ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΓΚΡΟΤΣΚΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΓΚΡΟΤΣΚΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

   ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
                www.ret-anadromes.blogspot.com

Την αδελφοποίησή τους γιόρτασαν πανηγυρικά, με εκπληκτικούς χορούς, τραγούδια και ποικιλόχρωμα βεγγαλικά, τα παιδιά των δήμων Γκρότσκα Βελιγραδίου και Ρεθύμνου, την Παρασκευή που πέρασε, στο θέατρο «Ερωφίλη».

   Η ιστορία έχει ξεκινήσει τώρα και ένα χρόνο, από πέρυσι το καλοκαίρι, που είχαμε τις πρώτες ανάλογες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Βελιγράδι. Η γνωριμία αυτή με τον ομόδοξο και φίλο Σερβικό λαό είναι που οδήγησε στη φετινή συνέχεια και στο επιστέγασμά της με την υπογραφή της αδελφοποίησης, που έγινε στο Βελιγράδι, στις 2 Ιουλίου 2004.

Στόχος της, η προβολή της πόλης μας στο εξωτερικό αλλά και η ανάπτυξη ποικίλων, ανάμεσα στις δύο πόλεις, επενδυτικών δραστηριοτήτων. Χαιρόμαστε, πάντως, ιδιαίτερα που ένας από τους πρωτεργάτες της είναι και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Δρυγιαννάκης, Πρόεδρος των
μουσικών σχημάτων του Δήμου μας, γιατί έτσι ελπίζουμε η αδελφοποίηση αυτή να μην  περιοριστεί σε αυστηρά και μόνον επενδυτικές και οικονομικές δραστηριότητες, αλλά να εκμεταλλευτεί και τις περαιτέρω δυνατότητες ανταλλαγής πολιτισμικών και καλλιτεχνικών παραδοσιακών αξιών, που τόσο πλούσια κυριαρχούν στους δύο αδελφούς λαούς.

Χαρακτηριστικό της προχτεσινής μουσικοχορευτικής βραδιάς είναι ακριβώς ότι- και από τις δύο πλευρές- πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από παιδιά, που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα των δύο λαών.

Το Πρόγραμμα άνοιξε σύμπραξη της Νεανικής Ορχήστρας και της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Ρεθύμνου, δύο νέων μουσικών σχημάτων με καταπληκτικές δυνατότητες και υψηλό έλεγχο τεχνικής, πράγμα που συναντά κανείς σπάνια, στον βαθμό αυτόν και σε τόσο νεαρούς καλλιτέχνες. Τραγούδησαν θαυμάσιες επιτυχίες των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Δ. Σαββόπουλου, Μ. Λοΐζου και Στ. Κουγιουμτζή.

 Οι καλοδουλεμένες φωνές των μικρών χορωδών της 25μελούς Παιδικής Χορωδίας του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν άψογα στην αποκωδικοποίηση του συγκινησιακού φόρτου, που κρύβεται πίσω από τις μορφικές αναζητήσεις του κάθε συνθέτη, επιτυγχάνοντας μιαν ολοδρόσερη προσέγγιση των έργων και δείχνοντας το μέγεθος μα και την ποιότητα της δουλειάς της δασκάλας τους Ισιδώρας Χαλκιαδάκη. Η θεϊκή, πάλι, μουσική έρεε απρόσκοπτα από τα καλώς συντονισμένα όργανα της Νεανικής Ορχήστρας και αυτό χάρις και στην έντονα δεξιοτεχνική καθοδήγηση του αρχιμουσικού Ρίνο Κρίστ.

 Στο πρόγραμμα συμμετείχε και το κρητικό Μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Ρεθύμνου, που απέδωσε λεβέντικους Κρητικούς χορούς, κάτω από τους ήχους της λύρας του Μαν. Σκουτέλη και του λαούτου του Αντ. Σπαθή.

Στο Δεύτερο Μέρος του Προγράμματος παρουσιάστηκε το 25μελές χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Γκρότσκα Βελιγραδίου, που παρουσίασε εντυπωσιακούς παραδοσιακούς χορούς από όλα τα διαμερίσματα της Σερβίας. Ήταν ένα θέαμα συναρπαστικό, πραγματικά πέρα και από την πιο τολμηρή φαντασία. Ξεχωρίσαμε τους χορούς από τη Βορειοανατολική Σερβία, σε χορογραφία Πέντζα Τοντόροβιτς και από τη Βόρεια Σερβία, σε χορογραφία Βέλια Αγκόφσκι.

 Οι δύο παραπάνω χοροί χαρακτηρίζονται από μιαν άκρως εντυπωσιακή γκάμα δραματοποιημένων, μοναδικής ευαισθησίας και εκφραστικής ικανότητας, διαλογικών κινήσεων και κραυγών ανάμεσα στα μέλη των δύο σχηματισμών (αγοριών- κοριτσιών). Η άκρως εμπνευσμένη
επεξεργασία της χορογραφικής γραφής, πάνω σε πλούσια διασκευασμένες σερβικές χορογραφίες, έδωσε τη δυνατότητα στην σερβική χορευτική ομάδα να επιδοθεί σε μια, τώντις, εκπληκτική ανασύνταξή της σε όλη την έκταση του σκηνικού χώρου, μέσα από καταπληκτικά σόλο, ντουέτο, τρίο και ακόμα μεγαλύτερα σύνολα χορευτών.

Το αθλητικό, τώρα, τεπεραμέντο και η δύναμη που τα παιδιά παρουσίασαν στο δεύτερο ιδιαίτερα χορό, αυτόν από την Β. Σερβία- με τις πλουσιότατες και αδιάκοπα διαδεχόμενες η μια την άλλη «σολιστικές» συνεισφορές του- θύμιζε ασταμάτητη ροή οπτικοκινητικής ενέργειας και κυριολεκτικά εξέπληξε τους πάντες, που καταχειροκρότησαν τους μικρούς χορευτές και τους υποχρέωσαν σε μια νέα, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εκτέλεσή του.

Το ακορντεόν- όργανο περιωπής στα λαϊκά μουσικοχορευτικά δρώμενα της γείτονος φίλης Χώρας- διέπρεψε γενναίως στα ικανότατα χέρια των Μουσικών Ντούσαν Γκουλούμποβιτς και Μάρκο Σμίλκιτς, σε πλούσιες παραδοσιακές Σερβικές μελωδίες.

Τα παιδιά της Σερβίας και του Ρεθύμνου, στη όμορφη αυτή μουσικοχορευτική βραδιά, έκαναν μια εξαιρετικά λαμπερή παρουσίαση, μια άκρως φιλότιμη προσπάθεια να προβάλλουν επάξια τον πολιτισμό της Χώρας τους, δίνοντας κυριολεκτικά την ψυχή και το πνεύμα τους για τον ύψιστο αυτόν σκοπό. Τους αξίζει, λοιπόν, ο άξιος έπαινος της πολιτείας τους και ένα μεγάλο «Μπράβο»!!               

Δεν υπάρχουν σχόλια: