Δ ύ ο Α ν ο ι κ τ έ ς Ε π ι σ τ ο λ έ ς

    Δ ύ ο   Α ν ο ι κ τ έ ς   Ε π ι σ τ ο λ έ ς
        Α π ό  κ α ι  π ρ ο ς  έ ν α ν  Ι σ π α ν ό  φ ί λ ο

              ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
          www.ret-anadromes.blogspot.com

Λόγω τής συγκυρίας των στιγμών που διερχόμαστε, θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω αμέσως παρακάτω ένα συγκινητικότατο γράμμα, που έλαβα πρόσφατα σε άπταιστα ελληνικά (μέσω τού ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου) από έναν Ισπανό φίλο, τον κ. Angel MARTINEZ FERNANDEZ, εξαίρετο γνώστη τής Ελληνικής Γλώσσας και τακτικό Καθηγητή τής Ελληνικής Φιλολογίας, στη Φιλολογική (sic) Σχολή τού Πανεπιστημίου τής Λαγκούνα (Κανάριοι Νήσοι), της Ισπανίας. Με τον κ. Φερνάντες γνωριστήκαμε στο «Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την επαρχία Αγίου Βασιλείου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» (Πλακιάς, 19- 23 Οκτωβρίου 2008), στο οποίο είχε προσέλθει και μιλήσει σε άπταιστα ελληνικά- ενώ και την επιστημονική του εισήγηση μάς την είχε παραδώσει κατ' ευθείαν στα ελληνικά- με θέμα: «Οι επιγραφές τής Σουλίας» (Σουλία είναι το αρχαίο όνομα τής σημερινής Αγίας Γαλήνης, Ρεθύμνου).
Πραγματικά χαιρόμαστε αυτούς τους ελληνομαθείς και θαυμαστές τού ελληνικού μας πολιτισμού ξένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που διακονούν με τόση αγάπη και ένθερμο φιλελληνικό ζήλο τη… «νεκρή!» μας Αρχαία Ελληνική Γλώσσα στα ξένα πανεπιστήμια τού κόσμου, σε πείσμα κάποιων δικών μας «πανεπιστημιακών», που χαρακτηρίζονται για την ιστορική ανευθυνότητά τους, τις έντονες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις τους και τον «συνωστισμό» των εμμονών τους. Γι’ αυτό, μαζί και με άλλα πολλά, τα χάλια τής Ελληνικής μας Παιδείας  που τα βιώνουμε καθημερινά…
       Παραθέτω, στη συνέχεια- λόγω της βαρύτητας όσων αναγράφονται σε αυτήν- την ηλεκτρονική επιστολή τού κ. Angel MARTINEZ FERNANDEZ

          Αγαπητέ μου κ. Παπαδάκη,
     Θα ήθελα να σας εκφράσω τη συμπαράστασή μου για τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αισθάνομαι τώρα ακόμα πιο κοντά στην Ελλάδα και ο πόνος τού ελληνικού λαού είναι και δικό μας πόνος. Ισπανία και Κανάρια Νησιά αγαπάνε την Ελλάδα τόσο στις καλές όσο και στις χειρότερες στιγμές της. Ειλικρινά λυπάμαι που δεν βρίσκομαι κοντά σας, εκεί στην Ελλάδα, σ' αυτές τις δύσκολες ώρες.
      Ούτε στην Ισπανία, κ. Παπαδάκη, τα πράγματα πηγαίνουν καλά!
      Σας εύχομαι όλα τα προβλήματα να επιλυθούν με τρόπο λογικό. 
   Έχω, ως συντονιστής Εράσμους, έναν φοιτητή στο Ρέθυμνο και ο άνθρωπος αισθάνεται ευτυχής, χάρη στη φιλοξενία των Κρητών και την ομορφιά και τον πολιτισμό της Κρήτης, αλλά οι εδώ αρχές θέλουν να γυρίσει σύντομα, γιατί ανησυχούν. Θα παλέψω, όμως, για να μείνει στην πιο ωραία γη της Ευρώπης. Και θα τα καταφέρω!
      Μέχρι τώρα όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες Εράσμους που ήλθαν από την Ισπανία στην Ελλάδα δεν ήθελαν να επιστρέψουν πίσω. Και πιστεύω ότι και τώρα θα γίνει κάτι παρόμοιο. Εγώ έχω συμβουλέψει τον φοιτητή μου: Πρώτα απ’ όλα γίνεσαι Έλληνας και Κρητικός και στη συνέχεια αισθάνεσαι ευτυχής σε όλα. Ένας Ελληνιστής δεν μπορεί να 'ναι ποτέ στην Ελλάδα απλός θεατής των ειδήσεων, αφού η φωτιά της καρδιάς του και ο σημαντικότερος λόγος της ζωής του είναι πάντα ακραιφνώς ελληνικοί.
       Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έδωσε στον φοιτητή μου δωρεάν την Εστία. Το Πανεπιστήμιο της Λα Λαγκουνα είναι το μοναδικό που λαμβάνει δωρεάν τη Φοιτητική Εστία για τους φοιτητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πάνω απ’ όλα διακρίνεται η μεγάλη φιλοξενία της Ελλάδας, ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Και αυτό θα έπρεπε να το υπογραμμίσουμε με μεγάλα γράμματα, γιατί στην Ελλάδα το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι το κέρδος, αλλ' ο «άνθρωπος». Οι άλλες χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να μάθουμε πολλά από την αρχαία και τη σημερινή Ελλάδα. Ευρώπη σήμερα σημαίνει χώρος διαφθοράς και απανθρωπιάς. Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει τις Ελληνικές μας ρίζες και έχουμε υποχρέωση να σκύψουμε και να τις ξαναβρούμε το συντομότερο*.
       Με πολλή εκτίμηση και αγάπη,
       Άγγελος

* Η υπογράμμιση των λέξεων τής επιστολής είναι δική μας.

     Και ιδού η απάντησή μας στον ένθερμο αυτόν φίλο τής Ελλάδας κ. Angel MARTINEZ FERNANDEZ:

        Αγαπητέ μου φίλε και ένθερμε Φιλέλληνα, από την πανέμορφη και ολόφωτη Ισπανία (Κανάρια Νησιά), Κύριε Φερνάντες, 
Πολύ συγκινήθηκα από το τόσο φιλελληνικό και εγκάρδιο γράμμα σας!! Ναι, σας θεωρώ μέγα Φιλέλληνα, συνεχιστή της μεγάλης φιλλεληνικής Ιδέας, γιατί η ψυχή σας και το είναι σας κυριολεκτικά πάλλονται και εμφορούνται από την καρδιά τής Ελλάδας, την ελληνική κουλτούρα, Γλώσσα και Ιστορία που τόσο καλά κατέχετε και των οποίων είστε πρέσβης άξιος και ένθερμος διδάσκαλος και μεταλαμπαδευτής στους φοιτητές σας, εκεί στη αγαπητή φίλη Ισπανία, την οποία είχα επισκεφθεί πριν τέσσερα ακριβώς χρόνια και διατηρώ από αυτήν τις δυνατότερες αναμνήσεις. Και νομίζω ότι, στην περίπτωσή σας, κ. Φερνάντες, ισχύει απόλυτα ο γνωστός Ισοκράτειος λόγος: "Tοσοῦτον δ' ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ' οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας παρά τοὺς τῆς κοινῆς, φύσεως μετέχοντας" (Ισοκράτους, Πανηγυρικός, παράγρ. 50), παρά τις διαφορετικές ερμηνείες που το συγκεκριμένο χωρίο έχει κατά καιρούς δεχτεί.
  Αγαπητέ μου κ. Φερνάντες είναι πολύ γνωστά στους Έλληνες τα διαχρονικά φίλα προς την Ελλάδα αισθήματα των Ισπανών. Οι Χώρες μας τη στιγμή αυτήν, πραγματικά, πλήττονται και δοκιμάζονται αμοιβαία, γι' αυτό και αμοιβαία είναι και τα αισθήματα συμπαράστασης που νιώθουμε ο ένας λαός για τον άλλο.
 Ας αφήσουμε, αγαπητέ μου κ. Φερνάντες, την ελπίδα να σβήσει τελευταία στις δύσκολες αυτές στιγμές που δερχόμαστε! Ο Θεός των Ελλήνων και των φίλων Ισπανών είναι μεγάλος και στο τέλος η Πρόνοιά Του θα σκεπάσει, πιστεύουμε, στοργικά τις Χώρες μας.    
 Με την ειλικρίνεια των αισθημάτων μου
 Πάντοτε φίλος

Κωστής Ηλ. Παπαδάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: