ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

         ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 3  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η Διεθνής 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί και από τη Βουλή των Ελλήνων ως Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου διοργανώθηκαν σε τοπικό, και όχι μόνο, επίπεδο ποικίλες καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις. Έτσι, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στο Ηράκλειο, έγινε ημερίδα με θέμα: «Μέσα μαζικής Ενημέρωσης και αναπηρία», με τη συμμετοχή και του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα και με τη  συνδιοργάνωση όλων των ΑΜΕΑ Κρήτης (Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου και Ιεράπετρας). Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Ρέθυμνο, την 3η Δεκεμβρίου, με εθελοντική αιμοδοσία, ενώ, την ίδια μέρα, στο Ωδείο Ρεθύμνου, το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων παρουσίασε το έργο «Το αόρατο παιδί», σε θεατρική παράσταση για τους μαθητές Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο υπήρξε η Επιστημονική Ενημέρωση που έγινε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων, με συνδιοργανωτές τον ιατρό και Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Νικόλ. Παπαδάκη, Υπεύθυνο του τομέα Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχίας Ρεθύμνου και τον κ. Δημ. Τσαχάκη, Πρόεδρο των ΑΜΕΑ Ρεθύμνου.
Εκλεκτοί ομιλητές στην όμορφη αυτήν επιστημονική Ημερίδα- εκτός από τον Πρόεδρο των ΑΜΕΑ κ. Δημ. Τσαχάκη, που μίλησε με θέμα: «Εννοιολογική προσέγγιση της αναπηρίας»- ήταν ο κορυφαίος, με διεθνή αναγνώριση, Ρεθεμνιώτης Καθηγητής της Νευροχειρουργικής των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και των Πατρών και τ. Διευθυντής των Νευροχειρουργικών κλινικών των Νοσοκομείων «Υγεία» και «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Νικόλαος Παπαδάκης, που μίλησε με θέμα «Μετατραυματική παραπληγία» και, επίσης, η κ. Δέσποινα Ψυλλάκη, γιατρός Αποκατάστασης, Επιμελήτρια Α΄ Κλινικής Αποκατάστασης Αναπήρων, με θέμα: «Νευρογενείς διαταραχές ούρησης σε άτομα με κινητική αναπηρία».
 Οι ομιλίες και των δύο λαμπρών επιστημόνων, άρτιες από κάθε πλευρά, δόθηκαν με σαφήνεια και απλότητα, ενταγμένες άριστα στην αντιληπτική ικανότητα του κοινού, του οποίου  το ενδιαφέρον  κράτησαν αδιάπτωτο από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξάλλου, από τον ορυμαγδό των ερωτήσεων που ακολούθησαν προς του ομιλητές, αποδείχτηκε ότι και οι δύο ομιλίες ήταν πολλαπλώς χρήσιμες για αρκετά άτομα με ειδικές ανάγκες, και όχι μόνο, του ακροατηρίου.
Η προχθεσινές εκδηλώσεις ήταν μια ακόμη φωνή για τα χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες, που δικαιούνται μια πιο ανθρώπινη κοινωνική προστασία και περισσότερο σεβασμό και αποδοχή από μέρους των άλλων. Η ελληνική κοινωνία καλείται, για άλλη μια φορά, να λάβει δραστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα μέλη της που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Απαιτείται να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες μέσω της εξάλειψης όλων των κοινωνικών και νομικών εμποδίων, τα οποία αποκλείουν ή περιορίζουν την πλήρη συμμετοχή τους στη δουλειά, στη ζωή και στην κοινωνία. Είναι ανάγκη να εννοήσουμε όλοι μας ότι κάθε άτομο έχει γεννηθεί ίσο με μας και ότι έχει τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα στη ζωή και στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία, και στην ενεργό συμμετοχή του σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της δημιουργικής επαγγελματικής απασχόλησης. Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν ίσες ευκαιρίες με όλους τους άλλους και όχι φιλανθρωπία.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων προϋποθέτει μια σημαντική μεταβολή στην κοινωνία, η οποία πρέπει να αποδεχτεί τη διαφορά ως γεγονός. Πρέπει να βρούμε έναν ευθύ και θετικό τρόπο να εισάγουμε την ισοτιμία και τις ίσες ευκαιρίες, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να μην μετατρέπονται πλέον σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά να θεωρούνται ως ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Νομοθετικά δε λείπουν πολλά πράγματα. Λείπει, όμως, η εφαρμογή των Νόμων. Λείπουν κάποιες συντονισμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν, πράγματι, να φέρουν χρυσά αποτελέσματα στην υλοποίηση κάποιων στόχων. Για παράδειγμα, παραδόθηκε ο ανελκυστήρας του Δημαρχείου της πόλης μας, που λειτουργεί σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές της σύγχρονης τεχνολογίας (με γραφή Μπράιγ και αναγγελία ορόφων), περιμένει όμως την υλοποίησή του παρόμοιος ανελκυστήρας και στο Νομαρχιακό Μέγαρο αλλά και σε άλλες υπηρεσίες της πόλης μας, ενώ το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου- ένα από τα εικοσιτέσσερα που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα- κάποια προβλήματα που συνεχίζουν, δυστυχώς, να παραμένουν δεν του έχουν επιτρέψει ακόμα να λειτουργήσει και αυτό, φυσικά, δεν τιμά κανένα.      
Ύστερα από όλα αυτά, εμείς θέλουμε ειλικρινά να συγχαρούμε το Σωματείο Α. Μ. Ε. Α, για τις ανεξάντλητες, φιλότιμες και επίπονες προσπάθειες και τους αγώνες που τόσο φιλότιμα καταβάλλει για την ανάδειξη και προαγωγή των μελών του και παρά τις τόσες αντιξοότητες που συναντά. Είναι, πιστεύουμε, καθήκον όλων των πολιτισμένων κοινωνιών να έχουν ως μόνιμη φροντίδα τους την εισαγωγή προγραμμάτων δράσης, που θα έχουν ως σκοπό τους να καταστήσουν το φυσικό περιβάλλον προσβάσιμο και περισσότερο φιλικό προς τα άτομα με αναπηρίες και ακόμα την ανάληψη γενναίων μέτρων για την άνετη πρόσβαση των ατόμων αυτών στην εκπαίδευση, την εργασία, την πληροφόρηση, την επικοινωνία και τη σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να μην αισθάνονται οι παραπεταμένοι της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: