριο, μια θαυμάσια μείξη λαϊκού- ρεμπέτικου, αναγεννησιακού και έντεχνου τραγουδιού, με την ταυτότητα των ενορχηστρώσεων και διασκευών τού «Vamos Ensemble» εκτελέστηκε από μιαν Ορχήστρα σοβαρή και υπεύθυνη, που κατάφερε, διαστρωματώνοντας με σαφήνεια και καθαρότητα τα διάφορα ηχοχρώματα, να πετύχει ένα διάχυτο ηχητικό αποτέλεσμα, πολυδιάστατο, με απρόσμενο, συχνά, βάθος και προοπτική. Σαφής άρθρωση των φράσεων, με αδρούς τονισμούς και ταχύτητες, που ποίκιλαν ανάλογα με τα κομμάτια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και ανάλογα με το χρώμα τής εποχής και με αυτό που ο κάθε μουσικοσυνθέτης ήθελε, κάθε φορά, να παρουσιάσει. Μεταβάλλοντας συνέχεια τις ποιότητες στον ήχο οι μουσικοί τού Vamos Ensemble” κατάφεραν να ανταποκριθούν εύστοχα και στις εναλλαγές των διαθέσεων τού ρεθεμνιώτικου ακροατηρίου. Με ήχο άλλοτε μεστό και παλλόμενο, άλλοτε άχρωμο και ισχνό διακινδύνευαν φράσεις ανάμεσα στα όρια τής σιωπής αλλά και των έντονων διατυπώσεων.
Τα κείμενα, από την άλλη μεριά, που διάβασαν τα παιδιά τού Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου ακολούθησαν με την εξής σειρά τη μαγεία τής μουσικής: το πρώτο -που άνοιξε και την εκδήλωση- ήταν το εισαγωγικό από "Τα ρω τού έρωτα" τού Οδυσσέα Ελύτη, από τη Μαρία Βενιεράκη. Ακολούθησε ο ύθος τού Έρωτα και της Ψυχής" τού Λ. Απουλήϊου (Ρωμαίου φιλοσόφου, ποιητή και ρήτορα τού 2ου μ.Χ. αιώνα, τού επιλεγόμενου Πλατωνικού και Σοφιστή), που βρίσκεται στο έργο του "Μεταμορφώσεις ή Ο χρυσός Γάιδαρος". Την αφήγηση, εδώ, έκαναν η Κατερίνα Γαλανάκη (1ο μέρος) και η Μαρία Αλεβυζάκη (2ο μέρος)- οι δυο αυτές μαθήτριες προέρχονται από το 1ο Λύκειο- η Μαρία Βενιεράκη (3ο μέρος) και η Εύα Αναστασιάδη και ο Παναγιώτης Λουρεντζάκης (το 4ο μέρος). Αποσπάσματα, τέλος, από τον "Νέο Ερωτόκριτο" του Παντελή Πρεβαλάκη διάβασε η μαθήτρια Χρύσα Σκεπασιανού. Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω παιδιά συμμετέχουν στους Ομίλους: Ρητορικής και Θεατρικής Παιδείας. τού Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου.
Τα έργα δίδαξαν οι υπεύθυνες των Ομίλων κ. Ειρήνη Βογιατζή, φιλόλογος τού Σχολείου και Πρόεδρος τού «Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου», καθώς και η φιλόλογος κ. Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, μέλος, επίσης, του Δ.Σ. τού Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου. 
         Ύστερα απ' όλα αυτά, η θυελλώδης ανταπόκριση τού κοινού και τα θετικά και ενθουσιώδη σχόλια που ακούστηκαν στο τέλος, ήταν αναμενόμενα και πλήρως δικαιολογημένα. Δεν μας μένει παρά να σφίξουμε θερμά το χέρι και να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές τής όμορφης και δροσερής αυτής μουσικής και λογοτεχνικής βραδιάς για την σαφή και άκρως ευσυνείδητη μουσική ερμηνεία και αφηγηματική απαγγελία τους. Μας έδωσαν ένα αληθινό μάθημα σεβασμού τού Λόγου και της Μουσικής. Τους ανήκει, γι’ αυτό, ένα μεγάλο «Μπράβο»!
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: