ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

       

ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ


      Ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το έτος 1949. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Αρρένων Ρεθύμνου το 1967. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός Πεζικού.

    Το έτος 1978 διορίζεται ως φιλόλογος Καθηγητής στο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Ρεθύμνου και από το Σεπτέμβριο τού 1982 μετατίθεται στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, στο οποίο υπηρέτησε επί είκοσι οκτώ συναπτά έτη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 που συνταξιοδοτήθηκε.

  Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών από τα οποία το πρώτο δραστηριοποιείται στο εμπόριο καφέ και ειδών ζαχαροπλαστικής, το δεύτερο είναι γιατρός, το τρίτο Καθηγητής Μουσικολόγος και πτυχιούχος κλαρινέτου και το τέταρτο πτυχιούχος Νοσηλευτικής (ΤΕΙ Ηρακλείου).

   Κατά καιρούς υπήρξε και συνεχίζει να είναι μέλος τού Δ.Σ. πολλών συλλόγων τής πόλης μας, όπως επί διετία του "Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ρεθύμνης", επί 15ετία και πλέον "Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων", επί πενταετία της "Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Προσκόπων", από το 1975- 95 της "Τοπικής Επιτροπής των Μουσικών Νιάτων Ελλάδος" κ.λπ.

   Έχει κάνει δεκάδες ομιλίες παιδαγωγικού, κοινωνικού, θεολογικού και κρητολογικού περιεχομένου, τόσο στο Ρέθυμνο (πόλη και επαρχία) όσο και σε άλλους νομούς, έχει συμμετάσχει με βιβλία του σε ομαδικές "Εκθέσεις Βιβλίου" και με εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια φιλολογικού και κρητολογικού περιεχομένου [Κρητολογικά Συνέδρια, συνέδρια Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου ("Κρητικά Τοπωνύμια", "Λαϊκή Ιατρική", για τους "Τέσσερις Νεομάρτυρες Ρεθύμνης"), Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ("Χριστιανικά Τοπωνύμια τής Κρήτης"), Διεθνούς Αϊβασιλειώτικου Συνεδρίου, Διεθνούς Αμαριώτικου Συνεδρίου, και σε πολλά της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (όπως: στα συνέδρια για τον Παύλο Βλαστό, για τα Τοπωνύμια της Κρήτης, για τα Κρητικά Μοιρολόγια, για τα Αστερούσια, για τον Γιώργο Εκκεκάκη) κ.λπ].

  Υπήρξε μέλος τής Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού των φιλολόγων του νομού Ρεθύμνου "Αναζητήσεις" και είχε τη Σύνταξη και Επιμέλεια του περιοδικού του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης του Ρεθύμνου "Ενοριακή Παρουσία" (63, συνολικά, τεύχη), ενώ είχε και τη φιλολογική επιμέλεια (με τον Θ. Πελαντάκη) και των έξι (06) τόμων των "Πρακτικών" του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Επαρχία Αγίου Βασιλείου από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


    Επίσης, ήταν και είναι μέλος διαφόρων Επιτροπών, όπως:

· Για εικοσαετία, περίπου, της "Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την Ονομασία και μετονομασία οδών και πλατειών του Ν. Ρεθύμνου" (Γενική Δ/νση Περιφέρειας Κρήτης), της οποίας συνεχίζει να είναι μέλος.

· Της "Επιτροπής Προσθήκης Προσωνυμίας στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου"

· Γραμματέας της "Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Φθινόπωρο 2008) «Η επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Περιβάλλον- Αρχαιολογία- Ιστορία- Κοινωνία».

· Της "Επιτροπής Ανεγέρσεως Μνημείου Τιμής προς τον μακαριστό Μητροπολίτη Κρήτης κυρό Βασίλειο Μαρκάκη", στη γενέτειρα αυτού Κεραμέ του Δήμου Λάμπης. 

 .Της "Επιτροπής Αξιολόγησης Περιοδικών και λοιπών εντύπων των Γυμνασίων και Λυκείων τού Νομού Ρεθύμνου".

. Είναι, επίσης, μέλος της UNICEF, της "Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας", Φίλος και Συνεργάτης του Συλλόγου Κωφών Νομού Ρεθύμνου, των ΑμεΑ Ρεθύμνου και άλλων Συλλόγων και Εταιρειών.


Για τη δράση του ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης έχει λάβει τις εξής τιμητικές διακρίσεις :


1. Από την Ακαδημία Αθηνών, Α' Έπαινο, για την αδημοσίευτη μελέτη του "Λαϊκή Πίστη και Λατρεία" (Θεολογική- Λαογραφική Μελέτη), μετά από σχετική πρόταση της Εφορευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

2. Από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, "Έπαινο", για την πολυετή έρευνα και μελέτη θεμάτων της Ιστορίας, της Ορθόδοξης Παράδοσης, της Λαογραφίας και ιδιαίτερα της Γλώσσας, με το περισπούδαστο έργο του: "Τοπωνυμικό της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου" (σελ. 656), το οποίο και απέστειλε, με πρωτοβουλία του, ο Δήμος προς βράβευση στην Ακαδημία Αθηνών, θεωρώντας το ως έργο εθνικής σημασίας. Επίσης, για την ουσιαστική συνεισφορά του στην οργάνωση και πραγματοποίηση του πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την περιοχή τού Δήμου Αγίου Βασιλείου (2008).  

3. Από το Πνευματικό Κέντρο Πειραιά "Ο ΦΙΛΩΝ" Πανελλήνια διάκριση, με Χρυσό Μετάλλιο και Έπαινο, για το βιβλίο του, με τους μαθητές του: "Ο Λόφος του Τ. Σταυρού της πόλης μας χθές και σήμερα", σσ. 64 (1994).

4. Από το Πνευματικό Κέντρο Πειραιά "Ο ΦΙΛΩΝ" Πανελλήνια διάκριση, με Χρυσό Μετάλλιο και Έπαινο, για το βιβλίο του, με τους μαθητές του: "Γλυπτά και ενεπίγραφες πλάκες του Ρεθύμνου", σσ. 230 (2000).

5. Από τον "Σύλλογο Κεραμιανών Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης «Ο Άγιος Παντελεήμων" (της Αθήνας) και από τον "Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κεραμέ- Αγαλλιανού", ασημένια "Τιμητική Πλακέτα" για τη συγγραφή του βιβλίου των δύο χωριών ("Κεραμές και Αγαλλιανός, κοινή Πορεία μέσα στον χρόνο", Ρέθυμνο 2002, σελ. 322).

6. «Επίτιμο μέλος» του "Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεραμέ- Αγαλλιανού".

7. Από το "Σώμα Ελλήνων Προσκόπων"  του απενεμήθη το "Αναμνηστικό Δίπλωμα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου", για την προσφορά του στο έργο του ρεθεμνιώτικου προσκοπισμού.

8Από τον "Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου, Κρήτης", "Β΄ Βραβείο Διηγήματος" (με χρηματικό έπαθλο), για τη συμμετοχή του στον 24ο Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (2007).

9. Από τον "Σύλλογο Κωφών Ν. Ρεθύμνου" "Τιμητική Πλακέτα" για την εικοσιπενταετή (από την ίδρυσή του) συμπαράστασή του στο έργο του και τη συμμετοχή του στις Οργανωτικές Επιτροπές των επτά (07) Επιστημονικών Συνεδρίων- Ημερίδων, που πραγματοποίησε στο διάστημα αυτό.

10. Από τον "Σύλλογο Κωφών Ν. Ρεθύμνου" "Τιμητική Πλακέτα" για τον σχεδιασμό, την επιστημονική επιμέλεια και τις διορθώσεις των επτά (07) βιβλίων, που ο Σύλλογος, μέχρι στιγμής, έχει εκδώσει από ισάριθμα Συνέδρια και Ημερίδες.

11.  Από τον "Σύλλογο Κωφών Λεμεσού Κύπρου" "Τιμητική Πλακέτα".

12. Από την τοπική εφημερίδα "Ελευθερία" "Τιμητική Πλακέτα" ("Η Διάκριση της Ελεύθερης Πέννας" ).

13. Από τον "Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου" "Τιμητική Πλακέτα", για την προσφορά του στο Σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: