«ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ!» Εικόνα γεμάτη από την ψυχή και την πρεπιά της Κρήτης τα παιδιά του Ρεθύμνου«ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ!»
Εικόνα γεμάτη από την ψυχή και την πρεπιά της Κρήτης τα παιδιά του Ρεθύμνου


 ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Σε μεγάλη γιορτή κίνησης και ηχοχρωμάτων εξελίχτηκαν οι λαμπρές εκδηλώσεις που έγιναν στη μικρή πλατεία του Λυκείου των Ελληνίδων της πόλης μας, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003, με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού». ‘Μπράβο στο Ρέθυμνο’, έλεγα μέσα μου, βλέποντας από τη μια μεριά τα τόσα πολιτιστικά σχήματα του τόπου, που συμμετείχαν ενεργά στο μεγάλο αυτό πανηγύρι και από την άλλη τους εκατοντάδες των τουριστών που έδειχναν κυριολεκτικά μεθυσμένοι να ρουφούν και να απολαμβάνουν το πλουσιοπάροχο αυτό  γιορταστικό μεθύσι, που τόσο σπάταλα τους προσέφερε η αρχόντισσα πολιτεία μας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ ουσιαστικά συνεισέφεραν σε αυτήν και ο Δήμος Ρεθύμνου, καθώς και οι Σύλλογοι Ξενοδόχων και Εστιάσεως και Αναψυχής.
Με τη Δημοτική Φιλαρμονική, τα ποικίλα Κρητικά χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν, με τους λυράρηδες και τραγουδιστές και με τα ορχηστρικά και χορευτικά σύνολα ελληνικών λαϊκών χορών, το Ρέθυμνο μετέδωσε πολιτισμό ποιότητας στους εκατοντάδες των ξένων που παρακολούθησαν τις προχθεσινές εκδηλώσεις και μας έκανε να αναθαρρήσουμε και αισιοδοξήσουμε απεριόριστα για το πολιτιστικό μέλλον αυτής της πολιτείας. 
Το πρόγραμμα άνοιξε επιτυχώς η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου προτείνοντας στο κοινό ένα πλουσιότατο φολκλορικό πρόγραμμα με τραγούδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο- ό,τι καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη περίσταση. Έτσι, ακούσαμε λαμπρές επιτυχίες του Βαγγ. Παπαθανασίου, τη γνωστή μελωδία του Ζιβάγκο, διάφορα ρώσικα, αργεντίνικα και άλλα κομμάτια που έχουν γίνει επιτυχίες και έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
Ομοιογενή και υποδειγματικά τα πνευστά– με πρωταγωνιστική, σε όλο σχεδόν το μήκος του προγράμματος, την κορνέτα του Αντ. Μαυράκη- ερμήνευσαν την παρτιτούρα με μοναδική ελευθερία και σπάνια πλαστικότητα. Ακριβέστατος, νευρώδης και ορμητικός και ο αρχιμουσικός Ανδρέας Πλαϊτης με μια άκρως επιμελημένη διεύθυνση του συνόλου συντέλεσε τα μέγιστα ώστε να αναδυθεί πλουσιότατο το άρωμα της ατμοσφαιρικής μουσικής και να κάνει ακόμα πιο όμορφη και συναρπαστική τη βραδιά.
Έκπληξη στο Δεύτερο Μέρος του ορχηστρικού προγράμματος της Δημοτικής Φιλαρμονικής υπήρξε ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Μαρκαντώνης, ο οποίος με λαμπερή και άκρως  γενναιόδωρη φωνή, με λυρική- θα τολμούσα να πω- διάθεση σε κάποιες ακροτελεύτιες μακρόσυρτες κορώνες τύπου…Παβαρόττι, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του σε αρκετές επιτυχίες του ελληνικού και όχι μόνο ρεπερτορίου. Ξεχωρίσαμε το μελωδικότατο «Time to say good bye», που το τραγούδησε με σπάνια ευαισθησία και αυτοπεποίθηση, καθώς και τις γνωστές ελληνικές επιτυχίες: «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Εφτά τραγούδια θα σου πω», «Συνεφούλα», «Μη μου λές άλλο γι’ αγάπη», αλλά και το απαραίτητο, πάντα, για τους ξένους μας μουσικό επιδόρπιο «Τον Ζορμπά» του Μ. Θεοδωράκη, στον οποίο, για άλλη μια φορά, έλαμψε χαρακτηριστικά ο ήχος της κορνέτας του Αντ. Μαυράκη, μαζί με το γλυκόηχο και «πτερόεντα» ήχο του πίκολου του Μαρκιγιάν. 
Κορύφωση της βραδιάς υπήρξαν τα Κρητικά Χορευτικά συγκροτήματα, που με τους γλυκόλαλους ήχους της λύρας και των λαούτων των Νίκου Λαμπάκη, Νίκου Αποστολάκη και Κυριάκου Ψαρουδάκη έδωσαν ολάκερη και στητή την ψυχή της Κρήτης και ενθουσίασαν το κοινό, που ολόχαρο σηκώθηκε να δοκιμάσει μαζί με τους αγέρωχους χορευτές τα βήματά του στους κρητικούς λεβέντικους χορούς.
Αξίζει –με τη σειρά εμφάνισής τους- να απευθύνουμε ένα μεγάλο «Μπράβο» στους λεβέντες του χορευτικού ομίλου «Αρκάδι», που κάτω από το ενθαρρυντικό βλέμμα της ακούραστης συντονίστριάς του κ. Σοφίας Ηλιάκη, έδωσαν, πραγματικά, ακροβατικά δείγματα ικανότητας σ’ ένα αιθέριο και καθ’ όλα κομψότατο κρητικό συρτό. Μπράβο και στους φερέλπιδες εφήβους του χορευτικού ομίλου «Ψηλορείτης», που, με τη σειρά τους έδωσαν ένα, ακόμα, θαυμάσιο δείγμα των εξαιρετικών δυνατοτήτων τους σ’ έναν αέρινο, ταχύτατο και θυελλώδη Μαλεβιζιώτη, όπως και στα μικρά, τα «πιτσιρίκια» του ομίλου «Ερωτόκριτος», που πραγματικά ξάφνιασαν ευχάριστα και ενθουσίασαν το κοινό με τις άριστες χορευτικές ικανότητές τους στο γρήγορο, αυτή τη φορά, πεντοζάλη. Παιδιά, έφηβοι και νέοι των τριών παραπάνω χορευτικών συγκροτημάτων- ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές στολές τους- κατάφεραν να παρουσιάσουν και να γίνουν οι ενθερμότεροι πρεσβευτές του Κρητικού πολιτισμού στους εκατοντάδες ξένους του Ρεθύμνου, προτείνοντας σ’ αυτούς την καλύτερη εικόνα του τόπου και της πόλης, γεμάτη από την ψυχή και την πρεπιά της Κρήτης. Τους αξίζει, γι’ αυτό, και πάλι, ένα πολύ μεγάλο «Μπράβο»!
Το Κρητικό Πρόγραμμα έκλεισε με το τραγούδι «Στης Γραμπούσας τ’ Ακρωτήρι», που τραγούδησε, ντυμένη κρητικοπούλα, η Αργυρώ Κακλή, του Κρητικού Ομίλου «Αρκάδι», με απλότητα, εξαιρετικά εύηχη και γενναιόδωρη φωνή, με αξιοπρέπεια και ήθος κρητικό, μακριά από φωνητικά πυροτεχνήματα ξένα προς το γνήσιο και καθάριο κρητικό τραγούδι.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε ευφρόσυνα με ένα χαρούμενο και ενθουσιαστικό ελληνικό πρόγραμμα με λαϊκό χορευτικό συγκρότημα και ορχήστρα.
Όλα λειτούργησαν άψογα και επιμελημένα, προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Άψογος και αποτελεσματικός και ο παρουσιαστής του προγράμματος Ευγένιος Φραγκιαδάκης στην τρίγλωσση ταυτόχρονη μετάφραση των δρωμένων για τους πολυπληθείς ξένους θεατές, που έδειχναν πραγματικά ενθουσιασμένοι για την επιλογή τους να κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη μας, το Ρέθυμνο.                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: