ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

                  ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ                       
              ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
                                             ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων τής Δημοτικής Φιλαρμονικής Δήμου Ρεθύμνου, υπό τη στιβαρή καθοδήγηση του μαέστρου της Ρίνο Χριστ, συχνά μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις πρωτοβουλίες και τις καλλιτεχνικές παραγωγές της. Με την τελευταία της συναυλία, το Σάββατο 30 Ιουνίου, στην Αίθουσα τού Ελληνικού Ωδείου (τζαμί Νεραντζές), η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων τού Δήμου Ρεθύμνου προτίμησε ένα ταξίδι σε ένα ποικίλο μουσικό πρόγραμμα, που να ικανοποιεί όλα τα γούστα μουσικής ακρόασης, ξεκινώντας από το κλασικό ρεπερτόριο (Handel: Μουσική των Νερών, Hayden: Το κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα, σε σολ, μέρος 1ο, Tchaikovsky: Λίμνη των Κύκνων), συνεχίζοντας με σύγχρονη κλασική μουσική (Shostakovich, Βαλς αρ. 2, Willem Wander van Nieuwkerk, The Party κ.λπ.) και ολοκληρώνοντας με κομμάτια από τα παγκοσμίου φήμης αγγλικά ρόκ συγκροτήματα Doors, Beatles, Stones κ.λπ, ενώ θαυμάσιες νότες στο πρόγραμμα αποτέλεσαν και τα κομμάτια Κοντσέρτο για ηλεκτρική κιθάρα και Ορχήστρα, μέρος 2ο τού δικού μας Θανάση Παπαθανασίου και βέβαια ο εύθυμος και ρυθμικός Τσάμικος τού Μ. Χατζιδάκη.
 Όλες οι ενορχηστρώσεις και προσαρμογές έγιναν από τον αρχιμουσικό Ρίνο Χρίστ, ο οποίος πρότεινε, περαιτέρω, προς το πολυπληθές φιλόμουσο κοινό και θαυμάσια ενημερωτικά επί των ερμηνευομένων κομματιών σχόλια, ενώ η προσαρμογή των μουσικών έργων για τη Συμφωνική Ορχήστρα τού Δήμου Ρεθύμνου έγινε από τον Θανάση Παπαθανασίου.    
Το ορχηστρικό σύνολο είναι γεγονός ότι έδειξε αμέσως την ποιότητά του, με τον καλλιεργημένο του ήχο και τις μεγάλες εκφραστικές του δυνατότητες. Αφού οι νεαροί μουσικοί ξεπέρασαν τις πρώτες διστακτικές διατυπώσεις, κυριολεκτικά ξάφνιασαν το κοινό με μια συναρπαστική για την ηλικία τους ανάγνωση, γεμάτη μουσική εκφραστικότητα, δύναμη και λυρισμό.
Έτσι, από τη μεγαλειώδη συναυλία τού Σαββάτου μπορούμε, με το σημείωμά μας αυτό, να ξεχωρίσουμε το Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα σε σολ, μέρος 1ο, τού Hayden, ένα κομμάτι ιδιαίτερα δύσκολο και  απαιτητικό, στο οποίο πραγματικά εξέπληξε ως σολίστ η δεκάχρονη, μόλις, πιανίστρια Ναταλία Μπακάκου, πολλά υποσχόμενη στον χώρο τής μουσικής. Ο συγχρονισμός της με την ορχήστρα ήταν πολύ καλός, ενώ με επιτυχία απέδωσε και τις γρήγορες ταχύτητες τού έργου.
Στην αρ. 10 σκηνή τής Λίμνης των Κύκνων ξάφνιασε ευχάριστα το σόλο κλαρινέτο τού Γιώργου Αγρυμάκι, με το απαλό ηχόχρωμά του, ενώ στον Ναπολιτάνικο χορό της Λίμνης των Κύκνων άστραψε το χάλκινο τής τρομπέτας τού Αντώνη Μαυράκη, αέρινο, δεξιοτεχνικά ακριβές, στυλιστικά προσεγμένο, διάφανο, καθαρό, δυναμικό που προσδιόρισε συνολικά το πνεύμα της διαχρονικής μουσικής ερμηνείας.
Ξεχωρίζουμε, επίσης, το 2ο Βάλς του Σοστακόβιτς, ένα λαμπερό και φωτεινό κομμάτι, στο οποίο η απόδοση τού ρυθμικού στοιχείου έγινε με ξεχωριστό πάθος και λυρισμό, μέσα από ένα παλμό διαρκώς κυμαινόμενο και αναπροσαρμοζόμενο, που έδινε βέβαιη πλαστικότητα στη μουσική, ωθώντας την προς τα εμπρός με τον τρόπο ενός κινούμενου ζωντανού οργανισμού. Νότα ξεχωριστή στο κομμάτι αυτό και το ρυθμικό, βαθιά λικνιστικό σαξόφωνο άλτο τού Μιχ. Τσακάλη και το θαυμάσιο «πιτσικάτο» των εγχόρδων τής Ορχήστρας.
Τέλος, στο δεύτερο μέρος τού Προγράμματος, με τα παγκοσμίου φήμης αγγλικά ρόκ συγκροτήματα, διέπρεψε γενναιόδωρα η φωνή τού Νίκου Μαρκαντώνη και τα φωνητικά των Ντίνας Φραντζεσκάκη και Σταυρωτής Βουμβουλάκη. Ο Νίκος Μαρκαντώνης έδειξε να διαθέτει ξεχωριστή οικειότητα και με το είδος αυτό τής μουσικής, προτείνοντας στο κοινό μια φωνή ιδιαίτερα γεμάτη, άνετη, εύηχη και μεστή, όπως, επίσης, και καλαίσθητα φραστική, χωρίς προβλήματα στις υψηλές και μεσαίες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση η βραδιά κύλησε όμορφη, απολαυστική, ανάλαφρη, γεμάτη χάρη και κομψότητα και συνέβαλε αποφασιστικά στην ποιότητα και την προβολή τής ηχητικής εικόνας. Οι ερμηνευτές αποδείχτηκαν άριστα εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη κουλτούρα. Γι’ αυτό και ερμήνευσαν την προταθείσα μουσική με μοναδική τέχνη που συνάρπασε το κοινό και διασφάλισε την ποιότητα τού αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: