ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ Θ. ΠΕΛΑΝΤΑΚΗ, Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ & Ν. ΦΑΣΑΤΑΚΗ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ
Θ. ΠΕΛΑΝΤΑΚΗ, Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ & Ν. ΦΑΣΑΤΑΚΗ

Σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου Π.Ε. Ρεθύμνου, έγινε, όπως είχε ανακοινωθεί, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, η απονομή από τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Πιπεράκη των τιμητικών διακρίσεων στους κυρίους Θεόδωρο Στ. Πελαντάκη, Κωστή Ηλ. Παπαδάκη και Νίκο Φασατάκη για την πνευματική τους προσφορά στον Δήμο, όπως αυτή εμφανίζεται στην ομιλία του κ. Δημάρχου που ακολουθεί. 


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΠΕΡΑΚΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
ΣΤΟΥΣ Θ. ΠΕΛΑΝΤΑΚΗ, Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ & Ν. ΦΑΣΑΤΑΚΗ

         Σήμερα, για λίγο, θα διακόψουμε τη συνηθισμένη ροή συζήτησης επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης προκειμένου από κοινού, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να επιτελέσουμε μιαν υποχρέωσή μας σε τρεις συντοπίτες μας για την πνευματική τους προσφορά και τη συμβολή τους στην ανάδειξη πτυχών της ιστορίας του τόπου μας, στην καταγραφή λαογραφικών στοιχείων και του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος επί μέρους περιοχών.
          Έχουμε, λοιπόν, σήμερα την τιμή να είναι κοντά μας οι δύο από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, ο Θεόδωρος Πελαντάκης, από την Κρύα Βρύση, και ο Κωστής  Παπαδάκης με καταγωγή από τον Άρδακτο.  Δυστυχώς, και παρά τη θέλησή του, ο  Νίκος  ο Φασατάκης, από τις Μέλαμπες, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων υγείας.
Θεόδωρος Στ. Πελαντάκης
     Όλοι, κυρίες και κύριοι, θυμόμαστε τον Οκτώβριο του 2008 και τη διεξαγωγή του πρώτου στην ιστορία της περιοχής μας Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα “Η πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου από την αρχαιότητα έως σήμερα, περιβάλλον- αρχαιολογία-ιστορία-κοινωνία” που θεωρείται ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός που έγινε ποτέ στον Αϊ- Βασίλη και του οποίου την έκδοση των «Πρακτικών» εναγωνίως περιμένουμε. Πρόκειται για έργο που σίγουρα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενεές. Όλοι, επίσης, γνωρίζουμε, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσφορά όλων όσων προσφέρθηκαν και βοήθησαν, ότι ο Θεόδωρος Στ. Πελαντάκης υπήρξε ο εμπνευστής, ο κατ' εξοχήν οργανωτής και ο σημαντικότερος υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και την προσφορά του στην καταγραφή και ανάδειξη των βυζαντινών ναών της Επαρχίας, αλλά και την αρθρογραφία του επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.
Κωστής Ηλ. Παπαδάκης
          Ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο, δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες και την Αϊβασιλιώτικη καταγωγή του και πιστεύω ότι θα είναι ελάχιστες οι εβδομάδες του χρόνου που στην πλουσιότατη αρθρογραφία του στον τοπικό Τύπο δεν προβάλλει την ιστορία κάποιου χωριού, κάποιου οικισμού του Δήμου μας. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το μισό από το συγγραφικό του έργο, όσο μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί σε βιβλία, αφορά στην αγαπημένη του Επαρχία Αγίου Βασιλείου. Το έργο, όμως, που κάνει τον κ. Παπαδάκη να πρωτοτυπεί και να διακρίνεται είναι το «Τοπωνυμικό της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου», που στις 656 σελίδες του συνέλεξε και κατέγραψε περί τα 8.000 τοπωνύμια απ’ άκρου σ’ άκρο της Επαρχίας μας. Συγχρόνως τα επεξεργάστηκε γλωσσικά, τα  ετυμολόγησε και τα εμπλούτισε με πλήθος από ιστορικά, λαογραφικά, θρησκευτικά και  άλλα στοιχεία της περιοχής. Τα στοιχεία αυτά συλλέχτηκαν και καταγράφηκαν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, γιατί οι νεότερες γενιές συχνά αγνοούν τόσο την ακριβή θέση της ιδιοκτησίας τους, όσο και τα τοπωνύμια.
Νίκος Φασατάκης
          Ο Νίκος Φασατάκης στη ζωή του υπήρξε άοκνος και πολυτάλαντος. Η απουσία του σήμερα μας  στενοχωρεί ιδιαίτερα, αλλά πιστεύω ότι νοερά θα είναι κοντά μας, γιατί είναι πλήρως ενημερωμένος για τη σημερινή βραδιά και είναι, ακόμα, πνευματικά ακμαίος, παρόλο που οι σωματικές του δυνάμεις τον έχουν πλήρως εγκαταλείψει. Ο κ. Φασατάκης παρήγαγε έργο όπου κι αν βρέθηκε. Στη Θήβα, στο Δομοκό, στην Αργολίδα, στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στο πρόσωπό του βρίσκει πιστή εφαρμογή η ρήση του Περικλή «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Ωστόσο, η μεγάλη του αγάπη ήταν  η γενέτειρά του, οι Μέλαμπες, και η Επαρχία Αγίου Βασιλείου. Το συγγραφικό έργο που άφησε για τις Μέλαμπες τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και είναι θησαυρός ανεκτίμητος.

Ο Κ.Η.Παπαδάκης, ενώ παραλαμβάνει
την τιμητική διάκριση από τον Δήμαρχο
κ Ιωάννη Πιπεράκη
      Κύριε Πελαντάκη, κ. Παπαδάκη και κ. Φασατάκη το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου εκπροσωπεί το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας και των καταγόμενων από τον τόπο τούτο απόδημων συντοπιτών μας. Εν ονόματι αυτού του πληθυσμού, σάς  ευχαριστούμε θερμά για την πνευματική σας προσφορά,. Σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνατε για τον τόπο μας, τον οποίο με το έργο σας διαφημίσατε στα πέρατα της οικουμένης. Σας ευχαριστούμε θερμά, γιατί αυτό που προσφέρατε το κάνατε ανιδιοτελώς, αφιερώνοντας ατέλειωτα μεροκάματα και εργατοώρες από τον χρόνο σας και τις υποχρεώσεις σας. Αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση.
        
ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ "ΤΟΠΩΝΥΜΙΚΟ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

      Τελειώνοντας, σας ανακοινώνω ότι ο Δήμος μας θα πάρει την πρωτοβουλία να προωθήσει και να υποστηρίξει το έργο του κ. Παπαδάκη «Τοπωνυμικό της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου» προς το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα  της χώρας, την Ακαδημία των Αθηνών, προκειμένου να τύχει κάποιας επιβράβευσης, έστω και κάπως ανορθόδοξα, δεδομένου ότι το έργο έχει ήδη εσπευσμένα εκδοθεί σε βιβλίο (με τους λοιπούς έξι τόμους των "Πρακτικών" του Διεθνούς Συνεδρίου), ενώ η πρόταση έπρεπε να είχε γίνει πριν από την έκδοση του (ανωνύμως). Προχωρούμε σ’ αυτήν την ενέργεια, γιατί πιστεύουμε ότι πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: