ΦΡΕΝΤ ΦΗΤΑΜ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΦΩΤΌΣ



ΦΡΕΝΤ ΦΗΤΑΜ


ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

          ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Από τις 10 ως τις 21 Αυγούστου θα λειτουργεί στο «Σπίτι τού Πολιτισμού» τής πόλης μας έκθεση ζωγραφικής τού Φρέντ Φήταμ με θέμα: «Τοπία στο φως». Την επισκεφθήκαμε και εμείς την ημέρα των εγκαινίων. Η τέχνη τού Φρέντ πραγματικά μάς εξέπληξε, μας άγγιξε από την πρώτη, κιόλας, στιγμή, για την όλως ιδεαλιστική πορεία της και τις βαθιές καταβολές της, που αποτυπώνονται πάνω στην κάθε πτυχή των έργων του. ο ήλιος, το φεγγάρι, το φως των εναγώνιων αναζητήσεών του, σε μια, τώντις, σπάνια σε πλούτο φωτός χρωματική κλίμακα και λάμψη δονούν και, συχνά, δίνουν το βασικό τους περίγραμμα στις κεντρικές επιφάνειες της ζωγραφικής του.
         Ο Φρέντ στη ζωγραφική φαίνεται να δοκιμάζει τα πάντα. πειραματίζεται, αναζητά δημιουργικά και προτείνει όλο και κάτι καινούριο, κάτι σπουδαίο, έξοχα εντυπωσιακό. Μελετά τις διαστάσεις, τις αναλογίες, τα χρώματα, τους όγκους, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ακριβή θέση των πραγμάτων που ζωγραφίζει κάθε φορά. Τίποτε δεν είναι τυχαίο στις ακουαρέλες και τις ελαιογραφίες του.
Αυτό, όμως, που, σε κάθε του έργο φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον καλλιτέχνη είναι το φως, το οποίο εξόχως αξιοποιεί και προάγει με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους, βάζοντάς το σε δυναμική τροχιά και αναμέτρηση μαζί του. Πειραματίζεται και «παίζει» με αυτό και «παιγνιδίσματα φωτός» αποκαλεί τις δημιουργίες του. Χρησιμοποιεί προς τούτο όλες τις αρμονίες και τονικότητες, που εντείνονται με τις συχνά έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς, ώστε, σε τελική ανάλυση, οι πίνακες του Φρέντ να αποπνέουν φως και μόνον φως, φως που ποικίλει ανάλογα με την εποχή, τον καιρό και την ώρα, τη συννεφιά ή το θέμα τού έργου. Είναι φορές που καταφεύγει σε παράξενους φωτισμούς, δραματικές καιρικές συνθήκες με έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς, στοιχεία που δείχνουν να τον εκφράζουν ιδιαίτερα, γιατί πρώτα- πρώτα εκφράζουν και χαρακτηρίζουν αυτήν την ίδια τη ζωή. 

Συχνά, βλέποντας τους πίνακες τού Φρέντ διερωτιέσαι και ψάχνεις να ανακαλύψεις την «πηγή» από την οποία πηγάζει όλο αυτό το φως που τόσο σπάταλα τους πλημμυρίζει. Και διαπιστώνεις ξαφνικά ότι μια απλή φωτεινή γραμμή μπορεί να είναι η αιτία και η πηγή τής διάχυσης σε ολόκληρο τον πίνακα του φωτός. Άλλες φορές νιώθεις από τους πίνακες τού Φήταμ να αναπηδά ένα φως εξαΰλωσης, που φωτίζει το όλον έργο, προσδίνοντάς του «αληθινή και ουσιαστική ύπαρξή». Ο πίνακας αντανακλά φως, γίνεται ολόκληρος φως, που μεταγγίζεται γενναιόδωρα στην ψυχή τού θεατή του. 

Το έργο τού Φρέντ, σε τελική ανάλυση, φανερώνει την ατέρμονη αγωνία και αναζήτηση του καλλιτέχνη- συχνά έντονα φιλοσοφική- να ανακαλύψει και μοιραστεί με τον θεατή των έργων του τη μεταμορφωτική δύναμη τού φωτός, που κάνει τα αντικείμενα και τη φύση γύρω τους να φαίνονται με διαύγεια και καθαρότητα στο φως τού μεσημεριού, ενώ στο φως τού δειλινού αποπνέουν μιαν ήρεμη και βαθιά στοχαστική γλυκύτητα. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει και την ιδιαίτερη κλίση και φύση τού καλλιτέχνη, ως ατόμου ιδιαίτερα λεπτού και ευαίσθητου, που λατρεύει τη φύση και μάλιστα το ελληνικό τοπίο, που το αποδίδει με χρώματα κατ’ εξοχήν ελληνικά σε όλο το εύρος της πλούσιας βιοποικιλότητάς του.

Συγχαίρουμε τον φίλο Φρέντ μέσα από τη καρδιά μας και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στις γόνιμες και δημιουργικές αυτές αναζητήσεις του στη ζωγραφική, που γίνονται όλες ανοίγματα φωτός, που αφήνουν μέσα τους να περάσει και να διαχυθεί πλούσιο το φως των εναγώνιων αναζητήσεών του, σε μια, τώντις, σπάνια σε πλούτο χρωματική κλίμακα και λάμψη, που μεταγγίζεται  και δίνει σε όλους μας δυναμικές διεξόδους στη μεγαλειώδη ομορφιά της ψυχής και τής φύσης, που τόσο εναγώνια και ο ίδιος φαίνεται να αναζητεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: