ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ
ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
http://ret-anadromes.blogspot.com/


     Ο Δήμος μας, «έμπλεως» χαράς και ικανοποίησης για το πλούσιο έργο εξωραϊσμού τής πόλης μας που σε όλα τα «μέτωπα» επιτελεί, την Κυριακή που πέρασε, 21 Δεκεμβρίου 2008, έδωσε γενναιόδωρα το παρόν του και στο «μέτωπο» τού πολιτισμού, στο νεότευκτο «Σπίτι τού Πολιτισμού». Και ήταν η εκδήλωση αυτή η πρώτη- νομίζω με μια εξαίρεση- που πραγματοποιήθηκε στον συγκεκριμένο χώρο, που ευχόμαστε να καταστεί στο εξής εφαλτήριο πολιτισμού για τον τόπο και να σηματοδοτήσει την απαρχή παρόμοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ώστε και η ονομασία τού χώρου με το εξαιρετικά βαρύνον β΄ συνθετικό να αληθεύει και το Ρέθυμνο να οδεύσει στην παλινόρθωση τού λαμπρού πολιτιστικού του παρελθόντος, που, δυστυχώς, σήμερα μόνο θλιβερή ανάμνηση αποτελεί.
     Όσον αφορά στην προχθεσινή μουσική εκδήλωση ήταν μια επιτυχής και αρμονική σύμπραξη τού κουιντέτου χάλκινων πνευστών οργάνων «Creta Brass” και τής «Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας τού Κέντρου Νέων» τού Δήμου Ρεθύμνου, υπό τη διεύθυνση τού πολιτογραφηθέντος πια σε Ρεθεμνιώτη Ολλανδού αρχιμουσικού Ρίνο Χρίστ, που αποδεικνύεται- μαζί με τη κλαρινετίστα γυναίκα του κ. Ελένη- ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τον τόπο μας στον χώρο τής μουσικής.
   Το Creta Brass (Αντ. Μαυράκης, Δέσποινα Σκανδαλάκη- τρομπέτα, Ρίνο Χρίστ- κόρνο, Μανόλης Σφακιανάκης- τρομπόνι, Χαρ. Παλιός- τούμπα)- γνωστό και καταξιωμένο από δεκάδες πετυχεμένες παρουσιάσεις σύνολο τής πόλης μας- παρουσίασε το Α΄ Μέρος τής εκδήλωσης. Το κουιντέτο επέλεξε ένα σαφώς δεξιοτεχνικά απαιτητικό πρόγραμμα, που έκανε έντονα αισθητή την απόλυτη επάρκειά του σε όλα τα κομμάτια που προτάθηκαν (Η Παρθένος Σήμερον, Κανών, Χριστουγεννιάτικο Εμβατήριο, Τρίγωνα Κάλαντα κ.λπ.). Και οι πέντε μουσικοί ερμήνευσαν με γνώση, ενθουσιασμό και συνέπεια. Είχε δε ξεχωριστό ενδιαφέρον ο προσωπικός τρόπος με τον οποίο διαμόρφωσαν τον ήχο τού κάθε οργάνου. Τα ομοιογενή πνευστά τής ορχήστρας χάρη στο θερμό και πλούσιο ηχόχρωμά τους απλώθηκαν υποδειγματικά χωρίς ίχνος σκιάς και πλημμύρισαν την αίθουσα τονίζοντας γενναιόδωρα τα πλούσια συναισθήματα που υποβάλλουν στην ψυχή τού ανθρώπου οι Άγιες αυτές Ημέρες τής Χριστιανοσύνης και της Γέννησης τού Θεανθρώπου.
    Στο Β΄ Μέρος, με τη «Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα τού Κέντρου Νέων», υπό τη διεύθυνση τού Ρίνο Χριστ ήχησαν τόσο γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, που γλυκαίνουν την εορταστική διάθεση τού ανθρώπου [Άγια Νύχτα (Fr. Gruber), Ρουμάνικα, Ελληνικά και Κρητικά Κάλαντα], όσο και εκλεκτά κομμάτια τού κλασικού ρεπερτορίου (Προκόφιεφ, Μότσαρτ, Μπάρτοκ, Ρότα)
    Εντυπωσιακό το «φινάλε» με την «Άγια Νύχτα» τού A. Adam, με τη σύμπραξη τού συνόλου των μουσικών Σχημάτων τού Κέντρου Νέων και σε σόλο τραγούδι από τις αδελφές Ειρήνη και Ελένη Τορνεσάκη. Γενικά, οι νεαρές τραγουδίστριες κινήθηκαν με εντυπωσιακή άνεση και ασφάλεια, προτείνοντας στο μουσικόφιλο κοινό έναν υπέροχο, μεστό και άκρως παλλόμενο ήχο. Και, ακόμα, μια εξαιρετικά πλούσια, δυνατή όσο και ομοιογενή φωνή, που ταυτόχρονα έδειχνε ιδιαίτερα εύπλαστη και λειτουργική. Με απόλυτη άνεση η φωνή τους περνούσε από έντονα δυναμικές διατυπώσεις σε απροσδόκητα τρυφερές, χαμηλές εξομολογήσεις.
   Η εν λόγω χριστουγεννιάτικη συναυλία δημιούργησε μια μαγευτικά ειρηνική βραδιά. Οι μουσικοί όσο και οι σολίστες τού «Κέντρου Νέων» τού Δήμου μας προσέφεραν στο ρεθεμνιώτικο κοινό ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ξεχωριστή μουσική ευαισθησία και βεβαιότητα. Έδιναν την εντύπωση μιας ανάγνωσης που πήγαζε περισσότερο από το καλλιεργημένο πνεύμα, το συναίσθημα και την ψυχή παρά από το νου των μουσικών.
   Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε, να σφίξουμε το χέρι τού καθενός χωριστά και να τους ευχαριστήσουμε όλους για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να περπατήσουμε μαζί τους στα όμορφα μονοπάτια τής Μουσικής, να γνωρίσουμε, να αισθανθούμε, να ζήσουμε και να χαρούμε τις ομορφιές της και ακόμα, να ζήσουμε μια ανεπανάληπτη χριστουγεννιάτικη ανάταση και ευφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: