ΔΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

ΔΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

  ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Δεν χωρούν πια οι πολυπληθείς φίλοι των Κωφών της πόλεώς μας στην ιδιόκτητη αίθουσά τους, της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και, έτσι, τώρα και δεύτερη συνεχή χρονιά, κόβουν την πρωτοχρονιάτικη αγιοβασιλόπιτά τους στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών, την οποία ευγενικά τους παραχωρεί η εδώ στρατιωτική αρχή.
Σύσσωμος ο πολιτικός και στρατιωτικός κόσμος της πόλεώς μας τίμησε και φέτος το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου Κωφών- που έγινε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 1999- και εξεδήλωσε με την παρουσία και τις δηλώσεις του το αμέριστο ενδιαφέρον του προς τη συμπαθέστατη αυτή τάξη των συνανθρώπων μας.
Στο χαιρετισμό του προς το πολυπληθές κοινό ο δραστήριος και δημιουργικός Πρόεδρος των Κωφών κ. Εμμ. Παπαδάκης ,πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του Συλλόγου -στις οποίες θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω-αναφέρθηκε και στη θεία λειτουργία μετ’ αρτοπλασίας, που έγινε στις 2 Ιανουαρίου 1999,στον ιερό Ναό της Κυρίας των Αγγέλων, χάριν των κωφών ατόμων του νομού μας, των οικογενειών αυτών και των πολυπληθών τους φίλων, με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ανθίμου και την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεώς μας.
Αξίζει, στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι παρόμοια θ. Λειτουργία έγινε σε ολόκληρη την Ελλάδα μόνο στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο ,στην Πάτρα και από την Κρήτη μόνο στο Ρέθυμνο, και μάλιστα για δεύτερη φορά φέτος,από το δραστήριο και δημιουργικό σύλλογό μας. Άλλωστε, πρόθεση του Συλλόγου είναι να οικοδομήσουν μελλοντικά και ιερό ναό ,προκειμένου να τιμούν και να γεραίρουν τη μνήμη του Οσίου Μάρκου του Κωφού ,τον οποίο πρόσφατα η Ι. Συνοδός της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε και επίσημα ως προστάτη των Κωφών της Χώρας μας .
Το καινούριο στη φετινή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση ήταν η από κοινού συμμετοχή στο κόψιμο της πίτας και του αδελφού σωματείου των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ,με το οποίο ο Σύλλογος Κωφών έχει τους ίδιους σκοπούς και τις ίδιες επιδιώξεις ,η δε συνεργασία τους μέχρι σήμερα είναι και άψογη και ειλικρινής και έχει αποφέρει τα μέγιστα σε όλους τους τομείς που έχουν από κοινού εργαστεί. Εξάλλου, η ίδρυση του σωματείου Α.μ.Ε.Α. έγινε με πρωτοβουλία του δραστήριου συλλόγου Κωφών Ρεθύμνης και του κ. Δημ. Τσαχάκη σημερινού Προέδρου των Α.μ.Ε.Α..
Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι ενώ η σημερινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης αγιοβασιλόπιτας για το Σύλλογο των Κωφών του νομού μας σημαδεύεται από τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ζωής και λειτουργίας του Συλλόγου, την ίδια στιγμή το αδελφό σωματείο των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής και πραγματοποιεί το πρώτο κόψιμο της πίτας του.
Και όμως, όπως δήλωσε ο δυναμικός και άξιος Πρόεδρος του κ. Δημ. Τσαχάκης ,μέσα σ’αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα το σωματείο κατάφερε πολλά και αξιόλογα. και ιδιόκτητο, δηλαδή, γραφείο να αποκτήσει και την κοινή γνώμη να ενημερώσει σε θέματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και εκδηλώσεις αθλητικές και καλλιτεχνικές να οργανώσει. Ξεκίνησαν με ελάχιστα μέλη και σήμερα το σωματείο τους έφτασε να αριθμεί εκατοντάδες μέλη. Αλλά στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα σημαντικά υπήρξαν και άλλα επιτεύγματα του σωματείου.Έτσι, ύστερα από δική του παρέμβαση το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νομού μας, το Πανεπιστήμιο, γίνεται προσβάσιμο για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ,όπως, επίσης, και η παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Βασικός στόχος του σωματείου για τη δεύτερη αυτή χρονιά λειτουργίας του παραμένει η υψηλή και ευγενική επιδίωξή του να μη μείνει κανένα άτομο με ειδικές ανάγκες έξω από την προστασία που αυτό μπορεί να του προσφέρει.
Ιδιαίτερα συγκινητική στην παραπάνω εκδήλωση υπήρξε και η βράβευση της Ελένης Σαμαριτάκη, γνωστής Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο αγώνισμα του δρόμου για άτομα με ειδικές ανάγκες .Την Ελένη Σαμαριτάκη τίμησε εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης ο Δήμαρχος κ. Δημ. Αρχοντάκης, καθώς, επίσης, και ο Σύλλογος Κωφών Ρεθύμνου και το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με ισάριθμες αναμνηστικές πλακέτες.

Ύστερα από όλα αυτά θέλουμε ειλικρινά να συγχαρούμε το Σύλλογο Κωφών και το Σωματείο Α. μ. Ε. Α, καθώς και τους εκλεκτούς φίλους Προέδρους των κ. κ. Εμμ. Παπαδάκη και Δημ. Τσαχάκη για τις ανεξάντλητες και επίπονες προσπάθειες που τόσο φιλότιμα καταβάλλουν για την ανάδειξη και προαγωγή των σωματείων τους. Ευχή όλων μας το νέο έτος 1999 να είναι αίσιο, επωφελές και δημιουργικό για τους ίδιους ,τις οικογένειές τους και τα μέλη των Συλλόγων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: