Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ


ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
(http://ret-anadromes.blogspot.com)
Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011, στον ιερό ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων τής πόλης μας, η «Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής “Παύλος Βλαστός”», σε κατανυκτική εκδήλωση- Αφιέρωμα στα εκατό χρόνια (1851- 1911) από την κοίμηση του Κύρ- Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη- του και «Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» αποκληθέντος- απέδωσε με κείμενα τού μεγάλου μας λογοτέχνη και πεζογράφου αλλά και αρκετούς ύμνους από τα Γράμματα τής Μεγάλης Εβδομάδος όλο το κατανυκτικό κλίμα των αγίων ημερών που, ήδη, διερχόμαστε. Η εν λόγω εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και του Δήμου Ρεθύμνου.
Η «Χορωδία και Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής “Παύλος Βλαστός”» ιδρύθηκε το έτος 1997 με σκοπό την έρευνα και προβολή τής Βυζαντινής, της Κρητικής, αλλά και της Ελληνικής, γενικότερα, μουσικής μας παράδοσης και μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων και έχει κυκλοφορήσει δύο ψηφιακούς δίσκους («Αστραπή περίφημος- Αρκαδίου έπος» και «Κάστρο την είχα την καρδιά»). Φέρει το όνομα τού γνωστού πατέρα τής Κρητικής Λαογραφίας Παύλου Βλαστού, από το Βυζάρι Αμαρίου καταγόμενου, του οποίου το τεράστιο χειρόγραφο αρχείο φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και μικροφίλμς αρκετών χιλιάδων σελίδων τού έργου του και στα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Νομού Ρεθύμνης,
Μετά από τον εύστοχο πρόλογο τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου που οριοθέτησε και διασφάλισε το πνεύμα και το περιεχόμενο της βραδιάς, η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Παύλος Βλαστός» κάτω από τη στιβαρή καθοδήγηση του χοράρχη της κ. Αντώνη Μιχελιουδάκη με καταφανή πρωτοτυπία στο ύφος και την εκτέλεση απέδωσαν εικοσιένα επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους, μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά, αναφέρουμε τους παρακάτω:

·
Αλληλουάριο- Ιδού ο Νυμφίος- Τον νυμφώνα Σου
· Ερχόμενος ο Κύριος
· Εν ταις λαμπρότησι
· Πόρνη προσήλθε Σοι
· Η αμαρτωλός
· Μυσταγωγών σου
· Σήμερον κρεμάται
· Εγκώμια

Η καλαισθησία των διανθίσεων, των εκλεπτύνσεων και των διαφόρων ποικιλμάτων, αλλά και η φανερή δεξιοτεχνία των χορωδών και του Χοράρχη τους- τόσο σε μονωδική όσο και σε χορωδιακή ερμηνεία- στα ελεύθερα σημεία αυτοσχεδιασμού εντυπωσίασαν ιδιαιτέρα το ακροατήριο. Ο παρορμητικός ενθουσιασμός με τον οποίο δόθηκαν οι ύμνοι δεν επέτρεψε επί μέρους εκλεπτύνσεις, ωστόσο η σαφής δόμηση και οι εύστοχα επιλεγμένες ταχύτητες αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην απόδοση των ευαίσθητων ηχοσκιάσεων σε μια σπάνια ηχοχρωματική ποικιλία, σύμφωνη, πάντα, προς το κλίμα των αγίων ημερών και τις αυστηρές απαιτήσεις τής βυζαντινής παρασημαντικής και σημειογραφίας. Στρογγυλεμένες, σμιλεμένες φράσεις, απουσία αιχμών, εμμονή στην ποιότητα του ήχου, της πράγματι υπέροχης ομοιογενούς φωνής των χορωδών, έγιναν σαφείς μάρτυρες της σπουδαίας δουλειάς που συντελείται στο σχήμα αυτό.
Ιδιαίτερα εντυπωσίασε το κανονάρχημα στο «Σήμερον κρεμάται» από τον μαθητή μου, και νεαρότερο μέλος τής χορωδίας, Αριστείδη Μιχελιουδάκη, με μια φωνή που έλαμπε ιδιαίτερα στην υψηλή περιοχή, γενναιόδωρα πλατιά, πειθαρχημένη, αγέρωχη και συνεπή, που, σίγουρα, στο μέλλον εγγυάται πολλά στο χώρο τής βυζαντινής ψαλτικής.
Η ταυτόχρονη με την μουσική υμνωδία απαγγελία από την Εύα Περπυράκη και τον Θοδωρή Ρηγινιώτη αποσπασμάτων από Λαμπριάτικα έργα τού Κυρ- Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη- που μόνα ξέρουν αφειδώλευτα να προσφέρουν γεύση Ελλάδας και γνήσιου ορθόδοξου χριστιανικού ήθους σε όλους όσους στάθηκαν αρκετά τυχεροί, ώστε να τον ''συναντήσουν'' στο δρόμο τους- προσέδωσαν νέα διάσταση και υποβολή στον ήχο και την απαιτούμενη πληρότητα στις ψυχές των ακροατών.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές τής προχτεσινής Εκδήλωσης- Αφιέρωμα στον μεγάλο Κοσμοκαλόγερο της Ελληνικής μας λογοτεχνίας, που για κελλί του είχε ολάκερο το νησί του, για την άκρως ευσυνείδητη ερμηνεία τους, που κυριολεκτικά έπλευσε μέσα στο πέλαγος τής άκρας ταπείνωσής του. Μας έδωσαν ένα αληθινό μάθημα σεβασμού τόσο της παραδοσιακής μας Βυζαντινής Μουσικής, όσο και των Αγίων Ημερών που διερχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: