«Τριλογία, Ύπαρξη- Ζωή- Άνθρωπος»

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ

«Τριλογία, Ύπαρξη- Ζωή- Άνθρωπος»
«Stone and Water»

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Από τις αθηναϊκές εκδόσεις «Ιωλκός» κυκλοφόρησαν πρόσφατα δυο νέες καλαίσθητες ποιητικές εκδόσεις τής κ. Χρυσούλας Δημητρακάκη με τον βαθιά φιλοσοφικό τίτλο: «Τριλογία, Ύπαρξη- Ζωή- Άνθρωπος» η πρώτη και «Stone and Water» η δεύτερη, δίγλωσση αυτή, στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.
Η Χρυσούλα Δημητρακάκη, συγγραφέας πολυβραβευμένη και ποιήτρια διεθνώς καταξιωμένη- γνωστή από την τακτική παρουσία της στις στήλες της εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρηση», αλλά και από άλλες εφημερίδες και περιοδικά τής Κρήτης και όχι μόνο- γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά από πατέρα Κρητικό, από το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου. Νιώθει και αισθάνεται περήφανη για την κρητική, εκ πατρός, καταγωγή της και ένα μεγάλο μέρος της ποιητικής της παραγωγής είναι αφιερωμένο ειδικά στην αγαπημένη της Κρήτη, την Κρήτη των προσδοκιών και των ονείρων της.
Στην ποίηση των δύο τελευταίων βιβλίων τής Χρυσούλας Δημητρακάκη ανακαλύπτεις, διαβάζοντάς τα, να σε κυκλώνουν ανάκατα συναισθήματα. Ο ποιητικός της λόγος νιώθεις να αντιπαλεύει ανάμεσα στις υψηλές υπαρξιακές έννοιες άνθρωπος, ύπαρξη, ζωή, θάνατος, που στην ποίησή της προβάλλουν γνήσιες, γυμνές, καθάριες, λουσμένες σε ένα αρχέγονο ακήρατο φως. Ο θάνατος μοιάζει να διστάζει μπροστά στη βεβαιότητα τής ζωής, γιατί η ποιήτρια σε όλο το φάσμα τής ποίησής της βλέπει τη ζωή όλο φως και ζωντάνια, να δαμάζει και να νικά το αίσθημα τού φόβου, να υπερασπίζεται τα όριά της, νιώθοντας παντελώς αδύναμη να περιοριστεί σε επιμέρους σκέψεις και ιδέες. Και νικητής αναδεικνύεται ο άνθρωπος!
Οι αναμνήσεις, τα βιώματα και η πλούσια εμπειρία της καθίστανται γενναιόδωρα στηρίγματα τής λογικής, ενώ το όραμα μέσα στην επεξεργασία τού νου γίνεται συλλογισμός, βιωμένος καρπός ώριμης σκέψης. Η απεραντοσύνη στην ποίησή τής κ. Δημητρακάκη απλώνεται γυμνή ως πέρα εκεί που φτάνει το μάτι της, ψάχνοντας να ανακαλύψει την κατεύθυνση αυτήν που είναι πάντα η πιο δύσκολη ανάμεσα σε δύσβατες και σκοτεινές προοπτικές. Διαβάζοντας την ποίησή της νιώθεις να απλώνεσαι σε ένα απέραντο, ατέλειωτο ολόλαμπρο φως, που φτάνει βαθιά, μέχρι και πέρα από τον ορίζοντα, με τη συμβολική δυναμική τής πέτρας και τού νερού.
Η ποιήτρια υπερασπίζεται την αρετή της ψυχής της, τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της, τα πιστεύω της και τη βαθιά αγάπη της για τη ζωή και ό,τι την περιβάλλει. Με τον τρόπο αυτόν η ποίηση της καθίσταται ο λόγος του εσωτερικού της είναι και της υπαρξιακής της αγωνίας. Δίνει ρυθμό στην εικονοπλασία και τις υψηλές ιδέες της, εκφραστική καθαρότητα στη γλώσσα, τεχνική στον στίχο, λεκτική ευκινησία, υποβλητική δύναμη των εικόνων.
Ιδιαίτερες ευχές και ευχαριστίες στη συμπολίτισσά μας Ποιήτρια, ακάματη εργάτρια τού Λόγου κ. Χρυσούλα Δημητρακάκη και γι’ αυτήν την τελευταία γόνιμη και δημιουργική παρουσία της στα ελληνικά γράμματα.