ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ- ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

«Μηδενί συμφοράν ονειδίσης, κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον» (= να μη χλευάσεις τη συμφορά κανενός, γιατί η τύχη είναι κοινή και το μέλλον αόρατο)
 Ισοκράτης (436- 338 π. Χ.)


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ


     ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου διοργανώθηκαν και σε τοπικό επίπεδο ποικίλες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν ημερίδα και καλλιτεχνικό μουσικό και θεατρικό πρόγραμμα. Η διοργάνωση των εκδηλώσεων έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης ΤΕΔΚ, την Πρόνοια, τον ΟΑΕΔ, το 1ο Ειδικό Σχολείο, το Σωματείο  ΑΜΕΑ, το Σύλλογο "ΑΓΑΠΗ" και το Σύλλογο των Κωφών του Νομού μας και πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Ωδείου της πόλης μας, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1999.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν έξι σημαντικές ανακοινώσεις . Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος των ΑμΕΑ Ρεθύμνης κ. Δημ. Τσαχάκης, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα: "Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες", τόνισε την ανάγκη απόρριψης του ιατρικού εκείνου μοντέλου που θεωρεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες σαν μια κατηγορία ασθενών με βαριά αναπηρία και ανικανότητα προς κάθε εργασία. Αντίθετα, πρέπει να θεωρήσουμε ότι η αναπηρία των ατόμων αυτών μπορεί να υπερνικηθεί και τα άτομα αυτά να ενταχθούν στην κοινωνία κανονικά και ισότιμα και με πλήρη άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Δε ζητούν τα άτομα αυτά οίκτο και φιλανθρωπία, αλλά ουσιαστική και έμπρακτη εκδήλωση συμπάθειας και αγάπης, κατανόησης και συμπαράστασης από όλους μας, ώστε να μπορέσουν να αναδείξουν τις μοναδικές  ικανότητες που διαθέτουν και που μπορούν να αποβούν, αν βοηθηθούν σε τούτο, προς βέβαιο όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Ο επόμενος ομιλητής, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας  κ. Σκεύος Παπαϊωάννου, μίλησε με θέμα: "Κοινωνική διάσταση της μειονεκτικότητας". Αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση  που έχουν περιέλθει πολλοί συνάνθρωποί μας, λόγω, ακριβώς, κάποιων "ειδικών αναγκών" που συμβαίνει να τους χαρακτηρίζουν. Αποκλείονται, λοιπόν, από την εργασία, αλλά η εργασία δεν είναι μόνο ανάγκη επιβίωσης αλλά και υπεύθυνη για τον εξανθρωπισμό του ατόμου. Πρέπει λοιπόν- καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου- τα  άτομα αυτά να βοηθηθούν, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα πλήρους ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία με αφομοίωση στην κανονική ζωή, που προσδιορίζεται από τη ζωή του μεγαλυτέρου αριθμού ατόμων, αρνούμενοι, οπωσδήποτε, τυχόν διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στα μέλη του κοινωνικού συνόλου.
Ο κ. Αντώνης Κυπριωτάκης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Παν/μίου Κρήτης μίλησε με θέμα: "Νέες τάσεις αγωγής και εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ευρώπη σήμερα". Αναφέρθηκε στην ανάγκη πρώιμης υποστηρικτικής παρέμβασης, από την πρώτη ακόμα παιδική ηλικία, που, πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικότατα αποτελέσματα. Η οικογένεια πρέπει να βοηθήσει και να παίξει ενεργητικό ρόλο στο θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τα παιδιά αυτά τόνισε ο κ. Κυπριωτάκης θα πρέπει να ενταχθούν σε κανονικές, με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, τάξεις. Με τον όρο "ένταξη" ορίζεται η εγγραφή και κανονική φοίτηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες μέσα στις τάξεις του συνηθισμένου δημοτικού σχολείου, με συμμετοχή στο πρόγραμμά του, στο βαθμό που τους επιτρέπουν οι προσωπικές ικανότητές τους. Η πλήρης εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες μέσα σε μια συνηθισμένη τάξη των συνομηλίκων τους ορίζει τον όρο ενσωμάτωση.
Σε παρόμοιο με τον παραπάνω χώρο κινήθηκε και ο επόμενος ομιλητής κ. Μιχάλης  Βερνάδος, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα: " Νέες αντιλήψεις στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές Ανάγκες". Το σχολείο, είπε ο κ. Βερνάδος, θα στηρίξει τη μάθηση και το σχολείο θα απευθύνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της κοινωνίας παρά τις όποιες διαφορές τα χωρίζουν.
Το θέμα του κ. Χρίστου Λιονή, Επίκουρου  Καθηγητή της Κοινωνικής Ιατρικής του Παν/μίου Κρήτης, ήταν: "Φροντίδα στο σπίτι στην Ελλάδα. Στόχος εφικτός ή ουτοπία στην έναρξη της νέας χιλιετίας". Ο κ. Λιονής πρότεινε μια νέα ορολογία στον αποτυχεμένο ειδικό όρο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που στιγματίζει και περιθωριοποιεί τα άτομα αυτά. Κατά την νέα ορολογία του κ. Λιονή ναι μεν στα συγκεκριμένα άτομα παρατηρείται κάποια εξασθένηση ορισμένων λειτουργιών του σώματος, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα και ανικανότητα για συμμετοχή στις δραστηριότητες και την εργασία.
Τελευταίος ομιλητής  ήταν η κ. Αλεξία Βαονάκη, Κοινωνική Λειτουργός, που πρότεινε ορισμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με θεατρική παράσταση από το "Θεατρικό Περίπλου", που παρουσίασε στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνης και του Συλλόγου "ΑΓΑΠΗ" δυο θεατρικά μονόπρακτα. την "Ειρήνη" και τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη, έργα που προτάθηκαν με πλούσια εκδραμάτιση και συμμετοχή των μικρών παιδιών στο θεατρικό σανίδι.
Στις εκδηλώσεις αυτές εντάχθηκε και η βράβευση από τον κ. Νομάρχη του μαθητή του Γυμνασίου Μελάμπων Μιχάλη Δουλγεράκη με το α΄ βραβείο για την γραφή έκθεσης με θέμα: "Τι γνώμη έχετε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ποια είναι η στάση της κοινωνίας απέναντί τους και ποια θα έπρεπε να είναι".
Στη συνέχεια, το γνωστό κουιντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων ΡΙΘΥ- BRASS ερμήνεψε ένα ποικίλο μουσικό ρεπερτόριο από κλασσικά κομμάτια και διάφορες ελληνικές επιτυχίες που κυριολεκτικά ενθουσίασαν και συνάρπασαν τους μικρούς μαθητές, ενώ και οι ίδιοι έδωσαν με το δάσκαλό τους ένα μοναδικό δείγμα των  ικανοτήτων τους στη μουσική.
Η προχθεσινή ημερίδα ήταν μια ακόμη φωνή για τα χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες, που δικαιούνται μια πιο ανθρώπινη κοινωνική προστασία και απόλυτο σεβασμό από τους άλλους των ειδικών αναγκών τους. Η ελληνική κοινωνία καλείται για άλλη μια φορά να λάβει δραστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα μέλη της που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Μέτρα ισότητας στα κοινωνικά δικαιώματα στη ζωή και στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην ανεξάρτητη διαβίωση, σε ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και στην ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της δημιουργικής δραστηριότητας. Με τα μέτρα αυτά η πολιτεία θα δείξει έμπρακτα όχι μόνο το ανθρώπινο πρόσωπό της, αλλά και τους νέους προσανατολισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα θέσουν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο και μόνο τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: