ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

  • ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 Η Διεθνής 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί και από τη Βουλή των Ελλήνων ως Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου έγινε και στο Ρέθυμνο» από τα τοπικά Αμεα τετραήμερο (1-4 Δεκεμβρίου) εκδηλώσεων που περιλάμβανε διανομή εντύπων ενημέρωσης, εθελοντική Αιμοδοσία, εκδρομή στον Ζαρό από το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου και Ημερίδα με θέμα «Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία».
Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, το Σωματείο Αμεα Ν. Ρεθύμνου, το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου «Ίκαρος», ο Σύλλογος Γονέων- Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων- Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Αγάπη», ο Σύλλογος Κωφών Ν. Ρεθύμνου «Αρκάδι» και το 1ο Ειδικό Σχολείο Ν. Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, από τις εκδηλώσεις αυτές στην Ημερίδα, που έλαβε χώρα τη ζεστή αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μίλησαν για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ αρμόδιοι προς τούτο συμπολίτες μας οι κ. Α. Ανδρουλιδάκης, Μαν. Κρεβατσούλης, Μ. Σαββάκης και Στ. Σκανδάλης με συντονιστές την Αντινομάρχη κ. Μαρία Αρχοντάκη, τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Νικ. Παπαδάκη και τον Πρόεδρο των ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου κ. Δημ. Τσαχάκη.
Απ’ ό,τι ακούστηκε τη βραδιά εκείνη- με τις προσπάθειες, τη συνεχή δραστηριότητα και τους αγώνες των τοπικών Σωματείων ΑμεΑ- έχουν, μέχρι σήμερα, γίνει πολλά και σπουδαία στην πόλη μας για την προσβασιμότητα και την διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρίες. Έτσι, μάθαμε ότι και η Νομαρχία, μετά τον Δήμο, απέκτησε ανελκυστήρα για τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, ότι και ηχητικά σήματα στα φανάρια της πόλης μας προβλέπεται σύντομα να λειτουργήσουν για τη διευκόλυνση των τυφλών συνανθρώπων μας και ράμπες στους δρόμους και τις εκκλησίες έχουν ήδη δημιουργηθεί και θέσεις παρκαρίσματος για Ατομα με Αναπηρία ορίσθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη και των Αμεα, αλλά και ειδικές λωρίδες πεζοδρόμων όπως και τουαλέτες και τηλεφωνικός θάλαμος για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα  προβλέπονται στο προσεχές μέλλον να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν.
Όπως βλέπουμε, λοιπόν, πολλά πράγματα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΑμεΑ. Τι υπήρχε για τα ΑμεΑ πριν από πενήντα χρόνια; Τίποτε απολύτως! Σήμερα, όμως, έχουν γίνει αρκετά και μένουν, βέβαια, ακόμα, πολλά να γίνουν. Από δω φαίνεται η αξία των τοπικών Σωματείων ΑμεΑ, που πιέζουν και ευαισθητοποιούν τον κόσμο και τους υπεύθυνους προς κάθε κατεύθυνση. Η παρουσία δε στην κεφαλή των τοπικών ΑμεΑ δυο εξαίρετων και ικανών Προέδρων του κ. Δημ. Τσαχάκη και του κ. Μαν. Παπαδάκη εγγυώνται, ασφαλώς, πολλά για το μέλλον.  
Η Πολιτεία και η κοινωνία μας έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτά τα άτομα που έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους πολίτες για πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν ανάγκη φιλανθρωπίας. Χρειάζονται την αγάπη μας, την κατανόηση και τη συμπαράστασή μας, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να αναδείξουν τις μοναδικές ικανότητες που και αυτά  διαθέτουν και να γίνουν επωφελή και χρήσιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου.
 Η επίτευξη των παραπάνω στόχων προϋποθέτει μια σημαντική μεταβολή στην κοινωνία, η οποία πρέπει, αφού αντιληφθεί την σκληρή πραγματικότητα, να αναχθεί στο ύψος της και να αποδεχτεί τη διαφορά ως γεγονός. Δεν ξέρουμε, εξάλλου, και μας τους ίδιους τι μας περιμένει στο μέλλον. «Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον». Πολλοί από τους σήμερα ανάπηρους συμπολίτες μας πριν λίγα χρόνια έχαιραν άκρας υγείας και χαίρονταν, όπως και μας σήμερα τη ζωή.
Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε έναν ευθύ και θετικό τρόπο να εισάγουμε την ισοτιμία, την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να μην μετατρέπονται πλέον σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν τους πρέπει αυτή η μεταχείριση. Είναι δικαίωμά τους να χαίρονται και αυτοί τις ευκολίες της ζωής και να μην τους γινόμαστε εμείς εμπόδιο στο δικαίωμά τους αυτό, στην εργασία τους, στην ψυχαγωγία τους, στη μόρφωσή τους, στη μετακίνησή τους, κλείνοντας, για παράδειγμα, τον μοναδικό δρόμο από τον οποίο μπορεί να περάσει το αναπηρικό αμαξίδιο ή θέτοντας εμπόδια στην πορεία του τυφλού ατόμου και με τον τρόπο αυτό βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ή καταλαμβάνοντας με το αυτοκίνητό μας τη θέση που προορίζεται για το άτομο με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για αδικαιολόγητη πράξη ασυνειδησίας και έλλειψης ευαισθησίας. Εγώ μπορώ να προχωρήσω και πιο κάτω σε εξεύρεση άλλης θέσης. Το άτομο με κινητικά προβλήματα δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα και το αποκλείω από τη ζωή.   
Η προχθεσινή ημερίδα ήταν μια ακόμη φωνή για τα χιλιάδες άτομα με αναπηρία, που δικαιούνται μια πιο ανθρώπινη κοινωνική προστασία και απόλυτο σεβασμό από τους άλλους των ειδικών αναγκών τους. Η ελληνική κοινωνία καλείται για άλλη μια φορά να λάβει δραστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα μέλη της που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Μέτρα ισότητας στα κοινωνικά δικαιώματα στη ζωή και στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην ανεξάρτητη διαβίωση, σε ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και στην ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της δημιουργικής δραστηριότητας. Με τα μέτρα αυτά η πολιτεία θα δείξει έμπρακτα όχι μόνο το ανθρώπινο πρόσωπό της, αλλά και τους νέους προσανατολισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα θέσουν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο και μόνο τον άνθρωπο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: