ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΝΟΥΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΝΟΥΠΑ

          
        ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
                          5- 15 Οκτωβρίου 2015
                    «Σπίτι Πολιτισμού», Ρέθυμνο


     ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

             Ο γνωστός φαρμακοποιός τής πόλης μας κ. Ανδρέας Κούνουπας, αδελφός τού εκλεκτού φίλου και λόγιου οδοντιάτρου κ. Μανόλη Κούνουπα, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το έτος 1921. Γονείς του ήταν οι σπουδαίοι κοινωνικοί εργάτες τού Ρεθύμνου Ιωάννης Κούνουπας και Λέλα Κούνουπα, με το εξαιρετικά σημαντικό και πλούσιο για τους άπορους και αναξιοπαθούντες τού τόπου μας ανθρώπους έργο τους και, μάλιστα, τόσο στα χρόνια τού πανάθλιου μικρασιατικού ξεριζωμού και της προσφυγιάς (1915- 24), όσο και στη διάρκεια τής μεγάλης πείνας τής Κατοχής (1940- 44). Πέραν αυτών, εμείς προσωπικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την καταλυτική βοήθεια τού κ. Ανδρέα κατά τη συγγραφή τού βιβλίου μας για το παλιό Ρέθεμνος [με τίτλο: «Ρέθυμνο 1900- 1950», Ρέθυμνο 2010, σελ. 600], που λόγω ηλικίας και θέσης μάς στάθηκε πραγματική πηγή γνώσεων και πληροφοριών για πολλά θέματα τού παλιού Ρεθύμνου, πράγμα για το οποίο τον ευχαριστούμε, για άλλη μια φορά, και από την θέση αυτήν.
  Όπως ο ίδιος ο κ. Ανδρέας Κούνουπας σημειώνει στο βιογραφικό του σημείωμα, από μικρό παιδί αγαπούσε τη ζωγραφική και, μάλιστα, με έργα που απεικονίζουν την ομορφιά τής φύσης, τοπία και λουλούδια ή θέματα ηρωισμού των προγόνων μας, που με τη θεματική τους οντότητα βοηθούν στην προσπάθεια τού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή, κοινωνική πρόοδο και ειρήνη. Η φύση, λέγει, γύρω μας είναι πολύ όμορφη, εδώ, προπάντων, στην πανέμορφη Κρήτη. Τα βουνά της, τα φαράγγια, οι ακρογιαλιές, η θάλασσα και ο ουρανός με την ποικιλία των χρωμάτων του όλο τον χρόνο είναι πανέμορφα, εκπέμπουν φως και χαρά και ευχαριστούν και ξεκουράζουν την ψυχή και το μάτι τού ανθρώπου. Αυτά, ακριβώς, είναι τα θέματα που ευχαριστούν και τον κ. Ανδρέα και με τα οποία τού αρέσει καλλιτεχνικά να ασχολείται.   
Η έκθεση αυτή των έργων μιας ολόκληρης ζωής τού κ. Ανδρέα Κούνουπα, που πραγματοποιήθηκε τώρα, στα 95 χρόνια τής ζωής του, για πρώτη φορά, στάθηκε για όλους μας μια θαυμαστή έκπληξη, τόσο για το ανέλπιστο τής καλλιτεχνικής του δημιουργίας όσο και για την ποιότητα αλλά και ποσότητα τού έργου του.  
Ο καλλιτέχνης παρακολουθεί και μελετά τη φυσική πραγματικότητα, τον ουρανό και τη θάλασσα, τα βράχια και τις ακρογιαλιές, τους λόφους, τα δέντρα και τα λουλούδια και τότε τα χρώματα φαίνεται να αποκτούν μέσα του μια νέα διάσταση, ένα νέο φως, που τον οδηγεί σε μιαν απρόσμενη ελευθερία και κίνηση. Τότε το μάτι του φθάνει ακόμα πιο μακριά. Το φως και οι χρωματικές επιλογές του εναλλάσσονται και οι συνδυασμοί παίζουν με τη γραμμή τού ορίζοντα και το χέρι του και η ψυχή του κινούνται απλόχερα και δημιουργικά.
 Η ζωγραφική τού κ. Κούνουπα έχει, σαφώς, περιγραφικό χαρακτήρα και βρίσκεται μακριά από τις συμβάσεις και τους μανιερισμούς αυτού που ονομάζεται μοντέρνα τέχνη και εποχή. Καταγράφει τα πράγματα πιστά και με συνθέσεις και χρωματικούς τόνους καλοδουλεμένους. Χρώματα ζωντανά, κυρίως με χρήση των βασικών χρωμάτων, έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός, μικρές και συχνά εμφανείς πινελιές, σπάνια χρήση του μαύρου χρώματος.
 Τα έργα τού κ. Κούνουπα τα θεωρώ ως ένα είδος ρεαλιστικής, με όλη τη φυσική της απλότητα ζωγραφικής, όπως ρεαλιστής, απλός και άνθρωπος τής αλήθειας υπήρξε σε όλη του τη ζωή και ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Γιατί η βαθύτερη αλήθεια, όσο ακατανόητη και αν είναι, όσο αινιγματική και αν φαίνεται κάποτε, άλλο τόσο απλή είναι κάποιες άλλες φορές. Στα έργα του όλα φαντάζουν υπέροχα και ονειρικά. Μπροστά σου αναδύεται ένας κόσμος γεμάτος υπέροχα συναισθήματα για τον άνθρωπο και την αρετή του, που ακτινοβολεί με δύναμη το φως τής αλήθειας και της ζωής.
 Ο καλλιτέχνης περιγράφει τη γαλήνια, τη φιλήσυχη και αρμονική όψη των πραγμάτων, όπως αυτή ενσωματώνεται αρμονικά με τα λουλούδια, τα πουλιά, τα κτίσματα και τους ανθρώπους. Ο ουρανός, τα σύννεφα, τα δέντρα, οι λίμνες κατορθώνουν να μάς μεταδώσουν κάτι απ’ τη φυσική, ήρεμη μαγεία τους, ενώ σε όλα τα έργα τού καλλιτέχνη νιώθω μια συνειδητή και συγκεκριμένη προσπάθεια να αναδείξει τον βαθύτερο τους ανθρωπισμό και την ευγένεια τού χαρακτήρα τους.
Συγχαίρουμε τον εκλεκτό και ενεργό συμπολίτη κ. Ανδρέα Κούνουπα μέσα από τη καρδιά μας και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στις γόνιμες και δημιουργικές αυτές αναζητήσεις του στη ζωγραφική, που γίνονται όλες ανοίγματα φωτός, που αφήνουν από μέσα τους να διαλάμψει και να διαχυθεί πλούσιο το φως των εναγώνιων αναζητήσεών του, σε μιαν αληθινά σπάνια σε πλούτο χρωματική κλίμακα και λάμψη, που μεταγγίζεται και δίνει σε όλους μας δυναμικές διεξόδους στη μεγαλειώδη ομορφιά τής ψυχής και της φύσης, που τόσο εναγώνια και ο ίδιος ο γεραρός καλλιτέχνης φαίνεται να αναζητεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: