ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟ «ΑΡΚΑΔΙ»- Λεύκωμα- Ημερολόγιο 2013



ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
               ΤΟ «ΑΡΚΑΔΙ»

          Λεύκωμα- Ημερολόγιο 2013
                                               Τά σά κ τν σν


    ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
                            www.ret-anadromes.blogspot.com

Ένα θαυμάσιο συλλεκτικό και πολυσέλιδο λεύκωμα είναι το φετινό- 2013- ημερολόγιο τού ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής το «Αρκάδι». Λόγος δημιουργίας τού εν λόγω λευκώματος η ομόφωνη απόφαση τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Συλλόγου να το αφιερώσουν, «τιμής ένεκεν», στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία τής αναγόρευσής του ως επιτίμου Προέδρου τού Συλλόγου, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και, ειδικότερα, στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, όπου και πραγματοποιήθηκε η εν λόγω τελετή.
Την προσήλωση τού Συλλόγου προς τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο επευλόγησε και αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος, ο οποίος, μάλιστα, επιμελώς φρόντισε η εν λόγω τελετή να συμπεριληφθεί κανονικά στο Πρόγραμμα τής πατριαρχικής επίσκεψης στην Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Και ειδικότερα . στο παρουσιαζόμενο με το σημείωμά μας αυτό χαριστήριο λεύκωμα- ημερολόγιο, ως πρώτο Μέρος αυτού, τάσσονται όλα τα αφορώντα στην απόφαση έκδοσής του, δηλαδή η εγκύκλιος τού Πατριαρχείου, με την οποία ο Παναγιώτατος αποδέχεται την αφιέρωσή αυτήν στο πρόσωπό του, και η επιστολή τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, με την οποία επευλογεί την απόφαση τού Συλλόγου και τη στερρά και συνειδητή προσήλωσή του στο πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη θυγατέρα αυτού Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Ακολουθεί βαθυνούστατος Πρόλογος (Τά σά κ τν σν) τού ακαταπόνητου Προέδρου τού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», που είναι και ο Επιμελητής τού λευκώματος- ημερολογίου, κ. Γεωργίου Βλατάκη, ο οποίος ευφυώς χαρακτηρίζει την παρούσα έκδοση «κανίσκιον τιμς, να μή τά γεγονότα τατα τ χρόν ξίτηλα καί κλε γένηται». Στον Πρόλογο τού κ. Βλατάκη έχουμε σαφείς και συνειδητές αναφορές στη σημασία και μεγαλειότητα τού πατριαρχικού θεσμού, καθώς και εύστοχο χαρακτηρισμό τής σεπτής μορφής τού Πατριάρχη, οι αρετές τού οποίου, λέγει, συμπυκνώνουν τη συνειδητοποιημένη και στερεά στο πρόσωπό του και τη Μητέρα Εκκλησία προσήλωση και αγάπη τόσον τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, όσο και των Κρητών εν γένει και τού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», του οποίου και νέος επίτιμος Πρόεδρος ο Παναγιώτατος αναγορεύθηκε.
Στη συνέχεια, παρατίθεται βιογραφικός κατάλογος «των Πατριαρχών τού Γένους», όπου, τελευταίος, κατά χρονολογική σειρά, σημειώνεται και ο νύν τιμώμενος Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Και το Μέρος αυτό του λευκώματος κλείνει με το Ημερολόγιο- Εορτολόγιο τού 2013, πλούσια διανθισμένο από ποικίλα φωτογραφικά στιγμιότυπα τής πατριαρχικής δράσης και παρουσίας ανά την Ορθοδοξία, πολλά από τα οποία την αναφορά τους έχουν στη αγάπη και το ενδιαφέρον του προς τη φύση και το περιβάλλον, γεγονός που, ως είναι γνωστόν, του έδωσε και την προσωνυμία «πράσινος Πατριάρχης».
Τελευταίο, ως δεύτερο Μέρος στην εν λόγω έκδοση, ακολουθεί «Το Χρονικό τής αναγόρευσης τής ΑΘΠ σε επίτιμο Πρόεδρο τού ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”». Εδώ καταχωρούνται:
α) το έγγραφο επίσημης ανακοίνωσης τής ομόφωνης απόφασης τού Δ.Σ. τού Συλλόγου να αναγορεύσει την Α.Θ.Π. εις επίτιμον Πρόεδρον αυτού. Στο έγγραφο αυτό ανακοινώνονται, επίσης, οι ελάχιστοι, μέχρι σήμερα, αναγορευθέντες εις επιτίμους Προέδρους τού Συλλόγου, μεταξύ των οποίων καταλέγονται μορφές σπουδαίες και σεβαστές, όπως αυτές του Ελευθερίου Βενιζέλου και των Ακαδημαϊκών Παντελή Πρεβελάκη και Μανούσου Μανούσακα.
β) έγγραφο τού Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου με το οποίο γίνεται ευχαρίστως δεκτό το αίτημα τού Συλλόγου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα τής επισκέψεως τού Παναγιωτάτου στη Μητρόπολή μας και η επίσημη εκδήλωση αναγόρευσής του ως επιτίμου Προέδρου τού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» και
γ) η προσφώνηση τού Προέδρου τού Συλλόγου κ. Βλατάκη προς την Α.Θ.Π. κατά την αναγόρευσή  του.
Και το Μέρος αυτό διανθίζεται από ένα, επίσης, πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό από την τελετή αναγόρευσης, στο Αρκάδι.
Τα επιλεκτικά κείμενα που ο Επιμελητής τής έκδοσης κ. Βλατάκης παραθέτει σε καίρια σημεία τού εν λόγω λευκώματος- ημερολογίου, θεωρούμε ότι χαλκεύουν, εγκαρδιώνουν και ισχυροποιούν αποτελεσματικά τους εξαιρετικούς ιστορικούς δεσμούς τής Εκκλησίας τής Κρήτης προς τη Μητέρα Εκκλησία τής Κωνσταντινουπόλεως και είναι τα εξής:
α) «Πατριάρχης στίν εκών ζσα Χριστο»
β) «Οι σχέσεις Εκκλησίας Κρήτης και Οικουμενικού Πατραρχείου», άρθρο από το έγκυρο περιοδικό «Άγκυρα Ελπίδος», της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και
γ) «Δύο λόγοι προς Κρήτας» (1967), του Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή, από τους οποίους λαμπρό, θεωρούμε, κομίζεται το λιτό και διαχρονικό μήνυμα τής Μητέρας Εκκλησίας προς την Κρήτη . «ότι η παρούσα ώρα είναι η ώρα τής χριστιανικής και Ορθοδόξου Κρήτης», για μια υποδειγματική εσωτερική ανακαίνιση και αναγέννηση και για μια διορθόδοξη, παγχριστιανική και παγκόσμια Διακονία. Η απόκριση απόκειται στην αποστολική Εκκλησία τής Κρήτης, ενώ από την Μητέρα Εκκλησία τής Κωνσταντινουπόλεως κινείται το έναυσμα και η αγάπη και η έτοιμη θυσία.  

Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω συντελεστές τού εν λόγω Λευκώματος- Ημερολογίου, με τον δραστήριο και δημιουργικά ανήσυχο Πρόεδρό τους κ. Γεώργιο Βλατάκη, καταφέρνουν πάντα με τις ωραίες δημιουργίες τους να μεταγγίζουν από τον ζήλο και τον προσωπικό ενθουσιασμό τους πνοή, οράματα και πλούσιες καταθέσεις ψυχής σ’ όλους τους Ρεθεμνιώτες τής Αττικής, αλλά και του γενέθλιου τόπου, που με τόση αφοσίωση και ευσυνειδησία από το κλεινόν άστυ υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: