ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» - «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑ»





ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΕΡΩΦΙΛΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ»

              «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑ»

          ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
          www.ret-anadromes.blogspot.com

         Μια σπάνια προσφορά για τα ρεθεμνιώτικα μουσικά δεδομένα και το θερινό πολιτιστικό πρόγραμμα τής Δήμου μας, υπήρξε η βραδιά με τίτλο «Η δική μας γειτονιά», που μας προσέφερε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015, στο θέατρο «Ερωφίλη» τής Φορτέτσας, το μουσικό σύνολο "ΦΩΝΕΣ τού ΝΟΤΟΥ" .
          Οι "ΦΩΝΕΣ τού ΝΟΤΟΥ" είναι μια ομάδα νέων μουσικών και τραγουδιστών απ’ όλη την Κρήτη, και όχι μόνο, που δημιουργήθηκε πριν από δέκα, περίπου, χρόνια, με στόχο τη σπουδή τού τραγουδιού, την εισαγωγή νέων ερμηνευτικών τρόπων, τον πειραματισμό και τη δημιουργία ενός καινούριου τοπίου στα πολιτιστικά δρώμενα τού νησιού μας. Μέσα από πολύ μεράκι και ενθουσιασμό, αλλά και ποικίλες τριβές και δυσκολίες, η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει αρκετές παραστάσεις σε όλη την Κρήτη και πολλά άλλα μέρη τής Ελλάδας.
Ήταν, λοιπόν, η προχθεσινή συναυλία μια βραδιά όαση, απρόσμενα δροσερή και ανάλαφρη και για μας, ακόμα, τους μανιώδεις λάτρεις τού κλασικού ρεπερτορίου. Και πώς θα μπορούσε, αλήθεια, να μας άφηνε αδιάφορους το συναισθηματικά μεγαλειώδες ρεπερτόριο τής βραδιάς, που αγκάλιασε ζεστά και τόνισε όλα τα είδη τής μουσικής τού καλού έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Ερμηνεύτηκαν, έτσι, τραγούδια- σύμφωνα και με τον τίτλο τής βραδιάς- που τραγουδιόντουσαν στην παλιά γειτονιά και στις μυρισμένες από τα γιασεμιά αυλές τού παλιού Ρεθύμνου, μέσα από ένα πρόγραμμα ποιοτικό, ανάλαφρο, με τα υπέροχα εκείνα ποτ πουρί από παλιές αξέχαστες ελληνικές επιτυχίες (τής δεκαετίας τού πενήντα κι ακόμα πιο παλιά) και τα ποιοτικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, που εξέθρεψαν σειρά όλη γενεών και τα εκατομμύρια των νεοελλήνων, με τα γλυκερά ακούσματά τους, διαπνεόμενα από ένα μουσικό ήθος που, δυστυχώς, σήμερα, ολοένα και περισσότερο τείνει να εκλείψει και να χαθεί οριστικά. Τραγούδια που μπόρεσαν να φανερώσουν την ψυχή μιας μουσικής λυτρωτικής, που δίνει όνειρα κι ελπίδες τόσο στενά συνυφασμένες με τις λαχτάρες, τις πίκρες, τα δίκαια αιτήματα και τις αγωνίες τού ελληνικού λαού όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών τάξεων και διαστρωματώσεων.
        Τα τραγούδια ερμηνεύτηκαν τοποθετημένα όλα σε μια προσεγμένη ηχοχρωματική σειρά κι ανάμεσα σε υπέροχα αφηγηματικά μέρη. Κομμάτια όλα τους όμορφα διασκευασμένα για τη συγκεκριμένη μουσική βραδιά και πλούσια δραματοποιημένα από την 14μελή χορωδιακή ομάδα τού συνόλου στον όμορφο σκηνικό θεατρικό χώρο. Θα περάσει καιρός για να ξεχάσει το φιλόμουσο κοινό τού Ρεθύμνου τις καταπληκτικές εκείνες φωνητικές κορυφώσεις ενός αληθινά ασύγκριτου ενθουσιαστικού κεφιού.
          Και πιο συγκεκριμένα. πέρα από το ερμηνευτικό- τραγουδιστικό μέρος, η 14μελής ομάδα τού συνόλου επιδόθηκε σε μια περίπλοκη ανασύνταξή της στον σκηνικό τού θεάτρου «Ερωφίλη» χώρο, μέσα από σόλο, ντουέτα, τρίο και ομαδικά μέρη, σε μιαν αδιάκοπη διαδοχή κίνησης και ακινησίας, που θύμιζε αέναη ροή οπτικοκινητικής ενέργειας. Έτσι, η κινητική έκφραση γινόταν, ταυτόχρονα, στοιχείο που αναδείκνυε τη δομή και τη χάρη τής μουσικής, αποβλέποντας στη διασφάλιση και διασαφήνιση τού νοήματός της, καθώς και στην ποικιλία και την εναλλαγή των διαθέσεων των ερμηνευτών, που μεταδίδονταν και στο φιλόμουσο κοινό, εντείνοντας δυναμική και αιχμές, δίχως τις οποίες το κάθε έργο καθίσταται αδιανόητο και ασθενικό.
         Έτσι, σ’ όλη τη διάρκεια τής μουσικής παράστασης η κίνηση και η μουσική συνυπήρξαν αρμονικά με τον λόγο και την έκφραση των συναισθημάτων και των ποικίλων καταστάσεων, σκιαγραφώντας χαρακτήρες επί σκηνής, που κινούνταν στον χώρο τού σωματικού θεάτρου με εντυπωσιακή ευκρίνεια και καθαρότητα, αναπτύσσοντας μιαν ιδιαίτερη γλώσσα που προκύπτει από τον συνδυασμό θεατρικών τεχνικών με στοιχεία σύγχρονου χορού και μιμικής μέσα στον πολυμορφικό σκηνικό χώρο. Απόλυτα στο στοιχείο τους έλαμψαν όλοι στη μελωδική και δεξιοτεχνική παρτιτούρα και ανταποκρίθηκαν θαυμάσια στη γενναιοδωρία και τη συναισθηματική αμεσότητα τής μουσικής και αυτό οφείλεται, νομίζω, κυρίως, στην αγλαόκαρπη συνεργασία και συναντίληψη των μουσικών και των τραγουδιστών και χορωδών τού συνόλου.
         Σε κάθε περίπτωση η βραδιά κύλησε όμορφη, απολαυστική, ανάλαφρη, γεμάτη χάρη και κομψότητα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ποιότητα και την προβολή τής πολύμορφης ηχητικής και κινητικής εικόνας. Οι ερμηνευτές αποδείχτηκαν άριστα εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη μουσική κουλτούρα, ερμηνεύοντας τη μουσική με μοναδική τέχνη, που συνάρπασε το κοινό και διασφάλισε την ποιότητα τού αποτελέσματος. Γι’ αυτό και η θυελλώδης ανταπόκριση, αλλά και τα θετικά και ενθουσιώδη σχόλια τού κοινού που ακούστηκαν στο τέλος, ήταν αναμενόμενα και πλήρως δικαιολογημένα. Δεν μας μένει παρά να σφίξουμε θερμά το χέρι και να συγχαρούμε όλους τους καταξιωμένους συντελεστές τής θαυμάσιας αυτής μουσικής βραδιάς για τη σαφή και άκρως ευσυνείδητη ερμηνεία τους. Μας έδωσαν ένα αληθινό μάθημα σεβασμού τής μουσικής. Τους ανήκει, γι’ αυτό, ένα μεγάλο «Μπράβο»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: